Άστραψε και βρόντηξε ο Μενέντεζ εναντίον της Τουρκίας: Δεν είναι σύμμαχος, ούτε Δημοκρατία

FILE PHOTOQ Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης με τους γερουσιαστές James Risch και Robert Menendez, στην Ουάσιγκτον. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ, STR




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Καταπέλτης εναντίον της Τουρκίας ήταν ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, μιλώντας στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, που διοργανώθηκε με επιτυχία στην Ουάσιγκτον.

Μιλώντας για την κατοχική δύναμη, ο γερουσιαστής που είναι και ο επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων, τόνισε:

«Αυτές τις μέρες, δυσκολεύομαι να αποκαλέσω μια τέτοια χώρα δημοκρατία ή ακόμα και σύμμαχο», τόνισε και σημείωσε:

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: αυτό το νομοσχέδιο -εννοεί το EastMed Act- θα ήταν απαραίτητο ακόμα κι αν είχαμε έναν τέλειο σύμμαχο στην Τουρκία. Τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ σημαντικά για να τα αγνοήσουμε. Και όπως όλοι γνωρίζετε, η σχέση μας με την Άγκυρα δεν είναι παρά τέλεια. Ένας τέλειος σύμμαχος δεν θα εξερευνούσε παράνομα ενεργειακούς πόρους εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, σε μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Και πρόσθεσε:

«Ένας τέλειος σύμμαχος δεν θα παραβίαζε καθημερινώς τον εναέριο χώρο της Ελλάδας πάνω από το Αιγαίο, απειλώντας τη ζωή των θαρραλέων Ελλήνων πιλότων και όσων ονομάζουν αυτά τα νησιά σπίτι τους. Ένας τέλειος σύμμαχος δεν θα σκεφτόταν να αγοράσει το ρωσικό σύστημα S400, αναμένοντας ότι θα μπορούσε να το σταθμεύσει δίπλα στα αμερικανικά F-35. Ένας τέλειος σύμμαχος δεν θα καταλάμβανε τη Βόρεια Κύπρο με 40.000 στρατιώτες, που είναι μία από τις πιο στρατικοποιημένες περιοχές στον κόσμο».

Αναφερόμενος στις σχέσεις με το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο, ο κ. Μενέντεζ είπε:

«Αν υπάρχει κάτι που έχω μάθει για την εξωτερική πολιτική εδώ και πάνω από δυόμισι δεκαετίες στο Κογκρέσο, είναι ότι οι σχέσεις με τις χώρες που μοιράζονται τις μεγαλύτερες δημοκρατικές μας αξίες είναι οι πιο ανθεκτικές. Και ο νόμος για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο αγγίζει ακριβώς αυτό το θέμα: ενισχύει τους δεσμούς μας με πραγματικούς συμμάχους στην περιοχή. Πραγματικοί σύμμαχοι που μοιράζονται τις αξίες μας. Πραγματικοί σύμμαχοι που πιστεύουν στη δημοκρατία και σέβονται τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες».

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής δεν κάνει ποτέ εκπτώσεις όταν τα θέματα και τα προβλήματα αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο. Για να ενισχύει τα παραπάνω, τόνισε:

– Πρέπει να άρουμε το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο μία για πάντα.

– Πρέπει να εμβαθύνουμε τους αμυντικούς δεσμούς μας με την Ελλάδα με τις αυξήσεις των προγραμμάτων FMF (Foreign Military Financing) και IMET (International Military Education and Training).

– Και αυτό είναι και ο λόγος για τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα δεχτούν ποτέ ένα μαχητικό F-35 να σταθμεύσει δίπλα σε ένα ρωσικό S-400.

Μιλώντας για τα κατεχόμενα και απευθυνόμενος στους παρισταμένους Ελληνοαμερικανούς είπε:

«Φίλοι μου, δεν πρέπει ποτέ να υποχωρήσουμε. Οι τουρκικές μπότες ΔΕΝ ανήκουν στην κυπριακή γη. Σαράντα χρόνια είναι πάρα πολλά και ο λαός της Κύπρου έχει υποφέρει αρκετά»

Νομοσχέδιο «EastMed Act»

Ο κ. Μενέντεζ αναφέρθηκε σε μια ελπιδοφόρα και δυναμική στιγμή για τις σχέσεις των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία μας ενώνει. Μίλησε για το ταξίδι του στην Ελλάδα και την Κύπρο τον Απρίλιο, όπου είδε από πρώτο χέρι τα αξιοσημείωτα βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια.

«Έχουμε δει», τόνισε, «μεγάλη πρόοδο στις αμυντικές μας σχέσεις που κάνουν τους πολίτες της Ελλάδας, της Κύπρου και των Ηνωμένων Πολιτειών ασφαλέστερους. Έχουμε δε τόσες δυνατότητες για μια ενεργειακή επανάσταση στην περιοχή, η οποία είναι καλή για την Ευρώπη και τον κόσμο, και τόσες πολλές δυνατότητες για μια κοινή ευημερία», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Όλη αυτή η δυναμική αποτέλεσε την έμπνευση για το πρόσφατο νομοσχέδιο μου, τον νόμο για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Καθώς οι ηγέτες σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα στη Λευκωσία και την Αθήνα έρχονται στο τραπέζι με τολμηρές ιδέες για το μέλλον, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να σταθούν ώμο με ώμο πλάι τους.

Αυτό το νομοσχέδιο θα επαναφέρει την προσοχή μας σε αυτή την περιοχή, μια κεντρικής σημασίας περιοχή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Αποτελεί κεντρικό άξονα των ευρωπαϊκών προσπαθειών για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας από χώρες όπως η Ρωσία. Και έχει κεντρική θέση στην αποστολή μας να οικοδομήσουμε ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ των δημοκρατιών σε όλο τον κόσμο».

Ο κ. Μενέντεζ κατέληξε λέγοντας ότι «όταν περάσουμε αυτή τη νομοθεσία, θα στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου που θα λέει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι φίλος και συνεργάτης σας και είμαστε αφοσιωμένοι στην επιτυχία σας».

Η απόρρητη ενημέρωση της Αθήνας και της Λευκωσίας στον Μενέντεζ για την άφιλη Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: