Η «Καταιγίδα» έσπασε αποκλεισμούς και η Ζ’ ΜΑΚ κατέκλυσε τις βραχονησίδες στο Αιγαίο

Τα Magna των αμφίβιων δυνάμεων Καταδρομών και πάλι έγραψαν πολλές ώρες στο Αν. Αιγαίο υποστηρίζοντας τις λέμβους που εξέρχονταν των ακτών




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Στην τελική της φάση βρίσκεται αυτές τις ώρες η άσκηση «Καταιγίδα». Από τις κινήσεις της Τουρκίας (σε συνδυασμό με τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της και τις ισχυρές αναταράξεις που αισθάνεται λόγω της Αμερικανικής πίεσης), φάνηκε να ενοχλείται ιδιαίτερα απ’ όσα έβλεπε ότι είναι ικανό να πράξει το Πολεμικό Ναυτικό.

Πυραυλάκατοι της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών έχουν σχηματίσει ομάδες κρούσης στο Αν. Αιγαίο σε πολλά μικρά νησιά και με τα σύγχρονα συστήματά τους ασκούνται σε πολλά σενάρια.
  • Όλες τις ημέρες που είναι σε εξέλιξη η άσκηση τονίσαμε μεταξύ άλλων πως η φετινή «Καταιγίδα» δεν έχει καμία σχέση στο επίπεδο σχεδίασης και κυρίως υλοποίησης με προηγούμενες. Η συγκέντρωση σ’ ένα μόνο τομέα των περισσότερων μονάδων επιφανείας και η μικρή διασπορά σε σημεία κλειδιά, αναδεικνύει «κάτι» κι αυτό έχει εκτυλιχτεί όλες τις προηγούμενες ημέρες στο κεντρικό Αν. Αιγαίο. Τούτες τις ώρες πολιτική και στρατιωτική ηγεσία βρίσκονται κοντά στην Σάμο που θα δουν από κοντά την ολοκλήρωση της άσκησης.
Άνδρας Ειδικών Επιχειρήσεων από Ειδικό Τάγμα Εθνοφυλακής στο Αν. Αιγαίο κατά τη διάρκεια άσκησης. Φωτογραφία Hellas Journal

Τα τεκταινόμενα στην περιοχή που μετατράπηκαν σε άσκηση

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στην φετινή «Καταιγίδα» εξετάστηκαν συνδυαστικά σενάρια των τριών κλάδων που οδηγούν όχι μόνο στην ανακατάληψη μιας μικρονησίδας του Αιγαίου (μια βασική άσκηση που καθιερώθηκε μετά την κρίση των Ιμίων και τα αποτελέσματα που υπήρξαν τότε), αλλά κυρίως εξετάζονται οι τρόποι του πως θα «εξοστρακιστούν» εχθρικές μονάδες επιφανείας που έχουν εντολή ν’ αποκόψουν την δίοδο προς ένα Ελληνικό νησί.

Πρόκειται για ένα υπαρκτό σενάριο, το οποίο πολλές φορές έχει ακουστεί ίσως κι από τα πλέον αρμόδια επίσημα χείλη. Άρα οι σκέψεις αυτές που εξετάζονται καιρό τώρα σε επιτελικό επίπεδο, μετατρέπονται σε άσκηση για τα Πολεμικά πλοία, τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και για πολλά μέσα του Στρατού Ξηράς και κυρίως για τις Ειδικές Δυνάμεις.

11 από τις 12 φρεγάτες του Ελληνικού πολεμικού στόλου βρίσκονται στο Αν. Αιγαίο στο πλαίσιο της άσκησης Καταιγίδα 2019 και αποτελούν μαζί με τα υποβρύχια, τις πυραυλακάτους και τις κανονιοφόρους, την ραχοκοκκαλιά του Πολεμικού Ναυτικού. Η μια που απουσιάζει βρίσκεται σε αποστολή στον Λίβανο. Πηγή και για τις δυο εικόνες: Hellas Journal
  • Αυτό ήταν το σαφέστατο μήνυμα ισχύος στο Αιγαίο, την στιγμή μάλιστα που τόσο με πλοία όσο κυρίως από αέρος η Άγκυρα παρακολουθούσε, ίσως και με περιέργεια το γιατί οι περισσότερες μονάδες του στόλου βρίσκονται σε συγκέντρωση κι όχι σε διασπορά.
  • Οι ίδιες πηγές έλεγαν πως τα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη γειτονιά μας αλλά και στην περιοχή μας μεταφέρονται στα χαρτιά σχεδίασης και γίνονται γυμνάσια ώστε τίποτα να μην μπορεί να βρει τις Ένοπλες Δυνάμεις απροετοίμαστες.
  • Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γείτονές μας ευθέως αμφισβητούν το καθεστώς των Ελληνικών νησιών στο Αιγαίο με διαρκείς προσπάθειες να γκριζάρουν περιοχές, ν’ αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα ή να ομιλούν για αποστρατικοποίηση νήσων, τη στιγμή που η χώρα μας κρατά το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας απέναντι σ’ έναν γείτονα που μονίμως απειλεί.

Κι αν κανείς πιστεύει πως με τον Ισλαμιστή Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπάρχει το πρόβλημα, πρέπει να δει και πίσω από αυτόν, την αντιπολίτευση της Τουρκίας η οποία δεν σταματά να τον αμφισβητεί και πολλές φορές με αιτιάσεις που έχουν να κάνουν με νησιά του Αιγαίου, για τα οποία λένε, ανήκουν στην Τουρκία.

Ενεργοποίηση μέρους της Διακλαδικής Δύναμης «Δ»

Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενα ρεπορτάζ μας, παράλληλα με την άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού «Καταιγίδα», σε εξέλιξη είναι ακόμη μια επίλεκτη άσκηση, με την επωνυμία «Ωρίων».

Πρόκειται κυρίως για εκπαίδευση τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων όπου μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο και συνδυαστικά με την «Καταιγίδα» που φουρτούνιασε το Αιγαίο, με αερόστρωμνο Zubr του Πολεμικού Ναυτικού, δόθηκε εντολή στα λεγόμενα και «φαντάσματα του Αιγαίου» την Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών να εγκαταλείψει την βάση της με πλήρη φόρτο και υλικά.

  • Η μεταφορά της έγινε με το ταχύ μέσo του Πολεμικού Ναυτικού και πριν ξημερώσει- όπως άλλωστε προβλέπει και συγκεκριμένο σχέδιο- οι βάρκες με τους βατραχανθρώπους της μονάδας που ιδρύθηκε αμέσως μετά την κρίση των Ιμίων και από τότε εξειδικεύεται στις ανακαταλήψεις των βραχονησίδων, προχώρησε σ’ αυτό που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα. Σύμφωνα με πληροφορίες σε παραπλήσια νησίδα ήταν βατραχάνθρωποι από Ειδικό Τάγμα Εθνοφυλακής.
Άνδρας από Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων του Αν. Κεντρικού Αιγαίου κατά τη διάρκεια άσκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, σε θέση μάχης υποστηριζόμενης ομάδας με πολυβόλο Minimi 5,56 χιλ. Πηγή: Hellas Journal
  • Εδώ να θυμίσουμε πως το δόγμα που εξέφρασε δημόσια ο Α’ ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος Χριστοδούλου, είναι τα μικρά ευέλικτα σχήματα που με λίγα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μπορούν ν’ ανταπεξέλθουν σε έκτακτες συνθήκες. Αυτό ήταν ένα από τα τμήματα που δοκιμάστηκε σ’ αυτή την διακλαδική άσκηση όπως εξελίχθηκε μέχρι την τελευταία ημέρα.

Τέλος, το έμμεσο τελεσίγραφο του Ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν λίγες ώρες πως δεν κάνει πίσω στο θέμα των S-400, η ρητορική έντασης από την πλευρά της Τουρκίας στo Αιγαίο και κυρίως στην Αν. Μεσόγειο, η στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς την χώρα μας και οι μύδροι που εξαπολύονται προς την Άγκυρα, συνθέτουν μια εύθραυστη εικόνα για τη γειτονιά μας η οποία ποτέ δεν ήταν «γειτονιά αγγέλων», αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να έχει μια σχετική ηρεμία, δίχως να υπάρξει καμία «Ιφιγένεια»….

Με το σύνολο των φρεγατών το ΠΝ στην Καταιγίδα: Πλέον των 58 πλοίων στο Αιγαίο Πέλαγος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: