Πλήρη στήριξη του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2

Russian President Vladimir Putin (R) meets with Austrian Federal President Alexander Van der Bellen (L) in the Black Sea resort of Sochi, Russia, 15 May 2019. Austrian Federal President is on a working visit to Russia. EPA, ALEXEI DRUZHININ, SPUTNIK, KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT
Κατά τη πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη Ρωσία, ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν
διαμήνυσε την υποστήριξή του στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, που καταπολεμούν μία σειρά χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

«Το φυσικό αέριο από τη Σιβηρία είναι σαφώς ευνοϊκότερο από το εισαγόμενο σε υγρή μορφή αέριο από τις ΗΠΑ», τόνισε ο Αυστριακός Πρόεδρος στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, διαβεβαιώνοντας πως «η Αυστρία δεν προτίθεται να αποσυρθεί από το εγχείρημα».

Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο αυστριακός ενεργειακός όμιλος OMV, ως ένας από τους εταίρους χρηματοδότησης του έργου, θα συμμετάσχει μέχρι την περάτωση του έργου.

Ο αγωγός, παρά την αντίσταση που προβάλλεται από ανατολικοευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ, πρόκειται να παραδοθεί σε λειτουργία στο τέλος του χρόνου, ενώ πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίστηκε «ανοικτή» για συνομιλίες με τον ρωσικό κρατικό όμιλο διαχείρισης του αμφιλεγόμενου αγωγού. Πρόσφατα πάντως υπήρξαν αλλαγές στις κοινοτικές προδιαγραφές ως προς το φυσικό αέριο, κατά τρόπο που θα μπορούσε να σημαίνει νέους όρους για τον Nord Stream 2.

Πρόκειται, όπως αναφέρεται σχετικά από ειδικούς, για νέους κοινοτικούς κανόνες που θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τη λειτουργία του νέου αγωγού της Gazprom από τη Ρωσία προς τη Γερμανία, η οποία, από την πλευρά της, υποστηρίζει ωστόσο, την κατασκευή του, στην οποία αντιδρούν ανατολικοευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ, επιχειρηματολογώντας οι ίδιες πως με τον αγωγό αυτό η ΕΕ καθιστά ακόμη μεγαλύτερη την εξάρτηση της από τη Ρωσία.

15/05/2019 20:23
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δ. Δημητρακούδη
Βιέννη, Αυστρία

Σκωπτικό σχόλιο Πούτιν:«Με τους Τούρκους συνεργαζόμαστε πιο εύκολα παρά με τους Ευρωπαίους»

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal