Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Η πτώση πυραύλου στον Πενταδάκτυλο χθες τα ξημερώματα κυριαρχεί στον σημερινό κυπριακό Τύπο. Άλλα θέματα που παρουσιάζονται είναι η αποτίμηση του ΓεΣΥ, ένα μήνα μετά την εφαρμογή του, το θέμα με την 24ωρη στάση εργασίας στα ΤΑΕΠ για την 9η Ιουλίου και οι διαπραγματεύσεις για την νέα ηγεσία της ΕΕ.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Από τύχη αποφύγαμε μια μεγάλη τραγωδία» γράφει ότι από τύχη αποφύγαμε μια τραγωδία απίστευτων διαστάσεων από την πτώση πυραύλου στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο χθες στις μια τα ξημερώματα. Αν έπεφτε σε κατοικημένη περιοχή θα προκαλούσε ανυπολόγιστες ζημιές και θα θρηνούσαμε πολλά θύματα. Αλλού γράφει ότι συνεχίζονται παρασκηνιακά οι προσπάθειες ένταξης στο σύστημα υγείας περισσότερων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, γιατρών και φαρμακοποιών. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τους επικεφαλής των οργάνων της ΕΕ αφού εμφανίστηκαν διαφωνίες για τους χειρισμούς της Μέρκελ.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Απαντήσεις από Ρωσία για τον «τυφλό» πύραυλο» γράφει ότι απαντήσεις σχετικά με το πώς κατέληξε στο βουνό του Πενταδακτύλου ένας πύραυλος S-200 αναζητεί η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναζητούνται στοιχεία από Ισραήλ, Βρετανία και ΗΠΑ για τον στόχο του πυραύλου ενώ Ρώσοι ειδικοί στα κατεχόμενα για να εξετάσουν τα συντρίμμια. Αλλού γράφει ότι ενημερώνεται αύριο η Συντεχνία των Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας για τις Α΄ Βοήθειες που δόθηκαν στα επείγοντα των νοσοκομείων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ούτε χθες δεν κατάφεραν οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ να καταλήξουν σε μια συμφωνία σχετικά με τα άτομα που θα κληθούν να στελεχώσουν τις κορυφαίες θέσεις κλειδιά της ΕΕ.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Παράπλευρο θύμα η Κύπρος» γράφει ότι ο ρωσικός αντιαεροπορικός πύραυλος S-200, ο οποίος από την Συρία εκτοξεύτηκε κατά ισραηλινών αεροπλάνων αφού εξάντλησε το βεληνεκές του εξερράγη στην περιοχή του Πενταδακτύλου στα κατεχόμενα προκαλώντας έντονη αναστάτωση στους πολίτες αλλά και κινητικότητα τόσο από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και από το κατοχικό καθεστώς. Αλλού γράφει ότι ρομπότ, τα οποία απευθύνονται στον τομέα της υγείας, που έχουν την δυνατότητα να αναπαράγουν αγώνες σούμο, να διαγωνίζονται στην ταχύτητα, να βγαίνουν από λαβύρινθους ή να ακολουθούν πιστά την πορεία μιας γραμμής δημιούργησαν μικροί και μεγάλοι λάτρεις της ρομποτικής. Σε άλλο θέμα γράφει ότι «τέρμα στο κρυφτούλι της Τροχαίας στους δρόμους» και πως «οδηγίες από την νέα ηγεσία της – Όχι παγίδευση των οδηγών».

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Πύραυλος S-200 έπεσε την «αυλή» μας!» γράφει ότι έντονη ανησυχία και προβληματισμό προκάλεσε τόσο στους πολίτες όσο και σε επίσημα κλιμάκια το περιστατικό πρόσκρουσης του «αδέσποτου» πυραύλου S-200 που χτύπησε τον Πενταδάκτυλο χθες τα ξημερώματα. Αλλού γράφει ότι στο απροχώρητο έχει φτάσει η υπομονή αλλά και η αγανάκτηση των καταστηματαρχών και άλλων μικρομεσαίων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην οδό Μισιαούλη και Καβάζογλου στην Λεμεσό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι παραμένει το θέμα με την 24ωρη στάση εργασίας στα ΤΑΕΠ για την 9η Ιουλίου ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις ΟΑΥ-ΠΑΣΙΝ.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Συριακός πύραυλος εξερράγη στον βορρά» αναφέρεται στην πρόσκρουση πυραύλου S-200 στον Πενταδάκτυλο χθες τα ξημερώματα. Γράφει ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από την αεροπορική άμυνα της Συρίας σε ισραηλινή επίθεση. Αλλού αναφέρεται στην κατάταξη των νέων οπλιτών στα κατά τόπους κέντρα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Ιράν παραβιάζει την συμφωνία για εμπλουτισμένο πυρηνικό ουράνιο.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
02/07/2019

Δεύτερο το “Τώρα ό,τι συμβαίνει” του Open TV στην πρωινή ενημέρωση της Κυριακής

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: