Οι εναλλακτικές του δικομματισμού: Αυτοδυναμία, κυβέρνηση συνεργασίας, οικουμενική, ακυβερνησία

File Photo: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος (Δ) χαιρετάει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (2Δ) και τους πολιτικούς αρχηγούς στη δεξίωση για την 43η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

Η έννοια του δικομματισμού στην Ελλάδα έχει περάσει από διάφορες φάσεις. Παλαιότερα όταν μιλούσαμε για δικομματισμό εννοούσαμε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα –εν προκειμένου ΠΑΣΟΚ και ΝΔ- συγκέντρωναν ποσοστό γύρω στο 80%.

Η κρίση και τα μνημόνια άλλαξαν τα πολιτικά δεδομένα. Τέτοια ποσοστά δεν υπάρχουν πλέον και ίσως σε υπάρξουν ποτέ ξανά.

  • Ο δικομματισμός όμως παραμένει ως έννοια. Σήμερα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστά της τάξης του 57% κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό. Κυρίως γιατί όλα τα υπόλοιπα κόμματα κινούνται αρκετά κάτω από το 10% και άρα δεν μπορούν παρά να έχουν συμπληρωματικό ρόλο σε σχέση με τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τη συντριβή του στις ευρωεκλογές, δείχνει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον χώρο της κεντροαριστεράς. Από την άλλη, τα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή στα χρόνια των μνημονίων (Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Ένωση Κεντρώων) καταποντίστηκαν. Δεν κατάφεραν ούτε καν αξιοπρεπή εμφάνιση. Και η αποτυχία τους να εκλέξουν ευρωβουλευτή σηματοδότησε ραγδαίες εξελίξεις.

Ήδη το Ποτάμι αποφάσισε ότι δεν θα λάβει μέρος στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πιθανότατα θα αποφασίσουν το ίδιο τη Δευτέρα 3 Ιουνίου.

  • Ο Βασίλης Λεβέντης, καταγγέλλει ότι η Ένωση Κεντρώων δέχτηκε πόλεμο κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά με τις έως τώρα δηλώσεις του, το κόμμα του θα πάρει μέρος στις εθνικές εκλογές, όπως έκανε επί σειρά ετών. Παρά ταύτα, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, δεν εγγυάται την επιτυχία της Ένωσης Κεντρώων στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και μικρότερα κόμματα -όπως αυτό του Σάββα Τσιτουρίδη- έχουν γνωστοποιήσει ότι δεν κατέβουν στις εκλογές.

Έτσι, περιορίζονται οι επιλογές των ψηφοφόρων, με εξαίρεση το κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι θα συμμετάσχει στις εκλογές.

Συμπερασματικά, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και αποχή, θα είναι οι κυρίαρχες επιλογές, ενώ η επόμενη Βουλή θα έχει σαφώς λιγότερα κόμματα, από τα 8 που έχει η σημερινή.

Και αυτό δημιουργεί νέα δεδομένα.

  • Εάν στην επόμενη Βουλή, η ΝΔ έχει αυτοδυναμία, θα έχουμε επιστρέψει στο 2009, καιτην τελευταία αυτοδύναμη κυβέρνηση της χώρας, που είχε συγκροτήσει το ΠΑΣΟΚ μετά τον εκλογικό του θρίαμβο επί της ΝΔ.

Εάν δεν υπάρχει αυτοδυναμία, τότε όλα θα κριθούν από τη στάση του ΚΙΝΑΛ. Και αυτό γιατί θεωρείται απίθανο κάποιο άλλο από τα κόμματα να δεχθούν ή να τους ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συνεργαστούν.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που το ΚΙΝΑΛ στηρίξει κυβέρνηση Μητσοτάκη θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Αλλιώς οι νέες εκλογές θα είναι μονόδρομος και μάλιστα θα διεξαχθούν με απλή αναλογική. Κάτι που σημαίνει ότι η ΝΔ (ως πρώτο κόμμα) θα χάσει το μπόνους των 50 εδρών, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ θα εκλέξουν περισσότερους βουλευτές (αν διατηρήσουν τα ποσοστά που θα λάβουν στις 7 Ιουλίου).

Τότε τι; θα πάμε σε ακυβερνησία;

Το ΚΙΝΑΛ έχει μιλήσει για εθνική συνεννόηση. Άρα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ μαζί, με το ΚΚΕ αξιωματική αντιπολίτευση (σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών).

  • Μάλιστα, ακόμη και οι… ορκισμένοι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ (Ευάγγελος Βενιζέλος και Ανδρέας Λοβέρδος) έχουν πει ότι θα συζητούσαν με τον ΣΥΡΙΖΑ εάν ο λαός τον ταπείνωνε εκλογικά.

Θα μπορούσαμε πάντως να κρατήσουμε ορισμένες απόψεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι δεν βλέπουν αρνητικά μια συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ.

Ανεξάρτητα πάντως από τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν στις 8 Ιουλίου, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η ΝΔ είναι τα κυρίαρχα κόμματα στον χώρο που απευθύνονται επαναφέροντας την χώρα στον δικομματισμό… με υψηλή αποχή.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Μπορεί ο Τσίπρας να γίνει Ρόμα ή Λίβερπουλ και να νικήσει τον Μητσοτάκη στις εκλογές;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: