Πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Φωτογραφία τουρκικό υπουργείο Άμυνας

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι ξεκίνησε την γεώτρηση στην ΑΟΖ: Ο Ταγίπ Ερντογάν σε δύσκολη θέση…

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγιπ Ερντογάν δεν θα μπορεί για πολύ ακόμη να πατά με τα δυο πόδια σε δυο και τρεις βάρκες και το τελεσίγραφο που έχει θέσει η Ουάσιγκτον για την ακύρωση της αγοράς των S-400 μέχρι τις 31 Ιουλίου μετράει αντίστροφα και τον οδηγεί στις συμπληγάδες μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Την ίδια στιγμή, το τουρκικό γεωτρύπανο που βρίσκεται δυτικά του Ακάμα, έχει ξεκινήσει εργασίες, ισχυρίστηκε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu. Την είδηση μετέδωσε η εφημερίδα Καθημερινή της Κύπρου.

Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε ακόμα από τη Λευκωσία, η οποία παρακολουθεί τις κινήσεις των Τούρκων.

Σύμφωνα με ανώτερη πηγή: “Έχουμε πληροφορίες ότι ξεκίνησε η γεώτρηση, αλλά έχουμε και πληροφορίες ότι ΔΕΝ ξεκίνησε”.

Αναφορικά με τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις, αυτή την στιγμή δείχνει εξαιρετικά δύσκολη μια απόφαση ακύρωσης των ρωσικών πυραύλων καθώς η Τουρκία είναι εξαρτημένη από την Μόσχα στον ενεργειακό, τουριστικό, εμπορικό τομέα και συγχρόνως είδε τι τελευταίες ημέρες με τις επιθέσεις σε δικά της παρατηρητήρια στο έδαφος της Συρίας, πόσο σκληρή μπορεί να γίνει η Ρωσία μαζί της.

Όμως και οι αμερικανικές κυρώσεις επίσης θα έχουν σοβαρές συνέπειες στην κλυδωνιζόμενη τουρκική οικονομία.

Ο κ. Ερντογάν ελπίζει ότι θα κατορθώσει να δώσει λύση στο γόρδιο δεσμό με τις δυο συναντήσεις που θα έχει (μετά τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη), με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν στον Οσάκα στις 28-29 Ιουνίου. Κάτι που φαντάζει πολύ δύσκολο σήμερα, όσο κι αν νομίζει ότι η καλή χημεία με τον Ντ. Τραμπ θα βοηθήσει τις συνομιλίες.

Η Τουρκία βλέπουμε ότι ετοιμάζεται για δυναμική παρέμβαση εντός της κυπριακής ΑΟΖ -όπως δείχνει και η δήλωση του κ. Τσαβούσογλου-, παρά τα προβλήματα που της έχει δημιουργήσει η έκδοση διεθνών ενταλμάτων για τα πληρώματα των ερευνητικών σκαφών και των γεωτρύπανων της.

Όμως η όποια παράνομη παρέμβαση της Τουρκίας σε οριοθετημένα Οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ αμφισβητεί πρακτικά όλο το πλαίσιο βάσει του οποίου διεξάγονται έρευνες και γεωτρήσεις στην ευρύτερη περιοχή και τελικά υπονομεύεται ο στρατηγικός στόχος της Ουάσιγκτον η ανάδειξη δηλαδή των πηγών ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου ως εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη και την μείωση της εξάρτησης από την Ρωσία.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο Αιγαίο βλέπουμε μια ποσοτική και ποιοτική αύξηση των προκλήσεων. Θα πρέπει να γίνει ψύχραιμη αντιμετώπιση, η Τουρκία δεν είναι η πρώτη φορά που καταφεύγει στην μέθοδο αυτή, να εκβιάσει ατύχημα που θα οδηγήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το μάθημα των Ευρωπαίων ηγετών στην Τουρκία: Στήριξη και αλληλεγγύη στην Κύπρο…

Και επειδή πολύ συζήτηση γίνεται για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Υπάρχουν πλήθος ΜΟΕ, το θεμα είναι ότι δεν εφαρμόζονται και γι αυτό δεν φταίει φυσικά ότι δεν υπαρχει εξειδίκευση.

Χωρίς να υπάρχουν αυταπάτες για το ότι η Τουρκία επιδιώκει μέσω των ΜΟΕ να θέσει το πακέτο των αμφισβητήσεων της στο Αιγαίο, στην παρούσα φάση εκτιμάται ότι είναι αναγκαία η διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφερόμενος στις τουρκικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο ανέφερε πως το γεωτρύπανο Πορθητής, ξεκίνησε αμέσως γεώτρηση δυτικά της Πάφου, συμπληρώνοντας πως και το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας που αρχικά θα πήγαινε στη Μαύρη Θάλασσα, οδεύει προς την ίδια περιοχή.

Στην ίδια συνέντευξή του στο Anadolu, ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξέφρασε την άποψη ότι όλα θα μπουν στη θέση τους και πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για Μεσόγειο, λέγοντας ότι «μόλις διασφαλιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων στο πλαίσιο του δικαίου και γνωρίζουν σχετικά με τον διαμοιρασμό δεν θα υπάρχει πρόβλημα».

Η δική τους ένσταση είναι τα βήματα που γίνονται μονομερώς, πρόσθεσε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «σε αυτό το σημείο θα συμφωνήσουν, υποχρεωτικά θα συμφωνήσουν».

Οπως είπε, μια συμφωνία για το φυσικό αέριο δεν σημαίνει ‘αναγνώριση’ και έδωσε το παράδειγμα της Ταϊβάν την οποία όπως είπε «δεν την αναγνωρίζουν όλοι αλλά όλοι κάνουν εμπόριο και συμφωνίες μαζί της».

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολού, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι καμιά συμφωνία στην οποία δεν συμμετέχει και η Τουρκία δεν ισχύει. «Και εμείς είμαστε στη Μεσόγειο και έχουμε ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη για τα χωρικά μας ύδατα», είπε, υποστηρίζοντας ότι αυτό που έκανε η Τουρκία είναι εργασίες έρευνας και γεώτρησης στη δική υφαλοκρηπίδα και τις περιοχές που οι Τ/κ έχουν ‘αδειοδοτήσει’ την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου. Ποιος είναι ο λόγος γι αυτό, διερωτήθηκε.

«Ο λόγος είναι ότι παρά τις προειδοποιήσεις μας η ε/κ πλευρά έκανε μονομερώς σεισμικές έρευνες και τώρα ξεκίνησε γεωτρήσεις. Γιατί λέμε μονομερώς; Εδώ έχει δικαιώματα και η (παράνομη) ‘τδβκ’ και ο τ/κ λαός. Αυτό το αποδέχεται και ο ρ/κ τομέας, και η ΕΕ το αποδέχεται. Εμείς τους είπαμε ‘να κάνετε αυτά τα βήματα αφού πρώτα διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Τ/κ’. Λένε ‘μα αν το κάνουμε θα τους έχουμε αναγνωρίσει’. Όχι, σήμερα δεν αναγνωρίζουν όλοι την Ταϊβάν, αλλά όλοι κάνουν εμπόριο μαζί της και συμφωνίες. Ας είναι μέσω μιας ιδιωτικής εταιρείας, ας είναι μέσω της ΕΕ», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Πληροφορίες από Anadolu, την Hellas Journal, την Καθημερινή και την ΕΡΤ

Ισχυρή παρέμβαση Μακρόν για την Κύπρο: Η Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες