Ενοχλείται και αντιδρά το θυμωμένο Ισραήλ: Οι τουρκικοί S-400 απειλούν το Εβραϊκό Κράτος

File Photo: Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. EPA, ABIR SULTAN / POOL




ΡΕΠΟΡΤΑΖ DEFENCE POINT

Αντιμέτωπο με τους τουρκικούς S-400 το Ισραήλ αλλάζει τις επιχειρησιακές του παραμέτρους για τις πτήσεις πάνω από την Συρία καθώς, όπως αναφέρει ισραηλινή πηγή, η παράδοση των πυραύλων στην Τουρκία δημιουργεί «νέα τάξη» στην Ανατολική Μεσόγειο.

  • Ισραηλινός αναλυτής αναφέρει πως το κρίσιμο ερώτημα είναι που θα αναπτυχθούν οι τουρκικοί S-400. «Αν αναπτυχθούν στα σύνορα με την Συρία θα θέσουν σε κίνδυνο τις αεροπορικές επιχειρήσεις (του Ισραήλ) κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν πολιτοφυλακών στην Συρία».

Ο ίδιος προσθέτει πως τόσο η ισραηλινή όσο και οι αεροπορίες άλλων κρατών που εμπλέκονται κατά του Ιράν και των συμμάχων του θα πρέπει να εκπαιδευτούν στην αντιμετώπιση των S-400. «Οι S-400 της Τουρκίας θα μπορούν να παρακολουθούν κάθε δραστηριότητα των ισραηλινών μαχητικών πάνω από την Συρία. Αυτό αποτελεί ένα νέο δεδομένο», ανέφερε. «Η Τουρκία φτύνει τις ΗΠΑ κατάμουτρα», πρόσθεσε ισραηλινή πηγή.

Πρώην επικεφαλής της ισραηλινής Αεροπορίας ανέφερε πως οι τουρκικοί S-400 δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στο ΝΑΤΟ. «Πιστεύεται πως οι Ρώσοι θα δεχτούν να μοιραστούν τεχνογνωσία ενός από τα πλέον προηγμένα συστήματά τους με το ΝΑΤΟ; Αυτό δεν γίνεται», πρόσθεσε.

  • Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πολλές φορές αναφέρει πως η παρουσία των μαχητικών F-35 εντός εμβέλειας του συστήματος S-400 επηρεάζει ένα από τα κύρια συστήματα του μαχητικού, το ραντάρ του. Για αυτό οι ΗΠΑ απέπεμψαν την Τουρκία από το πρόγραμμα του μαχητικού, την στιγμή που συνεχίζουν να συνεργάζονται με την κυβέρνηση Ερντογάν.

Σύμφωνα με το ισραηλινό Institute for National Security Studies (INSS) υπάρχει μεγάλη ενόχληση σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για την ολοένα και στενότερη σχέση Ρωσίας και Τουρκίας μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 στην Συρία το 2015.

Σύμφωνα με κορυφαίους αναλυτές του INSS η τουρκική εμμονή για την προμήθεια των ρωσικών πυραύλων αποτελεί απόδειξη της πρόθεσης της Τουρκίας να εγκαταλείψει τη Δύση και να στραφεί προς ΤΗ Ρωσία ή τουλάχιστον την πρόθεση της Τουρκίας να κινηθεί ανεξάρτητα από τη Δύση.

«Σε κάθε περίπτωση είναι ξεκάθαρο πως για τη Ρωσία η πώληση προηγμένων συστημάτων στην Τουρκία αντανακλά την επιτυχία της να εξελιχθεί σε σφήνα μεταξύ Τουρκίας και Δύσης και να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την παρουσία της στην περιοχή», αναφέρουν.

Επίσης οι S-400 θα προκαλέσουν κόντρα της Τουρκίας με τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ. Παρά τους φόβους πως επιπλέον πίεση προς την Τουρκία θα την οδηγήσει ακόμα βαθύτερα στην αγκαλιά της Ρωσίας, φαίνεται πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ και το Κογκρέσο θα αντιδράσουν ισχυρά στην τουρκική κίνηση.

  • Για την ώρα η αντίδραση της Ουάσινγκτον δεν είναι σαφής. Όμως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας έχει ήδη εγκρίνει πακέτο κυρώσεων. Σύμφωνα με τον Τούρκο δημοσιογράφο Μπουράκ Μπεκντίλ οι μισές αεροπορικές βάσεις της Τουρκίας συντηρούνται από το ΝΑΤΟ και η Τουρκία αποτελεί μέρος του Air Defense Ground Environment της Συμμαχίας.

Κατά συνέπεια, αναφέρει ο Τούρκος αναλυτής, είναι αδύνατο για την Τουρκία να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μη Νατοϊκό και ειδικά ρωσικό σύστημα χωρίς την έγκριση της συμμαχίας.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Σεβασμός: Πως οι «πιτσιρικάδες» της Ομογένειας σταμάτησαν τα F-35 και τον Ταγίπ Ερντογάν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: