US President Donald Trump (CL), US First Lady Melania Trump (L), French President Emmanuel Macron (CR) and his wife Brigitte Macron (R) react during the French - USA Commemoration marking the 75th anniversary of the Allied landings on D-Day at the Normandy American Cemetery and Memorial in Colleville-sur-Mer, France, 06 June 2019. EPA, IAN LANGSDON / POOL

Όλοι εναντίον του Ερντογάν στην Ουάσιγκτον: Εκτός από τον Τραμπ και τον γαμπρό του…

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Το σύνολο των αξιωματούχων, που ασχολούνται με την υπόθεση της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, στον Λευκό Οίκο, το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συμφωνούν ότι η μοναδική επιλογή της κατοχικής δύναμης, εάν επιθυμεί να διατηρήσει τις σχέσεις με τη Δύση, είναι η ακύρωση της συμφωνίας με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με πηγές στην Ουάσιγκτον, που μίλησαν στην ιστοσελίδα μας, ο μοναδικός ίσως αξιωματούχος που εισηγείται να μην υπάρξει άμεση αντίδραση είναι ο Τζάρεντ Κούσνερ, σύμβουλος και γαμπρός του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Τουρκικές πηγές υποστηρίζουν ότι ο Αμερικανός Πλανητάρχης αποφάσισε να μην αντιδράσει μέχρι τη σύνοδο των G-20, ακόμα και αν η Τουρκία παραλάβει τους S-400 και ξεκινήσει τη διαδικασία της εγκατάστασης τους στο τουρκικό έδαφος.

  • Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνδέουν πλέον ανοικτά την υπόθεση των S-400 με σχέδιο του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να δημιουργήσει πρόβλημα στην Ατλαντική Συμμαχία, διότι η απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση θα αποδυναμώσει την νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Όλοι συμφωνούν ότι η επιμονή του κ. Ερντογάν να προχωρήσει με την εγκατάσταση του αντιπυραυλικού συστήματος, είναι μία αντιδυτική και ειδικότερα μία αντιαμερικανική ενέργεια.

Όμως, ταυτόχρονα δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν θα χαρίσουν την Τουρκία στη Ρωσία και τους συμμάχους της, ανάμεσα στους οποίους εξέχουσα θέση έχει το Ιράν. Βεβαίως, είναι άλλο τι θέλουν οι Αμερικανοί και άλλες οι αποφάσεις του κ. Ερντογάν, ο οποίος -με τα σημερινά δεδομένα- δεν πείθεται και επιμένει, όπως δήλωσε δημόσια στις 4 Ιουνίου, ότι η συμφωνία με τη Μόσχα δεν θα ακυρωθεί.

Οι δικαιολογίες που πρόβαλε ο Τούρκος πρόεδρος είναι έωλες, αναφερόμενος στην ουσία στη διαφορά της τιμής των S-400 από τους αμερικανικούς Patriot. Διότι στην ουσία τα αντισταθμιστικά οφέλη που πρότεινε η Ουάσιγκτον καλύπτουν την όποια διαφορά στην τιμή. Σε αυτή τη δεδομένη στιγμή οι Αμερικανοί δεν έχουν τα πολιτικά ή άλλα μέσα για να στείλουν τον κ. Ερντογάν στη …σύνταξη, ελπίζοντας ότι θα τον αντικαταστήσει ένας φιλοδυτικός ηγέτης. Οι εποχές των πραξικοπημάτων έχουν τελειώσει, και για να είμαστε δίκαιοι είναι μία συζήτηση που ΔΕΝ γίνεται στην Ουάσιγκτον, ακόμα και αν ο εκνευρισμός των αξιωματούχων έχει κτυπήσει κόκκινο.

Πάντωςμ για μερικούς αξιωματούχους είναι και «θέμα τιμής», να λογικευθεί ο κ. Ερντογάν και να μην «σπάσει» τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Προκάλεσε εντύπωση η δήλωση της διευθύντριας του Γραφείου Νότιας Ευρώπης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κ. Γιούρι Κιμ, η οποία σχολιάζοντας την υπόθεση των S-400 και τον ισχυρισμό Τούρκων αξιωματούχων, ότι κ. Τραμπ θα διασώσει τον κ. Ερντογάν από τις κυρώσεις, είπε:

  • «Δεν είμαι βέβαιη ότι αν ήμουνστη θέση τους θα στοιχημάτιζα. Όμως αυτοί φαίνεται πως το κάνουν. Ο αντιπρόεδρος Πενς, που οι περισσότεροι θα συμφωνήσουμε δεν είναι άσχετος (με το θέμα), έκανε πολύ σαφές ότι δεν συνάδει σε σύμμαχο του ΝΑΤΟ να αγοράζει ένα σημαντικό οπλικό σύστημα από έναν εχθρό της Αμερικής. Σε δικομματική βάση η ηγεσία του Κογκρέσου ήταν επίσης πολύ σαφής. Και πιστεύω ότι είναι σημαντικό για την Τουρκία να ακούσει και να κάνει το σωστό: αυτό που είναι συνεπές με τη συμμετοχή της ΝΑΤΟ και σύμφωνα με τις δηλωμένες φιλοδοξίες της να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η κ. Κιμ έδειξε βέβαιη ότι η υπόθεση των κυρώσεων, στη βάση του νόμου CAATSA, είναι ένα γεγονός και αυτό δεν αλλάζει επειδή ο κ. Ερντογάν παρακάλεσε τον κ. Τραμπ να τον βοηθήσει στο θέμα αυτό. Την ίδια στιγμή υπενθύμισε, για να μην υπάρχει παρανόηση, ότι η Τουρκία είναι το καλύτερο “οικόπεδο” στην περιοχή. Και προφανώς, όταν το έχεις δεν επιτρέπεις να το χάσεις…

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στο ΝΑΤΟ, Κέι Μπέιλι Χάτσινσον, που θεωρείται και προσωπική φίλη του Αμερικανού προέδρου δεν έκρυψε τα λόγια της μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, που είχε αποκαλύψει το αμερικανικό τελεσίγραφο στην Τουρκία.

Δήλωσε ότι ως πρώτο μέτρο, εάν η κατοχική δύναμη προχωρήσει στην αγορά του ρωσικού συστήματος, δεν θα παραλάβε τα αμερικανικά μαχητικά F-35.

Η Χάτσινσον συνέδεσε την Τουρκία και την αγορά των S-400 με τη Ρωσία, η οποία -όπως είπε- εξακολουθεί να σπέρνει τη διχόνοια σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς στοχεύει να αποδυναμώσει την Ατλαντική Συμμαχία.

Δήλωσε σχετικά:

  • Η αγορά των S-400 από την Τουρκία, υπογράμμισε η Χάτσισον, θα δώσει στο Κρεμλίνο τη δυνατότητα να επιτύχει αυτό τον στόχο, επειδή στην περίπτωση αυτή τα F-35 θα γίνουν τρωτά από τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας. Η Τουρκία είναι μια κυρίαρχη χώρα και μπορεί να λαμβάνει αυτοτελείς αποφάσεις. Αλλά δεν μπορούν να πάρουν τα μαχητικά F-35, αν θέλουν να εγκαταστήσουν στο τουρκικό έδαφος τους S-400. Δεν επιθυμούμε κάτι τέτοιο. Δεν θέλουμε να είμαστε καθ’ οιονδήποτε τρόπο τρωτοί μέσα στα όρια του ΝΑΤΟ. Έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν, είτε το ένα, είτε το άλλο, αλλά όχι όλα μαζί. Εάν η Τουρκία δεν ακυρώσει την αγορά των S-400 δεν θα αποκτήσει τα F-35», επανέλαβε η Αμερικανίδα Πρέσβειρα, η οποία σταμάτησε όλες τις προσπάθειες της Τουρκίας να εμπλέξει το ΝΑΤΟ στη διαμάχη της με την Αμερική.

Η συνάντηση του προέδρου Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του, θα πραγματοποιηθεί στην Ιαπωνία στο πλαίσιο της συνόδου των G-20, εκτός εάν μέχρι τότε οι εξελίξεις την ακυρώσουν.

Και δεν πρέπει να ξεχνά κανείς, και ειδικά ο κ. Ερντογάν, ότι σύμφωνα με τα νομοσχέδια της Βουλής και της Γερουσίας, η παραλαβή των S-400 θα θέσει αμέσως σε λειτουργία τη διαδικασία των κυρώσεων.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Οι νύχτες των “μεγάλων μαχαιριών”: Η απάντηση Ερντογάν και το μήνυμα της Ουάσιγκτον

1 Comment on "Όλοι εναντίον του Ερντογάν στην Ουάσιγκτον: Εκτός από τον Τραμπ και τον γαμπρό του…"

  1. Ο Αναστεναρης. | June 6, 2019 at 8:11 AM | Reply

    Δεν νομιζω πως υπαρχει πιθανοτητα να εγκαταλειψουν οι Αμερικανοι την Τουρκια. Καθυστερησεις παιζουν μεχρι να ξεφορτωθουν τον Ερντογαν και να ξαναχτισουν τους μηχανισμους που αυτος ξηλωσε με προσχημα το “πραξικοπημα”. Αυτο μας δινει ενα παραθυρο ευκαιριας ωστε να ισχυροποιησουμε την θεση μας, διπλωματικα, οικονομικα και δευτερευοντως αμυντικα. Bottom line, οσον το δυνατον στενοτερες σχεσεις με το Ισραηλ και ανεπιφυλακτη συμμετοχη στο ΝΑΤΟ. Αν παρ’ελπιδα οι Τουρκοι γινουν μαλλιοκουβαρα στην πορεια απαλλαγης τους απο τον Ερντογαν και επιστροφης τους στο μαντρι, ακομη καλυτερα.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*