Με το σύνολο των φρεγατών το ΠΝ στην Καταιγίδα: Πλέον των 58 πλοίων στο Αιγαίο Πέλαγος

Φρεγάτες του Ελληνικού Πολεμικού Στόλου στο Αν. Αιγαίο κατά τη διάρκεια άσκησης Πηγή: Hellas Journal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Η Τουρκία διεξήγαγε πρόσφατα δυο μεγάλες αεροναυτικές ασκήσεις. Διατείνονταν μάλιστα ότι αυτές περιλαμβάνουν το δόγμα της μεγάλης Τουρκίας, των τριών θαλασσών, της «Γαλάζιας Πατρίδας». Σ’ αυτές τις ασκήσεις, τα Μέσα ενημέρωσης της γείτονος αλλά και της Ελλάδας έλεγαν πως η συμμετοχή θα ξεπερνά τα 120 πλοία.

  • Η αλήθεια όμως ήταν εντελώς διαφορετική, τόσο στην άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» όσο και στον «Θαλασσόλυκο» η ναυτική δύναμή της, μετά βίας σ’ αυτές τις τρεις θάλασσες, την Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο δεν ξεπέρασαν τις σαράντα μονάδες επιφανείας, συμπεριλαμβανομένων και των υποβρυχίων.
Φρεγάτες του Ελληνικού Πολεμικού Στόλου στο Αν. Αιγαίο κατά τη διάρκεια άσκησης. Πηγή: Hellas Journal
  • Το γεγονός πως η Ελλάδα της κρίσης, των τόσων στερήσεων ανάμεσα τους και τα κρίσιμα εξοπλιστικά, καταφέρνει αυτές τις μέρες με την άσκηση «Καταιγίδα» να φτάνει σ’ έναν ιδιαίτερα αξιοπρεπή στόλο με κοντά εξήντα ναυτικές μονάδες- επιφανείας και υποβρυχίων- σίγουρα είναι ένας άθλος που ανήκει ξεκάθαρα στο προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία με πείσμα και θέληση κατάφεραν να έχουν όλα αυτά τα πλοία στο Αιγαίο.
  • Μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτή της Διοίκησης Φρεγατών. Η 1η και 2η Μοίρα βρίσκονται εξ ολοκλήρου στο Αιγαίο με μοναδική εξαίρεση την φρεγάτα «Έλλη» η οποία αυτό το διάστημα εκπροσωπεί την χώρα μας στην διαρκή αποστολή του Λιβάνου, «Unifil».

Άρα οι δώδεκα φρεγάτες του Ελληνικού Πολεμικού Στόλου πλέουν με το πνεύμα των προγόνων του Πολεμικού Ναυτικού «Μεθ’ ορμής ακαθέκτου» στα νερά του Αιγαίου κι αυτό είναι μια πολύ σοβαρή απάντηση κι ένα μήνυμα προς άπαντες έλεγε με ιδιαίτερο νόημα ανώτατος Αξιωματικός του σώματος.

Φρεγάτες του Ελληνικού Πολεμικού Στόλου στο Αν. Αιγαίο κατά τη διάρκεια άσκησης. Πηγή: Hellas Journal

Επιπλέον εκτός του γαλάζιου στα νερά του Αιγαίου, το χρώμα έχει γίνει εντονότερο και ιδιαίτερα στα μικρά νησιά του κεντρικού ανατολικού τμήματος του Αρχιπελάγους από τις σημαίες όλων των τύπων των πολεμικών σκαφών που χωρισμένα σε ομάδες κρούσης δεν σταματούν τα τακτικά σενάρια.

Η Άγκυρα έχει δώσει εντολή σε Πολεμικά πλοία του στόλου της να παρακολουθούν τις κινήσεις της Ελλάδας στην Καταιγίδα. Με περίπου πέντε φρεγάτες αλλά και πλοίο ηλεκτρονικού πολέμου και υποκλοπών.

Το συμπέρασμα είναι πως εκτός των σεναρίων που ασκούνται τα Ελληνικά πληρώματα, έχουν παράλληλα τα μάτια και τα αυτιά τους ανοιχτά ώστε στην περίπτωση που υπάρξει παραβίαση των Εθνικών Χωρικών Υδάτων να προχωρήσουν στις ενέργειες που επιβάλλεται ώστε να επιβληθεί η τάξη.

Μήνυμα υπεροχής στον αέρα

Την ίδια στιγμή στον αέρα γι’ ακόμη μια μέρα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας προχώρησε σ’ ένα δικό του μήνυμα προς τους Τούρκους πιλότους οι οποίοι με μαχητικά αεροσκάφη και τα CN-235 με τη διατεταγμένη υπηρεσία των υποκλοπών και παρακολουθήσεων, έγραψαν 99 παραβιάσεις.

  • Το μήνυμα υπεροχής της Αθήνας ήταν τα 18 αεροσκάφη που απογειώθηκαν από διαφορετικές μονάδες (16 F-16 & 2 Mirage 2000-5) για την αναχαίτιση των 12 μαχητικών της Τουρκίας αλλά και για τα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου CN-235.
  • Μπορεί να μην καταγράφηκαν αερομαχίες πλην μιας, όμως το γεγονός πως τα Ελληνικά αεροσκάφη ήταν συνεχώς στον αέρα, αποτελούσε το μήνυμα ισχύος. Σ’ ότι αφορά τις 5 υπερπτήσεις, σε Κίναρο, Φαρμακονήσι, Αρκιούς και Λειψούς, η Τουρκία δείχνει τις πάγιες θέσεις της για το γκρίζο που προσπαθεί να επιβάλει στο Αιγαίο.
  • Ανώτατες στρατιωτικές πηγές σχολίαζαν πως η εξωτερίκευση αυτής της νευρικότητας δεν είναι τυχαία. Εκτός της άσκησης Καταιγίδα, η αποπομπή των Τούρκων πιλότων από την εκπαίδευση των F-35 παίζει κι αυτό τον δικό του ρόλο και μάλιστα την στιγμή που τα Ελληνικά πληρώματα των F-16 πετούν μαζί με F-35 στο TLP της Ισπανίας. Η δύσκολη θέση που έχει περιέλθει πλέον η Τουρκία με τις επιλογές έχει κάνει με ενεργειακά αλλά και τους S-400.

Τέλος όλες αυτές οι κινήσεις της νευρικής Τουρκίας, έλεγε η ίδια πηγή, έχει καταφέρει να αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας και του σταθεροποιητικού της ρόλου στην περιοχή.

Πρωτοφανείς “εναέριες μάχες” στο Αιγαίο: Η Άγκυρα ωθείται σε προκλήσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: