File Photo: Οι δύο επικεφαλής της ομάδας του Ισραήλ που έφθασαν στην Κύπρο για να συνδράμουν τις έρευνες για εντοπισμό δύο θυμάτων του 35χρονου καθ’ ομολογία κατά συρροή δολοφόνου, επισκέφθηκαν σήμερα την Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό, όπου έτυχαν ενημέρωσης, και τώρα βρίσκονται στη Λίμνη Μεμί στον Ξυλιάτο. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Στο Γενικό Χημείο του Κράτους προσκομίστηκαν δείγματα νερού που λήφθηκαν από τη Λίμνη Μεμί στον Ξυλιάτο για να διαπιστωθεί η επικινδυνότητα του νερού για διοχέτευση στο περιβάλλον, αναφέρει σε δημοσίευμά της η ηλεκτρονική έκδοση της κυπριακής εφημερίδας “Φιλελεύθερος”.

Παράλληλα, ανάλογα με τα αποτελέσματα θα διερευνηθεί κατά πόσο θα αφαιρεθεί και σε ποιο βαθμό ποσότητα νερού από τη λίμνη, αφού θεωρείται πάρα πολύ δύσκολο να εντοπιστεί η σορός της μικρής Σιέρα που εικάζεται ότι βρίσκεται εκεί με βάση τη μαρτυρία του καθ’ ομολογίαν δολοφόνου Νίκου Μεταξά.

  • Σημειώνεται ότι ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκος Τράγκολας, δηλώνει τις τελευταίες ημέρες ότι πρέπει να αντληθούν ποσότητες νερού από τη λίμνη ώστε να κατέβει η στάθμη της, με στόχο να ερευνηθούν συγκεκριμένα σημεία, όπως αυτά εντοπίστηκαν μέσα από το σόναρ. Συγκεκριμένα, ο κ. Τράγκολας χαρακτηρίζει αναγκαιότητα να κατέβει τουλάχιστον πέντε μέτρα η στάθμη του νερού στη Λίμνη Μεμί στον Ξυλιάτο για την υποβοήθηση των ερευνών.

 

 

  • Διαφορετική άποψη έχουν στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων που πιστεύουν ότι το νερό είναι επικίνδυνο για διοχέτευση στο έδαφος. Προς τον σκοπό αυτόν πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων όπου αποφασίστηκε σε πρώτη φάση να σταλούν δείγματα νερού από τη λίμνη στο Χημείο του Κράτους και ακολούθως -μετά τα αποτελέσματα- θα συνέλθουν για επανεξέταξη του αιτήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο ανώτερος υδρολόγος του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων δρ. Χαράλαμπος Δημητρίου ανέφερε στον Active πως αξιολογούνται διάφορα σενάρια χειρισμού προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες εντοπισμού της σορού της εξάχρονης Σιέρα. Πρόσθεσε πως το ΤΑΥ θα κάνει διάφορες μετρήσεις και αναλύσεις στο νερό με στόχο να ληφθεί μια σωστή απόφαση η οποία θα πρέπει να θέτει ως πρωταρχικό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή, μακροπρόθεσμα αλλά και βραχυπρόθεσμα.

  • Ο δρ. Δημητρίου σχολίασε ακόμη πως το ενδεχόμενο της μόλυνσης των υπόγειων και επίγειων νερών από την άντληση του νερού της λίμνης είναι ανοικτό. Καταλήγοντας ανέφερε πως η απόφαση για την άντληση ή όχι του νερού της λίμνης θα ληφθεί σε ανώτερο επίπεδο, ενώ από πλευράς του το Τμήμα καλείται να παρουσιάσει τα αρνητικά και τα θετικά της κάθε περίπτωσης.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ολοκληρώθηκε η νενομισμένη νεκροτομή επί της σορού που εντοπίστηκε στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό την περασμένη Τρίτη, μέσα σε πλαστική βαλίτσα. Ο θάνατος του 6ου θύματος του 35χρονου έχει προέλθει από θανατηφόρα κάκωση στον λαιμό. Η διενέργεια της νεκροτομής έγινε από τον ιατροδικαστή της Σκότλαντ Γιαρντ, Ανδρέα Μαρνερίδη, και από τους ιατροδικαστές της Δημοκρατίας Αγγελική Παπέττα, Σοφοκλή Σοφοκλέους και Νικόλα Χαραλάμπους. Θα ακολουθήσει η υποβολή ιατροδικαστικού πορίσματος στην Αστυνομία.

Στήριξη της Ρωσίας στην ΑΟΖ: Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τα κυριαρχικά δικαιώματα

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: