File Photo: Ο Αμερικανός στρατιώτης κατηγορείτε για διάδοση πληροφοριών σχετικών με εκρηκτικά. EPA, LUONG THAI LINH

Ανήσυχοι οι υπουργοί της G7 για το Libra: Δεν είναι ακόμα βιώσιμο υποστηρίζει η Γαλλία

Στην δρομολόγηση άμεσων ενεργειών ενάντια στο σχέδιο της εταιρείας Facebook να δημιουργήσει το δικό της κρυπτονόμισμα, το Libra, αποφάσισαν ομόφωνα οι υπουργοί Οικονομικών της G7, όπως ανέφερε η γαλλική προεδρία, με τη λήξη της πρώτης ημέρας των εργασιών τους στο Σαντιγί.

  • “Για το Libra είχαμε μια πολύ εποικοδομητική και λεπτομερή συζήτηση, με ευρεία ομοφωνία για την ανάγκη να δράσουμε γρήγορα”, εξήγησε μια πηγή, σημειώνοντας ότι όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν “την ανησυχία τους για την τρέχουσα κατάσταση”.

Πριν να ξεκινήσει η ετήσια συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των επτά πιο προηγμένων βιομηχανικά χωρών, ο Γάλλος υπουργός Μπρουνό Λε Μερ δήλωσε ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία του κρυπτονομίσματος Libra.

  • “Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι θα χρησιμοποιείται ένα εργαλείο συναλλαγών χωρίς να τηρεί κανέναν από τους κανόνες που θέτουμε σε όλα τα νομίσματα”, σημείωσε χαρακτηριστικά. Χαιρέτισε επίσης τη στάση που τηρεί για το θέμα αυτό ο Αμερικανός ομόλογός του, Στίβεν Μνούτσιν. Ο τελευταίος είπε την Δευτέρα ότι η Ουάσινγκτον εκφράζει έντονες ανησυχίες για το Libra, γιατί θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή για να χρηματοδοτεί τρομοκράτες.

Παρόμοιες ανησυχίες εξέφρασε επίσης ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. Όπως είπε, οι υπουργοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες που συμμετέχουν σε αυτήν τη σύνοδο της G7 αποφάσισαν να εξετάσουν προσεκτικά αν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις “ή αν θα πρέπει να τροποποιηθούν για να διασφαλιστεί μελλοντικά η σταθερότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος”.

To Libra δεν είναι ακόμα βιώσιμο, αναφέρει το Παρίσι

Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι συνθήκες δεν είναι ώριμες προκειμένου να προχωρήσει η Facebook με τα σχέδιά της να κυκλοφορήσει το ψηφιακό της νόμισμα Libra, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 7 (G7) συγκεντρώθηκαν έξω από το Παρίσι για μια συνεδρίαση που επικεντρώνεται στην ισχύ που έχουν οι κολοσσοί του τεχνολογικού κλάδου.

  • Η πρόσφατη ανακοίνωση της Facebook ότι σχεδιάζει να λανσάρει ένα ψηφιακό νόμισμα προκάλεσε μαζικές αντιδράσεις από ρυθμιστικούς φορείς, κεντρικούς τραπεζίτες και κυβερνήσεις που επιμένουν ότι πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος και να διασφαλίσει την ασφάλεια των συναλλαγών και των δεδομένων των χρηστών.

Ωστόσο, υπάρχουν και βαθύτερες ανησυχίες ότι η αυξανόμενη δύναμη των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών ολοένα και περισσότερο προσεγγίζει τομείς που ανήκουν στις κυβερνήσεις, όπως η έκδοση νομισμάτων.

  • «Δεν μπορούμε να δεχθούμε να έχουμε νομίσματα συναλλαγών με την ίδια ισχύ και τον ίδιο ρόλο όπως τα νομίσματα των κρατών», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ σε δημοσιογράφους. «Υπάρχει μια ανάγκη για ρυθμιστικό πλαίσιο, υπάρχει ανάγκη για ισχυρές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις για αυτό το σχέδιο και προς το παρόν δεν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις από το σχέδιο Libra», πρόσθεσε.

Η Γαλλία, που προεδρεύει της Ομάδας των επτά ανεπτυγμένων οικονομιών φέτος, έχει ζητήσει από τον Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να συστήσει μια ομάδα δράσης της G7 προκειμένου να εξετάσει τα κρυπτονομίσματα και τα ψηφιακά νομίσματα, όπως το Libra. Ο Κερέ αναμένεται να παρουσιάσει μια προκαταρκτική μελέτη στους υπουργούς και τους κεντρικούς τραπεζίτες κατά τη συνεδρίαση στη γραφική πόλη του Σαντιγί, βόρεια του Παρισιού.

  • Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρουχίκο Κουρόντα δήλωσε ότι η ομάδα δράσης είναι πιθανόν να εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου σε κάτι που θα περιλαμβάνει ένα ευρύτερο φάσμα ρυθμιστικών αρχών, πέραν των χωρών της G7, δεδομένου του τεράστιου αντίκτυπου που θα μπορούσε να έχει στην παγκόσμια οικονομία το Libra. «Εάν στόχος είναι να χρησιμοποιείται παγκοσμίως το Libra, οι χώρες πρέπει να επιδιώξουν μια διεθνώς συντονισμένη απάντηση», δήλωσε ο Κουρόντα. «Δεν είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί μόνο μεταξύ των κεντρικών τραπεζών της G7».

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 ανησυχούν επίσης για το ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος φορολόγησης των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, με τη Γαλλία να θέλει να χρησιμοποιήσει την προεδρία της κατά τη διήμερη συνεδρίαση, για να πετύχει ευρεία συναίνεση προκειμένου να διασφαλιστεί μία ελάχιστη φορολόγηση των επιχειρήσεων.

  • Αν και μια συμφωνία της G7 θα μπορούσε να δώσει μια μεγαλύτερη ώθηση στο θέμα αυτό, είναι πιθανόν να αποδειχθεί δύσκολη μια συμφωνία μεταξύ των υπουργών της G7 για έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή ή ένα εύρος συντελεστών καθώς η Βρετανία και ο Καναδάς έχουν εκφράσει επιφυλάξεις, δήλωσε την Παρασκευή πηγή από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

«Εάν δεν συμφωνήσουμε σε επίπεδο G7 στις γενικές αρχές της φορολόγησης των ‘ψηφιακών’ εταιρειών σήμερα ή αύριο, τότε ειλικρινά θα είναι περίπλοκο να βρεθεί συμφωνία μεταξύ των 129 χωρών στον ΟΟΣΑ (Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης)», δήλωσε ο Λεμέρ.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Έρευνα στην Amazon ανακοίνωσαν οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές κατά του μονοπωλίου