Mειωμένη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των “Κίτρινων Γιλέκων”: 1200 άτομα στο Παρίσι

File Photo: Protesters from the ‘Gilets Jaunes’ (Yellow Vests) movement participate in a demonstration to celebrate the movement’s three-month birthday on the Champs Elysees avenue near the Arc de Triomphe in Paris, France, EPA, JULIEN DE ROSA




Ο σκληρός πυρήνας των “Κίτρινων Γιλέκων” συνέχισε και σήμερα (Σαββάτο) τις κινητοποιήσεις του στη Γαλλία, για 28η εβδομάδα, παραμονή των ευρωεκλογών που θεωρούνται κρίσιμο τεστ για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Η συμμετοχή στις διαδηλώσεις ωστόσο, ήταν πολύ μειωμένη, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών νωρίς το απόγευμα βρίσκονταν στους δρόμους περίπου 3.200 άνθρωποι σε όλη τη Γαλλία, εκ των οποίων οι 1.200 στο Παρίσι. Δεν αναφέρθηκαν σημαντικά επεισόδια σε αυτές τις πορείες και τις συγκεντρώσεις.

Στην Αμιένη, τον τόπο καταγωγής του Μακρόν, περίπου 1.200 “Κίτρινα Γιλέκα”, σύμφωνα με την περιφέρεια (2.000 κατά τους οργανωτές) δήλωναν ότι “θα πάνε να συναντήσουν τον πρόεδρο στο σπίτι του”. Η ατμόσφαιρα ήταν γενικά εορταστική, αν και υπήρξαν μερικές ρίψεις καπνογόνων και δακρυγόνων.

“Ο πρόεδρός μας είναι κωφός, επομένως καταλαβαίνουμε ότι οι διαδηλώσεις μας δεν θα αλλάξουν τίποτα άμεσα”, είπε στην Τουλούζη ο Φιλίπ Ντα Κοστά, ένας τεχνίτης που συμμετείχε μαζί με τη γυναίκα του στη συγκέντρωση, όπως κάνει σχεδόν κάθε Σάββατο τους τελευταίους μήνες.

Στο Παρίσι οργανώθηκαν δύο πορείες και δεν έλειψαν τα μικροεπεισόδια και τα δακρυγόνα. “Δεν σκοπεύω να σταματήσω να διαδηλώνω. Υπερασπίζομαι το ψωμί μου και το ψωμί των παιδιών μου. Δεν αντέχουμε άλλο”, είπε μια 30χρονη βοηθός νοσηλεύτρια. Στην ερώτηση αν θα πάει την Κυριακή να ψηφίσει, απάντησε: “Διστάζω. Η Ευρώπη, δεν μου λέει τίποτα. Τι θα αλλάξει;”

Οι έξι μήνες της κρίσης των “Κίτρινων Γιλέκων” επέφεραν βαρύ πλήγμα στη δημοτικότητα του Μακρόν (περίπου το 27% των Γάλλων δηλώνουν ικανοποιήμενοι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις). Στις αυριανές ευρωεκλογές οι δημοσκοπήσεις φέρνουν πρώτο κόμμα τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
25/05/2019 20:10

Συναντήσεις με τα συνδικάτα υπόσχεται ο Σαλβίνι μετά το λουκέτο της Mercatore Uno

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: