Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι: Ο Τραμπ υμνεί τον Μπόρις ως τον “Βρετανό Trump”

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τη σύζυγό του Μελάνια Τραμπ, στον κήπο του Λευκού Οίκου. EPA, JIM LO SCALZO




Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επαίνεσε χθες τον Μπόρις Τζόνσον για την εκλογή του στην προεδρία του Συντηρητικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου, προβλέποντας ότι ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και πρώην υπουργός Εξωτερικών θα φέρει κάτι από έναν “Βρετανό Trump” στην Downing Street ως επόμενος Πρωθυπουργός της χώρας, αναφέρει ο QUINT FORGEY στο Politico.

“Έχουμε έναν πραγματικά καλό άνθρωπο. Θα είναι τώρα πρωθυπουργός του ΗΒ, ο Μπόρις Τζόνσον”, είπε ο Τραμπ στο πλήθος σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον. “Καλός τύπος. Είναι σκληρός και έξυπνος. Θα λένε ότι είναι ο ‘Trump της Βρετανίας.’ Τον αποκαλούν ‘Trump της Βρετανίας’ και υπάρχουν άνθρωποι που λένε ότι αξίξει”, συνέχισε ο πρόεδρος.

“Με αγαπούν εκεί. Αυτό ήθελαν. Αυτό χρειάζονται. Θα τα καταφέρει μια χαρά. Ο Boris είναι καλός. Θα κάνει καλή δουλειά.” Σε χθεσινό συγχαρητήριο μήνυμά του μέσω Twitter, ο Trump είπε ότι ο Johnson θα “είναι σπουδαίος” στο νέο του ρόλο.

Ο Trump πριν την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο ΗΒ τον Ιούνιο, είχε ασκήσει επιρροή υπέρ του Johnson, δηλώνοντας στην ταμπλόιντ εφημερίδα The Sun ότι ο Johnson είναι “ένας πολύ καλός τύπος, πολύ ταλαντούχος” που θα “κάνει πολύ καλή δουλειά” ως πρωθυπουργός.

Ο Trump υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στους ρεπόρτερ, κατά των χειρισμών της May σχετικά με τις προσπάθειες εξόδου του ΗΒ από την ΕΕ. Ωστόσο, εμφανιζόμενος δίπλα στην Π/Θ σε πρες κόνφερανς κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο ΗΒ, ο πρόεδρος την επαίνεσε ως “ενδεχομένως, καλύτερη διαπραγματεύτρια από μένα” και είπε ότι της “οφείλονται πολλά” για τον τρόπο που χειρίστηκε το Brexit.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο ηγετών είχαν δεχθεί κι άλλο πλήγμα, με την υπόθεση διαρροών νωρίτερα αυτόν τον μήνα, κατά την οποία ο Βρετανός πρέσβης στην Ουάσιγκτον περιέγραφε σε μηνύματά του προς την κυβέρνηση της May, τη διοίκηση του Trump ως “δυσλειτουργική” και “ανίκανη”. “Θα έπρεπε να μιλήσει στη χώρα του και την Π/Θ May για την αποτυχημένη τους διαπραγμάτευση στο Brexit, και να μην δυσαρεστείται από την κριτική μου για το πόσο κακοί ήταν οι χειρισμοί τους”, είχε γράψει ο Trump σε κοινωνικά μέσα για τον Βρετανό απεσταλμένο Kim Darroch.

“Είχα πει στην T. May πώς να κάνει αυτήν τη συμφωνία, αλλά εκείνη προχώρησε με το δικό της ανόητο τρόπο – στάθηκε ανίκανη να πετύχει. Σκέτη καταστροφή!” Ο Johnson, ένθερμος υποστηρικτής του Brexit, έχει δεσμευθεί να αποσύρει το ΗΒ από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, ανεξάρτητα από την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

Τίτλος της ανταπόκρισης: Trump praises Boris Johnson as the ‘Britain Trump’

Μετά τη…φιέστα, πραγματικότητα: Αυστηρή προειδοποίηση Ε.Κ. σε Τζόνσον για άτακτο Brexit

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: