Παραίτηση της Μέρκελ θέλει η πλειονότητα των Γερμανών, εάν χάσει στις Ευρωεκλογές

File Photo: H καγκελάριος Μέρκελ βλέπει θετική εξέλιξη στις σχέσεις Ρωσίας – Ουκρανίας. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ




Η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών επιθυμεί σύμφωνα με δημοσκόπηση την παραίτηση της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, στην περίπτωση που επαληθευθούν οι προβλέψεις και το κόμμα της σημειώσει ένα πολύ άσχημο αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές της Κυριακής.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποίησαν γερμανικά ΜΜΕ και πραγματοποίησε το ινστιτούτο YouGov, το 42% των ερωτηθέντων απαντά πως σε μια τέτοια περίπτωση θέλει την παραίτηση της Καγκελαρίου μετά τις Ευρωεκλογές, το 39% έχει αντίθετη άποψη, ενώ το 19% δεν εκφράζει γνώμη.

Όλες οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών είναι εξαιρετικά πιθανό να είναι το χειρότερο που έχουν σημειώσει οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) στην μέχρι τώρα ιστορία τους.

Στις δημοσκοπήσεις αυτές το CDU κυμαίνεται από 27 έως 31% (την στιγμή που το αντίστοιχα ποσοστό στις Ευρωεκλογές του 2014 βρίσκονταν στο 35,4%).

Το χειρότερο εκλογικό τους αποτέλεσμα οι Χριστιανοδημοκράτες το σημείωσαν στις εθνικές εκλογές του 1949, με ποσοστό 31%.

Οι παραπάνω προγνώσεις, σε συνδυασμό με την συνεχή πτώση των Σοσιαλδημοκρατών που είναι και κυβερνητικοί τους εταίροι, κάνουν πολλούς αναλυτές να εκτιμούν πως το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα κινήσει νέες πολιτικές διεργασίες στη Γερμανία, διεργασίες που ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμη και σε διάλυση του παρόντος κυβερνητικού συνασπισμού.

Να σημειωθεί τέλος πως εδώ και μήνες κυκλοφορούν φήμες που θέλουν την Καγκελάριο Μέρκελ να παραιτείται αμέσως μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές και να συνεχίζει την πολιτική της καριέρα στις Βρυξέλλες, ως επικεφαλής κάποιου ευρωπαϊκού θεσμού.

Τις φήμες, όμως, αυτές τις διέψευσε πριν από λίγες ημέρες η ίδια η Καγκελάριος.

ΚΥΠΕ – Παντελής Βαλασόπουλος
Γερμανία/ΒΕΡΟΛΙΝΟ
25/05/2019 20:23

Η Ευρώπη άντεξε παρά τις προφητείες των καταστροφολόγων τονίζει ο Μαργαρίτης Σχοινάς

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: