Ο «Θαλασσόλυκος» ξεκινά: Το βλέμμα των Ε.Δ. στραμμένο στις κινήσεις της Άγκυρας

Άνδρες του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας. Φωτογραφία υπουργείο Άμυνας.




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Με το βλέμμα στραμμένο στους Τουρκικούς ναυστάθμους, το Ελληνικό πεντάγωνο παρακολουθεί τις πρώτες κινήσεις του Τουρκικού Στόλου λόγω της έναρξης της άσκησης «Θαλασσόλυκος».

Μέχρι και πέρσι θεωρείται για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, μια εκ των δυο ετήσιων μεγάλων αεροναυτικών ασκήσεων που διαρκεί περίπου μια εβδομάδα και που πολλές φορές μέσα από αυτή, έχουν υπάρξει πολλές παραβιάσεις τόσο στη θάλασσα όσο και στον αέρα.

  • Η αλήθεια είναι πως σε μόνιμη βάση η Ελληνική πραγματικότητα για το Πολεμικό Ναυτικό είναι πως σ’ όλο το μήκος του Αιγαίου υπάρχει μια πλωτή «αλυσίδα» από πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Στόλου που καθημερινά δίνουν το παρόν και πολλές φορές έρχονται πολύ κοντά με Τουρκικά, καλώντας τα ν’ απομακρυνθούν από τα Ελληνικά χωρικά ύδατα.

Αυτή τη φορά, όπως και σε κάθε Τουρκική άσκηση, μέρος του Ελληνικού Στόλου επιφορτίζεται με την διακριτική παρακολούθηση της Τουρκικής αρμάδας που στο Πολεμικό Ναυτικό θεωρούν βέβαιο ότι θα θελήσουν να στήσουν ένα νέο show.

Παράλληλα όλες τα ηλεκτρονικά μάτια πίσω στα κέντρα λήψης αποφάσεων, είναι στραμμένα κι αυτά στο ανατολικό Αιγαίο.

Φυσικά ως πρώτη μέρα της Τουρκικής άσκησης είναι εύλογο πως τα πλοία θα ξεκινήσουν να βγαίνουν από τα σημεία που βρίσκονται ελλιμενισμένα και τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει η ανάπτυξη του στόλου στα σημεία που φαίνονται μέσα από τις navtex πως θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις είτε με πυρά είτε με αεροσκάφη και μονάδες ειδικών επιχειρήσεων.

  • Αν η «Γαλάζια Πατρίδα» ήταν ο προάγγελος του «Θαλασσόλυκου», θα φανεί το επόμενο διάστημα. Κανείς δεν το γνωρίζει αυτή τη στιγμή. Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι τα επόμενα σχέδια των νευρικών γειτόνων μας που μονίμως επιθυμούν να προκαλούν.

Σ’ ότι αφορά πάντως την προαναφερθείσα αεροναυτική άσκηση, να θυμίσουμε κάτι σημαντικό: Πριν τη διεξαγωγή της, είχε προηγηθεί μόλις λίγες ημέρες πριν η συνάντηση Αποστολάκη- Ακάρ. Τότε που το κλίμα θεωρητικά πάντα, ήταν καλό και οι γείτονές μας «κατανοούσαν» τις Ελληνικές θέσεις και τα όσα ανέφεραν περί ατυχήματος στο Αιγαίο με το συνωστισμό δυνάμεων. Ο Ευάγγελος Αποστολάκης είχε τονίσει προς τον Τούρκο ομόλογό του ότι μπορούν να ασκηθούν κανείς δεν τους το απαγορεύει, αλλά να κινηθούν σε νόμιμα πλαίσια και να μην ξεφύγουν από αυτά με προκλήσεις.

Η «Γαλάζια πατρίδα» ήταν τότε μια prova generale για το επικείμενο ταξίδι του Έλληνα υπουργού στην Τουρκία, ένα ταξίδι που έως σήμερα δεν έχει γίνει κι αυτό σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Άμυνας, δεν οφείλεται σε καμία περίπτωση σε απόφαση του κ. Αποστολάκη. Αλλά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μέσα από μια σειρά πεπραγμένων από την πλευρά της Τουρκίας- ακόμη κι αν δεν ήταν προκλητική κατά την άσκηση Γαλάζια Πατρίδα- έχει οδηγηθεί έως σήμερα να παγώνει αυτή την επίσημη επίσκεψη.

Η τελευταία σοβαρότατη πρόκληση είναι τα όσα πράττει η Άγκυρα στην Κυπριακή ΑΟΖ ενώ έχουν προηγηθεί πολλές πράξεις και δηλώσεις που έκαναν το κλίμα των Βρυξελλών να καταρρεύσει σ’ ένα μεγάλο μέρος.

Εκτός όμως από τα πλοία του Ελληνικού Στόλου και τα πληρώματα αυτών που βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση και στα νησιά δεν είναι καθόλου παράλογο πως οι εντολές που έχουν δοθεί είναι η αυξημένη προσοχή. Ο Στρατός Ξηράς έχει ενημερώσει τους νησιωτικούς σχηματισμούς πως οτιδήποτε κινείται, ακόμη κι ένα απλό ιστιοπλοϊκό σκάφος πέριξ Ελληνικού φυλακίου θα πρέπει άμεσα να ενημερώνονται στο επιτελείο.

  • Οι οδηγίες είναι πολλές σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, οι οποίες επισημαίνουν προς τους φρουρούς του Αιγαίου και των νησιών κάθε πιθανή περίπτωση που θα μπορούσαν οι γείτονές μας να εκμεταλλευτούν, τονίζοντας παράλληλα την προσοχή που χρειάζεται, όπως και την ανάλογη ψυχραιμία.

Η Πολεμική Αεροπορία δίνει καθημερινά, όπως και το Πολεμικό Ναυτικό το παρόν, άνωθεν του Αιγαίου, δημιουργώντας την ανάλογη ασπίδα στον Εθνικό Εναέριο Χώρο. Αυτό δεν σημαίνει πως οι Τούρκοι πιλότοι δεν προβαίνουν σε παραβιάσεις του FIR Αθηνών και τότε ξεκινούν οι αερομαχίες που δείχνουν πως όσοι δεν σέβονται και δεν καταθέτουν σχέδιο πτήσης, σαφώς και δεν είναι ευπρόσδεκτοι.

Πάντως το γεγονός πως η Τουρκία δια του υπουργείου Εξωτερικών επιλέγει τη συγκεκριμένη στιγμή, που ετοιμάζει να βγάλει γι’ άλλη μια φορά τον στόλο της στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο να επαναφέρει τις αιτιάσεις περί αποστρατικοποίησης νησιών του Αρχιπελάγους, δεν το θεωρούν τυχαίο στο Ελληνικό πεντάγωνο.

Όσες αερομαχίες έγιναν όλο το 2018 τόσες έχουν γίνει σε 5 μήνες: Κίνδυνος ατυχήματος…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: