Αβάστακτες κυρώσεις: Όρος απαράβατος στον Ταγίπ η ακύρωση της παραγγελίας των S-400

File Photo: Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, στο Μαϊάμι. EPA, CRISTOBAL HERRERA




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Κυρώσεις που δεν πρόκειται να αντέξει η τουρκική οικονομία, όποια και αν η βοήθεια που θα λάβει από τη Ρωσία και το Κατάρ, αποφασίστηκε να επιβληθούν στην Τουρκία.

Η απόφαση εγκρίθηκε από το Λευκό Οίκο στη βάση ότι οι S-400 είναι εχθρικό όπλο ικανό να καταστρέψει ακόμα και τα πιο προηγμένα αμερικανικά οπλικά συστήματα, όπως είναι το μαχητικό F-35, που αποτελεί την υπερηφάνεια της αμερικανικής αεροπορίας.

  • Όπως μεταδώσαμε χθες στην πρωινή εκπομπή του καναλιού OPEN και γράψαμε και σε τούτη την ιστοσελίδα, η αμερικανική κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να κάνει χρήση του νόμου CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act), ακόμα και αν ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θελήσει να «διασώσει» τον ομόλογό του της Τουρκίας και φίλο του -όπως δηλώνει- Ταγίπ Ερντογάν.

Αξιωματούχος στην Ουάσιγκτον μας είπε -το σημειώσαμε και χθες- ότι ο Αμερικανός Πλανητάρχης είναι «δεμένος» από τη νομοθεσία του Κογκρέσου η οποία εγκρίθηκε και από τα πιο σημαντικά στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή ο κ. Τραμπ περιγράφεται ως «θυμωμένος» για τη στάση της Τουρκίας και προσωπικά του Ερντογάν. Και αυτό είναι ένα στοιχείο που δεν υπήρχε μέχρι τώρα στη γενική εικόνα.

Λοιπόν. Έχουμε και λέμε:

  • Εάν η Τουρκία ακυρώσει την αγορά των S-400, θα πάρει ότι δικαιούται από την Αμερική. Θα συνεχιστεί η συμμετοχή της στο πρόγραμμα των F-35, θα παραλάβει τα μαχητικά που παρήγγειλε, και εάν επιθυμεί μπορεί και να αγοράσει τους Patriot. Επίσης, θα συνεχιστεί η συνεργασία των Αμερικανών με την πολεμική βιομηχανία της Τουρκίας, που αποφέρει στην οικονομία αρκετά δισεκατομμύρια.

Όλα αυτά θα πάρουν κάποιο χρόνο επειδή πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των Αμερικανών που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, αλλά η προσπάθεια θα γίνει, με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα αποχωρήσει από την εξουσία ο κ. Ερντογάν, μία πράξη που θα ανοίξει τον δρόμο στην παραδοσιακή συνεργασία που είχαν οι δύο χώρες.

  • Εάν ο πρόεδρος της Τουρκίας προχωρήσει με την παραλαβή των S-400 και αρνηθεί να ακούσει τους Αμερικανούς, τότε θα τεθεί σε ισχύ το «σχέδιο τιμωρίας». Και δεν το χαρακτηρίζουμε εμείς έτσι αλλά σημαντικοί παράγοντες στην Ουάσιγκτον.

Το σχέδιο είναι αυτό που περιγράψαμε πολλές φορές και για το οποίο έγραψε χθες το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο -και πρέπει να το πούμε- πρωτοπορεί στις αποκαλύψεις για την Τουρκία. Έχει κάνει αποκαλύψεις για την τουρκική οικονομία, που έκρυβαν ο Ερντογάν και ο γαμπρός του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, και οι δημοσιογράφοι του -ιδιαίτερα όσοι ζουν στην Τουρκία- έχουν δεχθεί το γνωστό τουρκικό «μπούλιγκ»

Η μεγάλη είδηση της χθεσινής μέρας είναι ότι ο Λευκός Οίκος έχει συμφωνήσει με το «σχέδιο τιμωρίας» και η διαρροή έγινε δέκα ημέρες πριν από τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του, στην Ιαπωνία. Αρκετοί θα πουν ότι είναι μέσο πίεσης πριν από το τετ-α-τετ των δύο προέδρων.

  • Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται πολλοί άνθρωποι είναι ότι τώρα η Αμερική έχει ξεπεράσει τη φάση των πιέσεων. Και όσοι είναι προσεκτικοί και μελετούν θα διαπιστώσουν ότι υλοποιείται η στρατηγική των ΗΠΑ, όπως πέρυσι το καλοκαίρι, όταν αποφάσισαν να πάρουν με κάθε μέσο τον Πάστορα Μπράνσον, διότι αυτό εξυπηρετούσε το χριστιανικό ακροατήριο του Τραμπ και τους ακραίους που θεωρούν εχθρούς τους μουσουλμάνους. Εικάζω ότι η σκλήρυνση εναντίον της Τουρκίας θα ήταν ένα καλό αφήγημα του κ. Τραμπ στο χριστιανικό, αλλά περισσότερο στο εβραϊκό ακροατήριο. Επίσης, ο εξοστρακισμός της Τουρκίας θα ικανοποιούσε τους ψηφοφόρους αρμενικής και ελληνικής καταγωγής που είναι μερικά εκατομμύρια.

Άρα, τα νέα δεδομένα είναι στην ουσία τα περυσινά. Εισήλθαμε στην περίοδο του πολύ σκληρού πολιτικού ροκ, που αρέσει στον κ. Τραμπ, αλλά περισσότερο στον αντιπρόεδρό του, Μαικ Πενς, ο οποίος πρέπει να εκκλησιάζεται κάθε Κυριακή και εορτή!

Πέραν του θρησκευτικού, πρωτεύοντα ρόλο παίζει ο στρατηγικός σχεδιασμός της Αμερικής. Και ο Ταγίπ Ερντογάν αυτή τη στιγμή φέρεται εχθρικά σε σημείο που να πιστεύουν ορθά οι αξιωματούχοι που ασχολούνται με την περιοχή μας, ότι αποτελεί πρόβλημα όσο και το Ιράν. Διότι η Τουρκία λόγω της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ, μπορεί να δώσει απόρρητα μυστικά στους Ρώσους.

Οι πάντες λένε πως μοναδική επιλογή της Τουρκίας είναι η ακύρωση της αγοράς των S-400. Ο Ερντογάν, ακόμα και χθες, δήλωσε:

  • «Αυτό το έργο -εννοεί το θέμα των S-400- έχει ήδη ολοκληρωθεί, ο φάκελος είναι κλειστός και αν ο Θεός είναι βοηθός, θα λάβουμε αυτό που έχουμε παραγγείλει πολύ σύντομα”.

Και πρόσθεσε:

  • “Αν η Αμερική θέλει να μας δώσει τους Patriots, τότε δώστε μας τους. Τέλος πάντων τους δίνουν δωρεάν στους τρομοκράτες», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σας φαίνεται άνθρωπος και ηγέτης που θα υποχωρήσει; «Δεν γλύφω εκεί που έφτυνα» είναι η τελική απάντησή του. Εκτός εάν το αποτέλεσμα τωνε κλογών για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, τον εξαναγκάσει να δει την πραγματικότητα…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Άγνωστος “Χ” ο Τραμπ: Η επιστολή του Ακάρ έφτασε στο Πεντάγωνο αλλά το αδιέξοδο παραμένει

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: