Τo ΠΝ έδειξε την έξοδο στην τουρκική αρμάδα: Συμπεράσματα από τον Θαλασσόλυκο…

File Photo: Στιγμιότυπο από την προγραμματισμένη τεχνική άσκηση μικρής κλίμακας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού κόλπου στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού. Φωτογραφία: Πολεμικό Ναυτικό




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Λιγότερο «επικοινωνιακή», περισσότερο τακτική, με μεγάλη διασπορά σε τρεις θάλασσες, με «focus» σε προωθημένα σημεία που δεν διεξήχθησαν πολλά σενάρια αλλά προώθησαν την επίδειξη πως βρίσκονται και εκεί, σαφώς με παραβιάσεις των Εθνικών χωρικών υδάτων ίσως και περισσότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ολοκληρώνεται αυτές τις ώρες η μεγάλη ετήσια διακλαδική άσκησης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι πρώτες «απενημερώσεις» ήδη ξεκίνησαν στο Ελληνικό πεντάγωνο. Ωστόσο τα μάτια είναι ανοιχτά διότι τα πλοία του Τουρκικού στόλου βρίσκονται στον δρόμο της επιστροφής ενώ κάποια άλλα στην Αν. Μεσόγειο παίρνουν μέρος στην τελική φάση της άσκησης που θα παρακολουθήσει η ηγεσία τους.

  • Σίγουρα σε επικοινωνιακό επίπεδο δεν ήταν το δημοσιογραφικό «τουρ» που έγινε στην «Γαλάζια Πατρίδα» που είχε συμμετοχή περισσότερων από εξήντα εκπροσώπων του τύπου, ανάμεσα σε αυτούς και ανταποκριτές από φίλιες χώρες της Τουρκίας. Οι μονάδες επιφανείας του Τουρκικού Πολεμικού Στόλου κινήθηκαν περισσότερο σε τακτικά σενάρια, επιδιώκοντας την εξάσκηση των πληρωμάτων σε διάφορα ναυτικά γυμνάσια. Σαφέστατα οι δυνάμεις- κυρίως του Πολεμικού Ναυτικού- ήταν κατά τι περισσότερες της «Γαλάζιας Πατρίδας» και σε πολλές περιπτώσεις έδειχναν τις προκλητικές διαθέσεις που είχαν ή τις εντολές που πήραν.
  • Το άγχος του επιδιωκόμενου στόχου της Άγκυρας ήταν να δηλωθεί η παρουσία, κυρίως κάτω από το Καστελόριζο, Ανατολικά της Κρήτης αλλά και στην ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, εκεί δηλαδή που η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα. Όμως κι εκεί παρά τις ανθυποβρυχιακές τους δράσεις, επιδίωξαν περισσότερο την επίδειξη σημαίας στην περιοχή.

Το μεγαλύτερο μέρος του στόλου της Τουρκίας, με φρεγάτες, ταχέα σκάφη, τα επτά υποβρύχια, διασκορπίστηκαν στις τρεις θάλασσες στο όνομα του δόγματος της “γαλάζιας πατρίδας” που προβάλεται συνεχώς από τον Ισλαμιστή πρόεδρο της χώρας και τους κορυφαίους αξιωματούχους Τσαβούσογλου και Ακάρ.

  • Δεκάδες οι παραβιάσεις των Εθνικών χωρικών υδάτων

Τα στοιχεία της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας βρίσκονται υπό επεξεργασία. Άλλωστε ανώτατα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού εκτιμούν ότι δεν είναι παράλογο κατά την επιστροφή τους προς τους ναυστάθμους, έως και το Σάββατο, να υπάρξουν ίσως κι άλλες προκλήσεις, οπότε θα προστεθούν κι αυτές στη συνολική αναφορά.

  • Πάντως οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι σε πολλές περιπτώσεις ενώ υπήρχε ο χώρος να κινηθούν τα Τουρκικά πλοία σε διεθνή ύδατα, η επιλογή των κυβερνητών τους ήταν εντελώς διαφορετική διαγράφοντας πλόες δυτικά Ελληνικών νησιών στο Αν. Αιγαίο ή ακόμη και ανάμεσα από νησιά των Κυκλάδων, τη στιγμή που ήθελαν να φτάσουν νοτιότερα, λ.χ. στο Κρητικό πέλαγος. Η επεξεργασία των στοιχείων έχει ξεκινήσει κι όλα όσα πρέπει θ’ αποσταλούν στο Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μαζί με όλα τα συνημμένα αποδεικτικά στοιχεία.
  • Η φράση του Αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού Αντιναύαρχου Νικόλαου Τσούνη πριν λίγους μήνες, την οποία είχε αποδώσει με γλαφυρό τρόπο πως «κάθε βράδυ έχουμε πόλεμο», θέλοντας να τονίσει την προσπάθεια των πληρωμάτων του Πολεμικού Ναυτικού και το τι συμβαίνει στο Αιγαίο με τα Τουρκικά πλοία, αντικατοπτρίζεται και στις καθημερινές προσπάθειες που γίνονται από τις 13 Μαΐου, ημέρα που ξεκίνησε ο «Θαλασσόλυκος».

Ανώτατη πηγή είπε πως κι’ αυτή τη φορά δεν αφήσαμε κανέναν να θεωρήσει πως το Αιγαίο είναι ξέφραγο αμπέλι. Όταν τα τουρκικά πλοία κινούνταν στα διεθνή ύδατα, η παρουσία της Ελληνικής μονάδας επιφανείας ήταν διακριτική αλλά ορατή. Στις περιπτώσεις που υπήρξε παραβίαση των Εθνικών χωρικών υδάτων, το Ελληνικό πλοίο εφόσον απαιτήθηκε ήταν ακόμη και δίπλα στο τουρκικό.

252 παραβιάσεις του FIR Αθηνών σε δέκα μέρες

Η πυγμή της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας φάνηκε πολύ νωρίτερα από την έναρξη της Τουρκικής άσκησης, κατά τις προ-ασκήσεις που πολεμικά αεροσκάφη της γειτονικής χώρας παραβίαζαν το FIR Αθηνών και το εναέριο κυνηγητό δεν σταματούσε.

  • Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι απογειώσεις των Ελληνικών φτερών ήταν ταυτόχρονες απ’ όλες τις μονάδες είτε επιφυλακής είτε από τις πτέρυγες μάχης. Η νευρικότητα των γειτόνων μας φάνηκε και στον αέρα, όπως και το μούδιασμα σε αρκετές περιπτώσεις που έφτασαν έως και τον αποπροσανατολισμό τούρκου πιλότου.

Αν αθροίσει κανείς το αποτέλεσμα όλων των ημερών από τα επίσημα στοιχεία που εκδίδονται από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, οι σχηματισμοί των τουρκικών μαχητικών ήταν 33 με 68 αεροσκάφη, από τα οποία 24 ήταν οπλισμένα. 30 ήταν τα CN-235, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και ηλεκτρονικού πολέμου ενώ 36 τα ελικόπτερα που πέταξαν.

Το σύνολο των πτητικών μέσων που παραβίασαν το FIR Αθηνών ήταν 134, και πραγματοποίησαν 125 παραβάσεις και 252 παραβιάσεις, ενώ σε τέσσερις περιπτώσεις είχαμε αερομαχίες και δυο υπερπτήσεις.

Το σπριντ διαρκείας για το Πολεμικό Ναυτικό έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: