Ο Μενέντεζ απάντησε στην αήθη επίθεση του Ερντογάν: Παραβάτης η Τουρκία παντού…

FILE PHOTO: Ο Μπομπ Μενέντεζ με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια. Φωτογραφία ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ




Η Τουρκία παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και διεξάγει παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, μετά τη συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια.

Σε ερώτηση για την πρόσφατη τοποθέτηση του πρόεδρου Ερντογάν, οποίος τον είχε χαρακτηρίσει ως εχθρό της Τουρκίας, ο γερουσιαστής Μενέντεζ απάντησε ότι ως θέση αρχής θεωρεί ότι διακρίνεται από αυτούς που αντιτίθενται στα σχέδια του. Όπως μάλιστα εξήγησε, αυτό που επιζητεί είναι η ειρήνη και η ευημερία για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Αλλά όταν η Τουρκία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του δικού της λαού, όταν η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα στον Οικουμενικό Πατριάρχη και όταν η Τουρκία διεξάγει παράνομες γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και όταν συνεχίζει να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και τελικά κάνει το πιο αδιανόητο πράγμα με την αγορά αλλά και την παραλαβή του S-400, τότε τα πράγματα είναι περισσότερο από απλώς χλωμά. Και δεν έχει ενεργήσει ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, αλλά αντίθετα από ό,τι πρεσβεύει το ΝΑΤΟ. Και έτσι υπάρχουν συνέπειες γι’ αυτό. Και αν ο πρόεδρος Ερντογάν σκέφτεται ότι οι συνέπειες γι’ αυτό με κάνουν αντίπαλο του κράτους του, τότε ας είναι έτσι. Είμαι στην ευχάριστη θέση να αποδεχθώ αυτό το όνομα» (εννοεί τη φράση του Ερντογάν ότι ο γερουσιαστής “είναι εχθρός της Τουρκίας”).

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε τα εξής:

Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον γερουσιαστή Μενέντεζ και να του εκφράσω τις ευχαριστίες, την ευαρέσκεια, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της ελληνικής κυβέρνησης για την γνωστή νομοθετική του πρωτοβουλία.

 Επίσης, να συζητήσουμε και για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις αλλά και τα ζητήματα που δημιουργεί η τουρκική προκλητικότητα τόσο έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και γενικά στην ανατολική Μεσόγειο.

 Νομίζω ότι είναι πάντα χαρά για έναν Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να βλέπει τον γερουσιαστή Μενέντεζ.

Με επίσημη ανακοίνωση ο Λευκός Οίκος τελειώνει την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: