Η Πόλις Εάλω: Οι ευθύνες και το χρέος για την Αμμόχωστο, που παραδόθηκε στους Τούρκους

File Photo: Οι αρχές του Δήμου Αμμοχώστου θέτουν στον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη το θέμα Αμμοχώστου. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Του ΑΝΤΡΕΑ ΜΟΡΦΙΤΗ (*)

Το βράδυ της 15ης Αυγούστου 1974 η Αμμόχωστος εγκαταλείφθηκε κυριολεκτικά από τους υπερασπιστές της στα χέρια των τουρκικών στρατευμάτων και παραδόθηκε αμαχητί με διαταγές των τότε ηγητόρων της Εθνικής Φρουράς. (προσωπική μου μαρτυρία αφού τότε υπηρετούσα ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός ενός πλήρως εξοπλισμένου τάγματος πεζικού ενός άρτια αξιόμαχου Συντάγματος!).

  • Το 1984 είχαμε επιτύχει το Ψήφισμα 550/1984 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που ζητούσε τη μεταβίβαση των Βαρωσίων κάτω από τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών. Η πρόνοια αυτή επαναλήφθηκε και μεταγενέστερα με το Ψήφισμα 789/1992.

Παρομοίου περιεχομένου Ψηφίσματα είχαμε επίσης κατά καιρούς και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (σχετικά με τις εκθέσεις για την Τουρκία) καθώς επίσης και από την Επιτροπή Αναφορών.

  • Επειδή κατά καιρούς επιχειρήθηκε από διάφορα άτομα και κύκλους η παρερμηνεία των πιο πάνω αποφάσεων και ψηφισμάτων, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι τα ψηφίσματα αυτά αφορούν μόνο την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, απέστειλα επιστολές στον τότε Γενικό Διευθυντή του ΥΠ. ΕΞ κ. Αλέξανδρο Ζήνων και τον τότε Υπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη οι οποίοι σε απαντητική επιστολή με ημερομηνία 11/3/2014 ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι «. . . η αναφορά στα Βαρώσια στο Ψήφισμα 550/1984 δεν αφορά μόνο την περιφραγμένη περιοχή της πόλης, χωρίς ωστόσο να καθορίζει την έκταση των Βαρωσίων.

Παρόμοια απάντηση έλαβα και από τον τότε Γ.Δ. του ΥΠΕΞ κ. Αλέξανδρο Ζήνων στις 22/3/2016 σχετικά με την πρόταση Ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τις πιο πάνω θέσεις επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης σε σχετική ερώτησή μου κατά τη συνάντησή του με το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου στο Προεδρικό Μέγαρο στις 13/4/2018.

Αναφορικά με τη σύγχυση του όρου Βαρώσια και Αμμόχωστος που επικρατεί σε μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας, παραπέμπω στο απόσπασμα του βιβλίου του πρώην Δημάρχου Αμμοχώστου κ. Ανδρέα Πούγιουρου, σελ. 228 ο οποίος αναφέρει ότι «θέλοντας να διευκρινίσει αυτή τη σύγχυση ζήτησε γνωμάτευση από τον τότε Γ.Γ του ΟΗΕ Κούρτ Βαλτχάϊμ οποίος απερίφραστα δήλωσε ότι «Τα Η.Ε, με τον όρο Βαρώσια εννούν ολόκληρη την πόλη με τα όρια που ίσχυαν τη μέρα εισβολής και όχι μόνο το περιφραγμένο μέρος της.

Σε σχέση με το θέμα που βγήκε ξανά στην επιφάνεια με τις δηλώσεις του ψευδουπουργού εξωτερικών των κατεχομένων Κουτρέτ Οζερσάϊ ότι θα ανοίξει το περιφραγμένο τμήμα της Αμμοχώστου για καταγραφή των περιουσιών και για την πιθανότητα να καλέσει μερίδα Αμμοχωστιανών να επιστρέψουν κάτω από τ/κ (τουρκική) διοίκηση, παραθέτω τα εξής σχετικά:

Στις 13/1/2015 ο τότε πρέσβυς των ΗΠΑ στην Κύπρο John Koening, μιλώντας ως προσκεκλημένος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου, κάλεσε τους παριστάμενους όπως μέσα στα πλαίσια μιας «ρεαλιστικής πολιτικής» να σκεφτούν την πιθανότητα να επιστρέψουν στην Αμμόχωστο κάτω από τ/κ διοίκηση.

  • Ποτέ δεν μάθαμε, ούτε κανένας δήλωσε οποιαδήποτε αντίδραση ή διαμαρτυρία για τις απαράδεκτες θέσεις του Αμερικανού Αξιωματούχου με εξαίρεση τον προσκεκλημένο του ΕΒΕΑ Δήμαρχο Αμμοχώστου κ. Αλέξη Γαλανό ο οποίος υπέβαλε γραπτή αναφορά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έκτοτε μερίδα των συμπολιτών μας με διάφορες ευκαιρίες, πότε με μισόλογα, πότε ευθαρσώς (!) δηλώνει ότι δεν θα είχαν αντίρρηση να επιστρέψουν κάτω από τ/κ διοίκηση, χωρίς ποτέ να διερωτηθούν κάτω από ποιους όρους, συνθήκες και προϋποθέσεις και ποιες επιπτώσεις θα είχε ένα τέτοιο εγχείρημα τους, τόσο για την πόλη τους όσο και για την πατρίδα τους.

Ο τότε συνομιλητής μας κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης, μιλώντας σε διάλεξη του ΚΥΚΕΜ στη Λάρνακα στις 3/5/ 2017, σε σχετική ερώτησή μου απάντηση απερίφραστα: «Μια τέτοια ενέργεια εκ μέρους των Αμμοχωστιανών θα είναι η καταστροφικότερη εξέλιξη και η ταφόπλακα για το θέμα της επιστροφής της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της».

Το 1974 παραδώσαμε την πόλη μας στους κατακτητές της.

  • Από τότε μέχρι σήμερα αποτύχαμε παταγωδώς να προωθήσουμε Διεθνή Ψηφίσματα και Αποφάσεις και να υλοποιήσουμε Μ.Ο.Ε. που προέβλεπαν την επιστροφή της πόλης μας στους νόμιμους κατοίκους της.
  • Η επίκληση της τουρκικής αδιαλλαξίας ήταν το μόνιμο άλλοθι μας για να δικαιολογούμε και να προφασιζόμαστε για τα λάθη, τις παραλείψεις τους ερασιτεχνισμούς, τις τσαπατσουλιές, τις φοβίες και μια ανεξήγητη μινιμαλιστική προσέγγιση πάνω στο ζήτημα της Αμμοχώστου προφασιζόμενοι δήθεν τον ηλίθιο χαρακτηρισμό της αμμοχωστοποίησης του Κυπριακού.

Για να φτάσουμε σήμερα στο σημείο να έχουν εποικίσει το 84% της πόλης μας και να έχουν το θράσος να ισχυρίζονται ότι το υπόλοιπο 16% (το περιφραγμένο τμήμα) ανήκει κατά πλειοψηφία στο ΕΒΚΑΒ.

  • Οι Αμμοχωστιανοί και σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου οφείλουν έστω και τη δωδεκάτη να απαντήσουν στις ιταμές προκλητικές δηλώσεις του Κουτρέτ Οζερσάϊ – που κάποτε τις αποδίδει σε . . . παρεξήγηση και παρερμηνεία (!!!) – και να αξιώσουν άμεση προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για εφαρμογή των ιδίων των Ψηφισμάτων του.

Αν παρέλθουμε με αδιαφορία τις προκλήσεις και τα νέα τετελεσμένα της Τουρκίας τότε θα είμαστε ένοχοι και συνένοχοι με την σιωπή, την ανοχή, την αδιαφορία και την αδράνειά μας.

Αυτή ίσως να είναι και η τελευταία ευκαιρία να ακουστεί η φωνή της Αμμοχώστου.

(*) Ο Αντρέας Μορφίτης είναι Δημοτικός Σύμβουλος Αμμοχώστου

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ο Ιμάμογλου κάνει τον Τραμπ και τον Πούτιν να τρίβουν τα χέρια τους: Το λάθος του Σουλτάνου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: