Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Η πρώτη μέρα της εφαρμογής της πρώτης φάσης του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) στην Κύπρο δεσπόζει στα κύρια θέματα των κυπριακών εφημερίδων. Ο κυριακάτικος Τύπος προβάλλει επίσης τις προσπάθειες της Τουρκίας και της Βρετανίας για αποτροπή ευρωπαϊκών κυρώσεων για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη, τις αποτιμήσεις και τους κραδασμούς στα κόμματα μετά τις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής και την ανακάλυψη σπουδαίων αρχαιολογικών ευρημάτων στο τεμάχιο της Ιεράς Αρχιεπισκόπης στη Γεροσκήπου όπου σχεδιάζονται να πραγματοποιηθούν αναπτύξεις αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Όλα πήγαν καλά» αναφέρεται στην πρώτη ημέρα εφαρμογής της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ σημειώνοντας πως αύριο Δευτέρα θα είναι το πρώτο μεγάλο τεστ που θα είναι και η πρώτη εργάσιμη μέρα με το σύστημα σε εφαρμογή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, όπως εξοικονομήσεις 11% στα καύσιμα, προέκυψαν από το νέο σύστημα ελέγχου που εφαρμόζεται στα αυτοκίνητα της Δημοκρατίας. Προβάλλει επίσης συνέντευξη της Επιτρόπου για τα Δικαιώματα του Παιδιού Λήδας Κουρσουμπά, η οποία τονίζει πως χρειάζεται δουλειά για την κουλτούρα σεβασμού των παιδιών.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «ΓεΣυ: Ωφελεί και την τσέπη μας!» και γράφει ότι πρώτη μέρα χθες για το ΓεΣΥ, το οποίο ξεκίνησε με την ορμή που του δίνει η απαίτηση των Κυπρίων πολιτών για μια καλύτερη και σύγχρονη υπηρεσία υγείας για όλους. Προβάλλει συνέντευξη του Υφυπουργού Τουρισμού Σάββα Περδίου, ο οποίος αναφέρεται στις νέες δράσεις του Υφυπουργείου με στόχο την προσέλκυση 5 εκατομμυρίων τουριστών. Σε άλλο θέμα σημειώνει ότι στον ορίζοντα υπάρχουν ακόμη ενεργά «ηφαίστεια» που εδώ και καιρό βγάζουν τους δικούς τους προειδοποιητικούς «καπνούς».

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Μπλόκο και Τουρκία – Βρετανία», γράφει στο κύριο του θέμα ότι Βρετανία και Άγκυρα κινητοποιούνται προκειμένου να αποτρέψουν την προσπάθεια για επιβολή ευρωπαϊκών μέτρων για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη με βασικό σταθμό τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ του Ιουνίου. Αλλού γράφει ότι πήραν μπρος οι μηχανές για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, της δεύτερης μεγαλύτερης μεταρρύθμισης στα κυπριακά δεδομένα. Προβάλλει επίσης συνέντευξη του τέως Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη, ο οποίος πιστεύει ότι πρέπει να αλλάξουν όλα στον ΔΗΣΥ και μιλά για προφανή κόπωση και το αίσθημα ότι δεν υπάρχει όραμα και προγραμματισμός.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Αλλάζει το τοπίο στην Υγεία» και γράφει ότι ιστορική μέρα ήταν η χθεσινή λόγω της πρακτικής πλέον εφαρμογής του ΓεΣυ, η οποία αλλάζει το τοπίο. Σε άλλο θέμα προβάλλει την χθεσινή πορεία Υπερηφάνειας και γράφει ότι εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας και φύλου πορεύτηκαν χθες για μια κοινωνία χωρίς ρατσισμό και ομοφοβία και για σεβασμό σε όλους. Σε άλλο θέμα σημειώνει ότι τα απρόσιτα ενοίκια, η έλλειψη φοιτητικών στεγών και κρατικής μέριμνας δεν αφήνουν περιθώρια ελπίδας και γονατίζουν τους φοιτητές.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε να δώσει το κράτος» γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε ως ιστορικήτη χθεσινή μέρα, κατά την οποία η Κύπρος έθεσε σε εφαρμογή το ΓεΣΥ, το οποίο μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί την μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση από την ανεξαρτησία του 1960. Αλλού γράφει ότι παρά τις διαμαρτυρίες της ΟΥΝΕΣΚΟ, ο Δήμαρχος Πάφου είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με τους σχεδιασμούς για κατασκευή προβλήτας στο λιμανάκι της Πάφου, που θα επιτρέπει σε κρουαζιερόπλοια να δένουν. Στις εσωτερικές σελίδες αναφορά γίνεται στη μόλυνση του Πεδιαίου με λύματα.

Η εβδομαδιαία «Η Καθημερινή της Κυριακής» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μάχες στις ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ» ότι οι πρώτες δηλώσεις περί 6ης συνεχόμενης νίκης της Πινδάρου πάγωσαν τις μέρες που ακολούθησαν, καθώς πλέον και δημόσια τίθεται ενώπιον του Αβέρωφ Νεοφύτου ζήτημα συζήτησης του 29,02% που κατέβασε τον ΔΗΣΥ από το 27,5% των προηγούμενων ευρωεκλογών. Αλλού γράφει ότι ο ελληνικές ανησυχίες για τις τουρκικές έρευνες μεταξύ Ρόδου και Καστελλορίζου, η αποστολή του «Ουρούτς Ρέις» και οι γεωτρήσεις είναι αυτά που ανησυχούν την Αθήνα. Προβάλλει επίσης συνέντευξη του Προέδρου των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη, ο οποίος λέει ότι πρέπει να τεθεί θέμα αλλαγής ηγεσίας στην αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Η επίσης εβδομαδιαία «Η Σημερινή», στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Αρχαιολογικός θησαυρός στο φιλέτο του Αρχιεπισκόπου», γράφει ότι νέα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύφθηκαν στο παραλιακό τεμάχιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στη Γεροσκήπου, που σχεδιάζεται επένδυση δισεκατομμυρίων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι νέα ένταση σημειώθηκε χθες στη Δένεια, μετά από δύο ημέρες συνεχόμενων προκλήσεων από Τούρκους στην περιοχή. Αλλού αποκαλύπτει έγγραφο της Τουρκίας, η οποία υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει καθορισμός ΑΟΖ μετά τη λύση του Κυπριακού και συναπόφαση, προ της λύσης, με τους Τουρκοκύπριους.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
02/06/2019 10:32

Στοιχεία για τα social media τους θα πρέπει να υποβάλλουν όσοι αιτούνται αμερικανική βίζα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: