Πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε ο αυστριακός Κουρτς, στη σκιά του σκανδάλου Στράχε

(FILE) – Austrian Foreign Minister and the leader of the Austrian Peoples Party (OeVP), Sebastian Kurz leaves the presidential office of the Hofburg Palace after a meeting with Austrian President Alexander Van der Bellen (not pictured) in Vienna, Austria. EPA, FLORIAN WIESER




Ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος, ανακοίνωσε σήμερα την προκήρυξη πρόωρων εκλογών και το τέλος της κυβερνητικής συνεργασίας του με το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (FPO), που πλήττεται από σκάνδαλο διαφθοράς.

  • «Πρότεινα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την οργάνωση πρόωρων εκλογών το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Κουρτς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγες ώρες μετά την παραίτηση του αντικαγκελαρίου και αρχηγού του ακροδεξιού FPO Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε που κατηγορείται για συνέργεια με την Ρωσία.

Είχε προηγηθεί η παραίτηση του αντικαγκελάριου της Αυστρίας και αρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Ο καγκελάριος Κουρτς δεν είναι διατεθειμένος να συνεχίσει τη συνεργασία με τον αντικαγκελάριο Στράχε, σύμφωνα με πηγή της κυβέρνησης συνασπισμού.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε λίγο πριν ο Κουρτς κάνει μια δήλωση, σε μια πρώτη αντίδραση για το βίντεο που δημοσιεύτηκε χθες, Παρασκευή που προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση συνασπισμού, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το μέλλον της.

Στο βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα το περιοδικό Der Spiegel και η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, δείχνει τον Στράχε να προτείνει την παροχή κρατικών συμβάσεων για έργα υποδομών σε μια γυναίκα που εμφανίζεται ως πλούσια από τη Ρωσία και εν δυνάμει δωρήτρια του ακροδεξιού πολιτικού.

18/05/2019 20:58
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Βιένη, Αυστρία

Ραγδαίες εξελίξεις στην Αυστρία: Έκτακτο διάγγελμα Κουρτς, προς διάλυση η συγκυβέρνηση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: