Οι δυο συν ένας στόχοι του Τσίπρα: Νέο κόμμα, απαξίωση ΚΙΝΑΛ και φθορά Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κάνει δηλώσεις στο Ζάππειο Μέγαρο ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Ρεπορτάζ HELLAS JOURNAL

Ο Αλέξης Τσίπρας από τις 26 Μαΐου είχε όλο το χρόνο να προετοιμαστεί μεθοδικά για την επόμενη μέρα, παράλληλα με τον δύσκολο αγώνα να κλείσει τη διαφορά των Ευρωεκλογών κάτι που κατάφερε περιορίζοντας έτσι τις εντυπώσεις της ήττας και της αποχώρησής του από το Μέγαρο Μαξίμου.

Πλέον, έχοντας ξεπεράσει καθαρά το όριο του 30% ξεκινά τον αγώνα για τις εκλογές του 2023 ελπίζοντας ότι μπορεί αυτές να γίνουν και νωρίτερα.

Οι στόχοι του είναι τρεις και είναι καθαροί, όπως αναμένεται να φανεί και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, το Σάββατο:

  • Ο πρώτος και βασικός στόχος είναι να αναδιοργανώσει το κόμμα του στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων.
  • Ο δεύτερος, παράπλευρος, είναι να συμπιέσει όσο το δυνατόν περισσότερο το ΚΙΝΑΛ αφαιρώντας του ουσιαστικά κάθε αντιπολιτευτική πρωτοβουλία και ρόλο.
  • Ο τρίτος, αλλά παράλληλα εξίσου κομβικός με τον πρώτο, να ασκήσει δομική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη παρακολουθώντας και σχολιάζοντας κάθε ενέργεια, κάθε δήλωση.

Αυτό φάνηκε άλλωστε από τις πρώτες δύο ημέρες όταν ο ίδιος, η εκπρόσωπος Έφη Αχτσιόγλου αλλά και το κόμμα εξέδιδαν κριτικές ανακοινώσεις για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας. Για κάθε δήλωση του πρωθυπουργού ή των υπουργών.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας δεν κρύφτηκε. Αποκάλυψε και τη στρατηγική και το χρονοδιάγραμμά του. Προφανώς δεν αρέσουν σε όλους αυτά που είπε και θα επαναλάβει στην κεντρική επιτροπή, αλλά αυτή τη στιγμή είναι τόσο ισχυρός που επί της ουσίας κανείς δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί μετωπικά μαζί του.

Είπε, λοιπόν, ότι ο στόχος του για το νέο κόμμα που θέλει αυτός -είτε το λένε ΣΥΡΙΖΑ είτε όπως τελικά αποφασιστεί εν καιρώ- είναι η εγγραφή περίπου 180.000 νέων μελών τα οποία μάλιστα θα λάβουν μέρος στις προσυνεδριακές διαδικασίες.

Είναι προφανές ότι αυτό δεν αλλάζει μόνο τους συσχετισμούς, αλλά και το DNA του ΣΥΡΙΖΑ. Τον κάνει κόμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τα θέλω του Αλέξη Τσίπρα.

Όλοι γνωρίζουν πως όταν αυτά τα νέα μέλη ενσωματωθούν στις οργανώσεις και ψηφίσουν, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των σημερινών στελεχών δεν θα έχει πλέον ρόλο. Ίσως όχι τα κορυφαία τα οποία χρειάζεται γιατί έχουν απήχηση στην κοινωνία, αλλά πολλά μεσαία στελέχη τα οποία δεν θα βρίσκονται στη νέα κεντρική επιτροπή που θα εκλέξει το επόμενο συνέδριο.

Το απέδειξαν άλλωστε και οι εκλογές. Η δύναμη του αποκαλούμενου παλιού ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλη μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, άρα αναλογικά θα πρέπει να εκπροσωπείται και στα όργανα του νέου κόμματος.

Στο σημείο αυτό να επισημανθεί μια ακόμη μεγάλη αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ όπως φάνηκε όλα αυτά τα χρόνια: η έλλειψη στελεχών στους μαζικούς συνδικαλιστικούς χώρους και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στόχος είναι μεταξύ των νέων μελών να υπάρχουν και πρόσωπα με επιρροή που θα επιτρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει εκλογική δύναμη και παρουσία στους μαζικούς χώρους.

Μια ακόμη λεπτομέρεια που δεν πρέπει να περνά απαρατήρητη είναι ο τρόπος εκλογής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Αν δηλαδή θα συνεχίσει να γίνεται από το κλειστό σώμα ενός συνεδρίου, έστω και μετά τη διεύρυνση ή θα υπάρξει προσφυγή στην οργανωμένη βάση, σε μέλη αλλά ίσως και σε φίλους.

Αυτό θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη νομιμοποίηση στον Αλέξη Τσίπρα αλλά ταυτόχρονα θα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη πιο εύκολα στην μεγάλη οικογένεια της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας όπου επιθυμεί διακαώς να ενταχθεί.

  • Γνωρίζει πολύ καλά ότι για να ενισχυθεί το δικό του προφίλ ως ηγέτη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει νόημα να συνομιλεί με ομολόγους τους της ευρωπαϊκής αριστεράς, αλλά με ηγέτες που μετέχουν στο Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και άρα έχουν αναβαθμισμένο ρόλο.

Το ποιος θα είναι γραμματέας στη νέα εποχή του ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δική του βαρύτητα αλλά δεν είναι αυτή τη στιγμή το μείζον για τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι προφανές ότι θα προτιμούσε αντί του Πάνου Σκουρλέτη να έχει κάποιο πρόσωπο μεγαλύτερης εμπιστοσύνης που δεν θα έχει προσωπικές βλέψεις και θα υπηρετεί τη νέα κεντρική ιδέα. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αυτό το πρόσωπο μπορεί να είναι ο Νάσος Ηλιόπουλος, άλλοι θα ήθελαν να είναι η Έφη Αχτσιόγλου.

Η ασφυξία του ΚΙΝΑΛ

Σε ότι αφορά τη στρατηγική απέναντι στο ΚΙΝΑΛ αυτή θα ξεδιπλωθεί σε βάθος χρόνου αλλά πάντα με στόχο την εκλογική του συρρίκνωση. Στόχος είναι η κυριαρχία στην κεντροαριστερά. Και δεν είναι ότι ο Τσίπρας φοβάται μήπως η Φώφη Γεννηματά κλείσει την μεταξύ τους ψαλίδα και τον… απειλήσει. Γνωρίζει πως από τη στιγμή που δεν το κατάφερε στις 7 Ιουλίου είναι σχεδόν αδύνατο να τα καταφέρει.

Θέλει όμως σταδιακά, έως τις επόμενες εκλογές να καρπωθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό από το 8% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ και γνωρίζει ότι αυτό θα γίνει εφόσον καταφέρει να καταδείξει εντός της Βουλής ότι δεν υπάρχει ζωτικός χώρος για τον αντιπολιτευτικό λόγο της κυρίας Γεννηματά.

Δομική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση

Τέλος, σε ότι αφορά τη στάση που θα τηρήσει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό δεν έχει υπάρχει ακόμη λεπτομερής σχεδιασμός.

Η βάση είναι δομική αντιπολίτευση, αυστηρή κριτική, υπεράσπιση πεπραγμένων, προτάσεις αλλά και υψηλοί τόνοι όπου κρίνεται απαραίτητο.

Πάντως, τη Δευτέρα στη συνεδρίαση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα διαφανούν καθαρά οι προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα καθώς τα πρόσωπα που θα ορίσει ως κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και ως γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας θα δώσουν τον τόνο.

Αυτά εντός Βουλής. Εκτός Βουλής, γνωρίζουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να κινητοποιήσουν σε αυτή τη φάση δυνάμεις και άρα θα τηρηθεί στάση αναμονής αναλογικά και με τις κινήσεις της κυβέρνησης.

Η νέα κυβέρνηση θα επιλέξει ηγεσία στη δικαιοσύνη: Επέστρεψε τα ΠΔ ο Παυλόπουλος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: