Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Oι καταγγελίες του Διευθυντή του ΟΚΥΠΥ Λάρνακας-Αμμοχώστου για μποϊκοτάζ του ΓεΣΥ, η συμφωνία για αξιοποίηση του κοιτάσματος Αφροδίτη, ο εντοπισμός της τρίτης βαλίτσας στο Μιτσερό, οι επικρίσεις ΚΕΒΕ-ΟΕΒ μεταξύ άλλων για το θέμα των απεργιών , η έκθεση του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία και η τριμερής Κύπρου-Ελλάδας-Αρμενίας είναι από τα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Μποϊκοτάζ ΓεΣΥ με το καλημέρα!» και αναφέρεται σε καταγγελίες του Γιώργου Καροτσάκη, Διευθυντή του ΟΚΥΠΥ Λάρνακας-Αμμοχώστου ,ότι οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΥΚΙ κάλεσαν τα μέλη τους να μην δώσουν στον ΟΚΥΠΥ τους κωδικούς για το ΓεΣΥ. Αλλού αναφέρει πως ύστερα από 53 μέρες βρέθηκε η τρίτη βαλίτσα της φρίκης με τη σορό ενήλικης γυναίκας στην Κόκκινη Λίμνη. Η «Α» αναφέρεται σε δηλώσεις του ΠτΔ ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία να μην προχωρήσει σε γεώτρηση.

«9,5 δις δολάρια η προίκα της Αφροδίτης» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Πολίτης» που γράφει πως τα κόμματα ενημερώθηκαν χθες από τον Υπουργό ενέργειας για τις πρόνοιες του νέου συμβολαίου μεταξύ του κράτους και της κοινοπραξίας για καταμερισμό των εσόδων από την αξιοποίηση του Αφροδίτη. Αλλού αναφέρει ότι σταμάτησαν οι εργασίες ανέγερσης πολυτελούς εστιατορίου και διαμερισμάτων επί της Μακένζι και το θέμα παραπέμπεται στο συμβούλιο παρεκκλίσεων και το Υπουργικό. Ο «Π» γράφει ακόμη για κίνδυνο λουκέτου του ΟΕΔΑ Λεμεσού.

Κάτω από τον τίτλο «$9,5 δις προίκα από το ‘Αφροδίτη΄» ο «Φιλελεύθερος» αναφέρει στο κύριό του θέμα ότι κλείδωσε η συμφωνία για πωλήσεις φυσικού αερίου που ξεκινούν το 2024 και ότι για 18 χρόνια θα εξάγεται το κοίτασμα προς Αίγυπτο. Αλλού γράφει πως το Διοικητικό Δικαστήριο αποφάνθηκε πως συνταξιούχοι δικαιούνται επιστροφή των εισφορών στο ταμείο χήρων και ορφανών καθώς το μέτρο κρίθηκε αντισυνταγματικό. Σε άλλο ρεπορτάζ ο «Φ» γράφει για την τριμερή στη Λευκωσία μεταξύ των ΥΠΕΞ Κύπρου, Ελλάδας και Αρμενίας.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Μετωπική επίθεση από ΟΕΒ-ΚΕΒΕ» και αναφέρει πως οι δύο οργανώσεις άνοιξαν πόλεμο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητώντας άρση της μονιμότητας των ΔΥ, ποινικοποίηση των απεργιών και αυστηρότερη παρακολούθηση των ληπτών ΕΕΕ. Αλλού γράφει πως χωρίς τράπεζα έμειναν 22 χωριά. Η «Χ» αναφέρεται αλλού σε απειλές, όπως γράφει, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ για τερματισμό των εισφορών στο ΓεΣΥ.

«Τρίτη σορός ανασύρεται από την Κόκκινη Λίμνη» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η αγγλόγγλωση «Cyprus Mail» που αναφέρεται στον εντοπισμό της τρίτης βαλίτσας με τη σορό ενήλικης γυναίκας και στις δηλώσεις του αρχηγού αστυνομίας περί μεγάλης φρικαλεότητας. Αλλού αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει. Επίσης αναφορά γίνεται σε δηλώσεις του ΠτΔ για την αντίδραση Μεϊ στις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» με τίτλο «Επενδύουν και ενισχύονται οι ασφαλιστικές» γράφει πως ανοδικά κινήθηκαν το πρώτο τρίμηνο οι ασφαλιστικές με εξαγορές δεκάδων εκατομμυρίων. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι έρχονται νέες εταιρείες στη Λεμεσό και βρίσκουν ασφάλεια και εξυπηρέτηση στο λιμάνι. Επίσης η «Κ» γράφει πως Σεπτέμβριο θα γίνουν οι ενοποιήσεις Ελληνικής-ΣΚΤ και Astrobank-USB.

ΚΥΠΕ – Kυριακή Χριστοδούλου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 05/06/2019

Θλίψη στο δημοσιογραφικό κόσμο: Πέθανε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, Ροδόλφος Μορώνης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: