Βραζιλία και Περού κυνηγούν την “κούπα” για να καταρρίψουν το ρεκόρ στο Κόπα Αμέρικα

File Photo: Την «κούπα» χωρίς να δεχθεί γκολ θέλει η Βραζιλία. EPA, Antonio Lacerda




Στο «Μαρακανά» που αναμένεται κατάμεστο, η Βραζιλία υποδέχεται απόψε (23:00) το Περού, στον τελικό του Κόπα Αμέρικα.

Η «σελεσάο» είναι το λογικό φαβορί, τόσο επειδή δείχνει καλύτερη ομάδα από τον αντίπαλο της, όσο κι επειδή θα παίξει μπροστά στο ενθουσιώδες κοινό της. Ωστόσο το Περού είναι η μοναδική αήττητη ομάδα σε τελικό.

Η Βραζιλία θέλει την «κούπα» χωρίς να δεχθεί γκολ

Η Βραζιλία, εκτός της κατάκτησης του τροπαίου, έχει την ευκαιρία να μπει σ΄ ένα «κλειστό κλαμπ» στην Ιστορία της διοργάνωσης, καθώς εάν δεν δεχθεί γκολ στον τελικό και κατακτήσει το κύπελλο, θα γίνει η -μόλις- τρίτη ομάδα που θα τα καταφέρει.

  • Μέχρι στιγμής, στο Κόπα Αμέρικα που φιλοξενεί, η «σελεσάο» έχει νικήσει 3-0 την Βολιβία, 5-0 το Περού, 1-0 την Παραγουάη και 2-0 την Αργεντινή, ενώ αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα με την Βενεζουέλα.

Στις 46 διοργανώσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, μόνο η Ουρουγουάη (1927 και 1987) και η Αργεντινή (1921) κατάφεραν να κατακτήσουν το τρόπαιο, διατηρώντας μηδέν παθητικό!

Το Περού η μοναδική αήττητη ομάδα σε τελικό

Το Περού «ζει το όνειρό του», καθώς προκρίθηκε για τρίτη φορά στην Ιστορία του στον τελικό του Κόπα Αμέρικα και θα επιδιώξει να διατηρήσει ένα μοναδικό ρεκόρ.

  • Από το 1914 που άρχισε η μακροβιότερη διοργάνωση του πλανήτη και μετά από 45 τουρνουά, υπάρχει μόνο μια ομάδα που δεν έχει ηττηθεί ποτέ σε τελικό του Κόπα Αμέρικα!

Κι αυτή, είναι το Περού που θα προσπαθήσει να… τριτώσει το καλό, καθώς στους προηγούμενους δύο τελικούς που έχει συμμετάσχει, κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο.

  • Καμία άλλη ομάδα στη διοργάνωση, δεν έχει καταφέρει να είναι αήττητη σε τελικούς! Στην αντίθετη θέση από το Περού είναι το Μεξικό, που έχει συμμετάσχει σε δύο τελικούς (σ.σ. 1993, 2001), αλλά έχει φύγει ισάριθμες φορές ηττημένο.

Τελευταία φορά που πανηγύρισε «κούπα» το Περού ήταν το μακρινό 1975. Η τρελή πορεία προς τον τελικό άρχισε από τον Β` όμιλο. Τότε το σύστημα ήταν διπλοί αγώνες στο γκρουπ. Στον εναρκτήριο αγώνα, οι Περουβιανοί αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 με την Χιλή, αλλά η συνέχεια ήταν σαφώς καλύτερη και επικράτησαν διαδοχικά της Βολιβίας (1-0 και 3-1), ενώ την τελευταία αγωνιστική νίκησαν με 3-1 τη Χιλή και με επτά βαθμούς πέρασαν ως πρώτοι.

  • Στα ημιτελικά, το Περού προκρίθηκε με… κλήρωση! Καθώς στον πρώτο αγώνα είχε κερδίσει την Βραζιλία με 3-1 και στον επαναληπτικό έχασε με 2-0. Το σύστημα δεν προέβλεπε παράταση και προκρίθηκε με… κλήρωση!

Για να στεφθεί πρωταθλήτρια, η ομάδα του Περού, χρειάστηκε να παίξει τρεις αγώνες. Στις 16 Οκτωβρίου του 1975 η Κολομβία νίκησε με 1-0. Εξι ημέρες αργότερα, το Περού επικράτησε με 2-0 και επειδή οι δύο ομάδες είχαν από μία νίκη, στις 28 Οκτωβρίου έπαιξαν το τελευταίο τους παιχνίδι. Εκεί οι Περουβιανοί με γκολ του Σοτίλ στο 25′ νίκησαν με 1-0 και κατέκτησαν τον δεύτερο τίτλο τους.

  • Η πρώτη φορά που το Περού κατέκτησε το Κόπα Αμέρικα ήταν το 1939 σε μία διοργάνωση που έγινε… εντός έδρας. Το σύστημα των αγώνων, τότε, ήταν ένας όμιλος κι έπαιζαν όλοι εναντίον όλων από μία φορά. Ο πρώτος του ομίλου κατακτούσε το τρόπαιο!

Το Περού νίκησε 5-2 τον Ισημερινό, 3-1 την Χιλή, 3-0 την Παραγουάη και 2-1 την Ουρουγουάη και έφτασε στην κορυφή χωρίς καμία βαθμολογική απώλεια!

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Σήμερα ο μεγάλος τελικός στο Μαρακάνα: Η φιέστα της Βραζιλίας και το όνειρο του Περού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: