Στις χώρες οι αποφάσεις για αμυντικό εξοπλισμό, αλλά να είναι συμβατές, λέει για την Τουρκία ο Στόλτενμπεργκ

File Photo: NATO Secretary General Jens Stoltenberg delivers remarks during a press conference in Washington, DC, USA. EPA, TOM BRENNER




Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα επισκεφθεί την Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu πως οι αποφάσεις για την απόκτηση αμυντικού εξοπλισμού ανήκουν στις χώρες.

  • «Το θέμα της απόκτησης στρατιωτικού υλικού είναι μια εθνική απόφαση για τις χώρες, αλλά η ικανότητα των συμμαχικών στρατών να εργάζονται από κοινού είναι ένα θεμελιώδες ζήτημα για το ΝΑΤΟ προκειμένου να πραγματοποιεί τις επιχειρήσεις και τις αποστολές του», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με το πρακτορείο.
  • Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε πως χαιρετίζει τις συνομιλίες ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον για την απόκτηση των συστημάτων Πάτριοτ και τις συνομιλίες ανάμεσα στην Τουρκία και τη γαλλο-ιταλική κοινοπραξία EUROSAM για τα συστήματά της SAMP-T.

Τον Μάρτιο το πρακτορείο Reuters μετέδωσε πως η Ουάσινγκτον μελετά εάν θα μπορούσε να απομακρύνει την Τουρκία από την παραγωγή των F-35, οργισμένη από την άρνηση της Άγκυρας να υποχωρήσει από τη σχεδιαζόμενη αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος.

  • Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη πως το πρόγραμμα των F-35 θα καταρρεύσει αν η Τουρκία δεν συμμετάσχει σε αυτό.

Η Τουρκία έχε πει πως αναμένει από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να χρησιμοποιήσει μια δήλωση παραίτησης προκειμένου να την προστατεύσει από ενδεχόμενες ποινές για τα S-400, μετά τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ότι η Άγκυρα μπορεί να αντιμετωπίσει αντίποινα για τη συμφωνία βάσει του Νόμου Περί Αντιμετώπισης Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act — CAATSA).

05/05/2019 14:14
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Άγκυρα, Τουρκία

Τελική απάντηση της Τουρκίας στις ΗΠΑ: Δεν θα υποκύψουμε, θα πάρουμε τους S-400

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: