Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Οι τίτλοι των κυπριακών εφημερίδων. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Το ΓεΣΥ και τα διάφορα προβλήματα που σημειώθηκαν κατά την πρώτη εργάσιμη μέρα που τέθηκε σε τροχιά εφαρμογής είναι το βασικό θέμα σε όλα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι ο απόηχος της συνέντευξης Παμπορίδη για την ηγεσία του ΔΗΣΥ, η αντιπαράθεση στην ΑΗΚ, η συμφωνία Εκκλησίας-κράτους του 1971, όπως και οι αυξήσεις στα καύσιμα.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Πέρασε και το crash test» και αναφέρει ότι ήταν απόλυτα επιτυχής και η πρώτη μέρα μαζικής λειτουργίας του ΓεΣΥ και ότι διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες. Αλλού αναφέρει πως επιχειρείται επειγόντως εκτόνωση στον ΔΗΣΥ μετά τη συνέντευξη του τέως Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη που έθεσε θέμα ηγεσίας και ότι την άλλη Δευτέρα συγκαλείται διευρυμένο πολιτικό γραφείο. Η «Α» αναφέρει επίσης πως συναντώνται συντεχνίες και ΑΗΚ για να βρουν τη χρυσή τομή.

«Στην τσίτα οι γιατροί στην πρίζα οι ασθενείς» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Πολίτης» που γράφει πως το πρώτο τεστ αντοχής του ΓεΣΥ ανέδειξε προβλήματα που έχουν λύσεις. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι μετά από 48 χρόνια οι βουλευτές ψάχνουν το γιατί της συμφωνίας του 1971 μεταξύ Εκκλησίας-κράτους με αφορμή νομοσχέδιο που επικαιροποιεί τη συμφωνία. Ο «Π» αναφέρεται, επίσης, στην παράτυπη, όπως αναφέρει, κατασκευή πεζοδρομίου από την εταιρεία που ανεγείρει τον Πύργο στην Μακαρίου στη Λευκωσία και το ατύχημα πεζού.

Κάτω από τον τίτλο «Το αγκάλιασε η κοινωνία» ο «Φιλελεύθερος» αναφέρει στο κύριό του θέμα ότι το ΓεΣΥ πέρασε το πρώτο μεγάλο τεστ αλλά το στοίχημα των κρατικών νοσοκομείων είναι ακόμα ανοικτό. Σε άλλο ρεπορτάζ γράφει πως η Γενική Εισαγγελία δεν υποστήριξε τη νομιμότητα των αποκοπών σε πρώην δικαστές λόγω προηγούμενου και έτσι με απόφαση δικαστηρίου δικαστές δικαιούνται άμεση επιστροφή χρημάτων. Επίσης ο «Φ» αναφέρει ότι το ιδιοκτησιακό δικαίωμα πέντε προσώπων, παρά τις δικαστικές αποφάσεις, επιμένει να παραβιάζει το κράτος από το 2001, σημειώνοντας ότι πρόκειται για περίπτωση απαλλοτρίωσης.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Δοκιμάστηκε στα δύσκολα και άντεξε» και αναφέρει πως το ΓεΣΥ άντεξε χθες τον μεγάλο όγκο εργασιών χωρίς ανυπέρβλητα προβλήματα. Αλλού γράφει ότι πληρώνουμε ακριβότερα καύσιμα κατά 16,9 σεντ. Επίσης η «Χ» αναφέρει ότι παρά την αρνητική θέση του Δήμου και των επηρεαζόμενων κατοίκων δόθηκε πολεοδομική άδεια κατά παρέκκλιση για φοιτητικές εστίες στην Εγκωμη.

«Το ΓεΣΥ πέρασε το πρώτο μεγάλο τεστ της πρώτης μέρας» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η αγγλόγγλωση «Cyprus Mail» που αναφέρεται σε μικρά προβλήματα με το λογισμικό και την άγνοια ασθενών για το νέο σύστημα. Αλλού αναφέρεται στην επίσκεψη Τραμπ στο Λονδίνο και τις επαφές του. Επίσης φιλοξενείται ρεπορτάζ για τις κινήσεις της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 04/06/2019

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: