Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Μαϊάμι, όπου ανακοίνωσε την εκ νέου υποψηφιότητά του,. EPA, CRISTOBAL HERRERA

Οι ΗΠΑ μελετούν κυρώσεις κατά της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και η λίρα καταρρέει

Σε πτώση βρίσκεται η τουρκική λίρα καθώς οι πληροφορίες των διεθνών πρακτορείων αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ μελετούν και προσανατολίζονται σε οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg η διοίκηση Τραμπ μελετά την επιβολή τριών διαφορετικών πακέτων με κυρώσεις με βασικό αυτό κατά της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας καθώς η Άγκυρα εμμένει στην απόφασή της να παραλάβει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400.

Η Ουάσινγκτον έχει ανακοινώσει ότι η κίνηση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να επιβληθούν στην Άγκυρα κυρώσεις βάσει του νόμου CATSAA, που προβλέπει τη λήψη μέτρων σε βάρος χωρών που προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Ρωσία.

Το σημαντικότερο πακέτο κυρώσεων που συζητείται στο Εθνικό Συμβούλιο και τα υπουργεία Εξωτερικών και Εμπορίου των ΗΠΑ «θα προκαλούσε σοβαρό χτύπημα στην ήδη προβληματική τουρκική οικονομία» σύμφωνα με απόψεις ειδικών που επικαλείται το Bloomberg.

«Οι κυρώσεις θα απέκοπταν σε μεγάλο βαθμό τις εταιρείες της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας από το αμερικανικό οικονομικό σύστημα κάνοντας αδύνατο γι’ αυτές να αγοράσουν αμερικανικά προϊόντα ή να πωλούν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ» αναφέρει το Bloomberg.

Σύμφωνα με το Bloomberg «οι συζητήσεις αντανακλούν το πόσο άσχημες είναι οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία, μια επιδείνωση που έχει επιταχυνθεί από την εμμονή του Ερντογάν στην απόφασή του να αγοράσει το σύστημα S-400.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι κυρώσεις εκ μέρους των ΗΠΑ θα μπορούσαν να εφαρμοστούν από τις αρχές Ιουλίου επισημαίνοντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ διστάζει να πάρει κάποια απόφαση πριν την σύνοδο των G20 στην Ιαπωνία την επόμενη εβδομάδα όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στις 09:33 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε στις 5,8750 λίρες έναντι του δολαρίου, σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο στις 5,8265 λίρες. Νωρίτερα, η ισοτιμία είχε υποχωρήσει έως τις 5,9250 λίρες ανά δολάριο.

Hellas Journal με πληροφορίες από Bloomberg και Reuters

Άγνωστος “Χ” ο Τραμπ: Η επιστολή του Ακάρ έφτασε στο Πεντάγωνο αλλά το αδιέξοδο παραμένει