«Η επιτροπεία δεν είναι πρόβλημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη», λέει ο Γιώργος Χριστοφορίδης

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νοτίου Τομέα Β’ Αθηνών, Γιώργος Χριστοφορίδης. Φωτογραφία αρχείου




” Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι και τόσο αντίθετος στην έννοια της επιτροπείας”, υποστηρίζει σε συνέντευξη του ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νοτίου Τομέα Β’ Αθηνών, Γιώργος Χριστοφορίδης.

Με αφορμή τις δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή της Ν.Δ., Μπάμπη Παπαδημητρίου, ο οποίος μίλησε για “πιστοληπτική γραμμή”, ο κ. Χριστοφορίδης δηλώνει:

“Ο κ. Παπαδημητρίου ήρθε απλά να συμπληρώσει την εικόνα, αποκαλύπτοντας την πραγματική πρόθεση της ΝΔ, να ζητήσει πιστοληπτική γραμμή, που σημαίνει μέτρα δημοσιονομικής εξασφάλισης. Είναι ακριβώς η πρόταση του κ. Στουρνάρα”.

Η συνέντευξη με τον κ. Χριστοφορίδη ακολουθεί: 

  • Πώς σχολιάζετε την πρόταση του κ. Μπάμπη Παπαδημητρίου για «πιστοληπτική γραμμή»;

Είναι πολύ απλά τα πράγματα. Ο κ. Παπαδημητρίου προαναγγέλλει το τέταρτο μνημόνιο. Γιατί η πιστοληπτική γραμμή συνδέεται άμεσα με μνημόνιο. Καταρχάς, να τονίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε αυτό το σχέδιο. Αρα, δεν είναι προσωπική θέση του κ. Παπαδημητρίου. Την άποψη ότι το σωστό είναι να επιστρέψουμε το μαξιλάρι ρευστότητας την πρωτακούσαμε από τον έτερο άτυπο σύμβουλο του Κυριάκου Μητσοτάκη και έτερο υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ, Χάρη Θεοχάρη. Ο κ. Παπαδημητρίου ήρθε απλά να συμπληρώσει την εικόνα, αποκαλύπτοντας την πραγματική πρόθεση της ΝΔ, να ζητήσει πιστοληπτική γραμμή, που σημαίνει μέτρα δημοσιονομικής εξασφάλισης. Είναι ακριβώς η πρόταση του κ. Στουρνάρα, να θυμίσω. Και έτσι, ενώνονται -έστω εκ των υστέρων- οι τελείες και βλέπουμε τη γραμμή συνεννόησης, που πάντα ένωνε Τράπεζα της Ελλάδας και Πειραιώς.

  • Μα, γιατί να θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να βάλει και πάλι επιτροπεία πάνω από την ενδεχόμενη κυβέρνησή του;

Καταρχάς, θα ήθελα να θυμίσω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι και τόσο αντίθετος στην έννοια της επιτροπείας. Προσωπικά, δεν θα ξεχάσω ποτέ μια συνέντευξη που είχε δώσει παλαιότερα στο ραδιόφωνο του REAL, ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου ανέφερε συγκεκριμένα: «Εμένα, το να έχω και κάποιον, ο οποίος ελέγχει αυτά που εγώ ο ίδιος έχω δεσμευθεί ότι θέλω να κάνω, δεν μου δημιουργεί και κάποιο ιδιαίτερο άγχος. Εγώ επιμένω. Η όποια επιτήρηση, στο βαθμό που συνιστά επιβεβαίωση αυτοδέσμευσης της χώρας, εμένα προσωπικά δεν με ενοχλεί». Επομένως, δεν νομίζω να σκεφτεί καν το ζήτημα που μου θέτετε. Δεν είναι πρόβλημα η επιτροπεία, δεδομένου ότι η ΝΔ έχει υιοθετήσει την ιδιοκτησία των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και μάλιστα με χαρά. Δεν είναι κάτι κακό το μνημόνιο, για την ηγεσία της ΝΔ. Ρωτήστε τον αντιπρόεδρό της, Αδωνι Γεωργιάδη, να το διαπιστώσετε. Τα λατρεύει. Προσωπικά, τον θυμάμαι να φωνάζει ότι η ΝΔ θα ψήφιζε αμέσως όσα ζητούσε η τρόικα, τόσα κι άλλα τόσα, πριν καν τους τα ζητήσει! Ελπίζω να μην τα έχουν ξεχάσει αυτά, οι αναγνώστες μας. Είναι κρίσιμο να τα ξαναθυμηθούν αυτή την Κυριακή.

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο το θέμα με την επιστολή Καραμανλή για το Μακεδονικό. Θεωρείτε ότι αυτό μπορεί να τον βοηθήσει στην κάλπη;

Ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να φωνάξει την αλήθεια, όσο πιο δυνατά μπορεί. Σπεύδει να διαλύσει, επιτέλους, αυτή την υποκριτική και θολή στάση της ΝΔ, που επέλεξε το διχασμό, δίχως δεύτερη σκέψη, σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα. Και θεωρώ ότι τα ερωτήματα είναι αμείλικτα: Με ποιο δικαίωμα βγαίνουν σήμερα και ασκούν κριτική σε μια συμφωνία απείρως καλύτερη από τη δική τους διαπραγματευτική πρόταση; Και προσέξτε: Συγκρίνω τη δεδομένη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαπραγματευτική πρόταση του Καραμανλή! Και πάλι, η σύγκριση βγάζει απείρως καλύτερη τη συμφωνία των Πρεσπών, για τα εθνικά συμφέροντα. Και δεν ντράπηκαν να σπείρουν το διχασμό; Δεν ντράπηκαν να υποκριθούν τόσο αισχρά; Νομίζω ότι οφείλουν μια συγγνώμη οι Νεοδημοκράτες, διαχρονικά, για το χειρισμό αυτής της υπόθεσης από τους ηγέτες τους, θα συμπλήρωνα εγώ, από το 1992 και μετά.

Για παράδειγμα, θυμάμαι τον Αντώνη Σαμαρά, τον ίδιο, να αποκαλεί προδότη τον Κωνσταντίνο Μησοτάκη, επειδή πούλησε το όνομα της Μακεδονίας. Μα, ας τον ρωτήσει κάποιος: Σήμερα, επιμένει σ’ εκείνη του τη θέση; Να ακούσει την απάντηση και ο υιός. Επίσης, θυμάμαι τον Αδωνι Γεωργιάδη να αποκαλεί προδότη τον Καραμανλή, για το ίδιο θέμα. Και απορώ: Μόνον εγώ τα θυμάμαι όλα αυτά;

  • Εχω δει σε ένα από τα σποτάκια της προεκλογικής σας καμπάνιας να ισχυρίζεστε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κόψει τις συντάξεις. Με ποια στοιχεία το λέτε αυτό;

Το λέω έχοντας στη διάθεσή μου την πιο αξιόπιστη απόδειξη. Τον ίδιο, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να το παραδέχεται δημόσια, κατά την πρώτη του συνέντευξη, που έδωσε ως Πρόεδρος της ΝΔ, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Τότε, λοιπόν, στις 2 Φεβρουαρίου 2016 συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι αν γίνει πρωθυπουργός, θα περικόψει συντάξεις. Ελεγε υπερήφανα: «δεν το έκρυψα, δεν το έκρυψα». Ασχετα που σήμερα το κρύβει.

Πάντως, δεν άλλαξε η λογική του, είναι ολοφάνερο. Τις θέλει τις περικοπές. Για αυτό, άλλωστε, και δεν έβαλε ούτε λέξη για το ασφαλιστικό στο πρόγραμμά του. Για αυτό δεν πάει και σε debate με τον Τσίπρα. Για αυτό πάει σε εκλογές κρυπτόμενος. Γιατί θα περικόψει συντάξεις, όπως επίσης θα μειώσει και το αφορολόγητο, κάτι που επίσης λέει συνέχεια τα τελευταία χρόνια στις ομιλίες του, απλά με τον πιο εύηχο όρο «διεύρυνση της φορολογικής βάσης». Το ίδιο πράγμα σημαίνει πάντως: Μείωση του αφορολόγητου. Και αυτό είναι το τέταρτο μνημόνιο, για το οποίο μιλήσαμε στην αρχή. Αυτό θέλει να φέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  • Πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει η ανατροπή;

Πιστεύω ότι αν όλοι μιλήσουμε σε άλλον έναν συμπολίτη μας, έστω έναν, έστω την τελευταία μέρα, τότε ναι, μπορούμε να κάνουμε την ανατροπή. Γιατί πιστεύω ότι, όντως, μπορούμε να μιλήσουμε σε άλλον έναν. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η τελική μου ευχή είναι να πάρουμε τη σωστή απόφαση, ως λαός.

Ο Αλέξης “άρπαξε” το λάθος του Μπάμπη: Νέο μνημόνιο με πιστοληπτική γραμμή στήριξης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: