Η επισκόπηση των κυπριακών κυριακάτικων εφημερίδων: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Η επιστολή του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προς τις χώρες της ΕΕ, τη Φεντερίκα Μογκερίνι και τα μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ και η αντίδραση της Κυβέρνησης, έρευνα που επικαλέστηκε ο ΓΓ του ΟΗΕ στην έκθεσή του για το Κυπριακό, οι σχέσεις Λευκωσίας – Λονδίνου μετά τη δήλωση του σερ Άλαν Ντάνκαν, οι αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη σε «μηδενικά» και η απάντηση του ΑΚΕΛ, οι ευρωεκλογές και οι δημοσκοπήσεις για αυτές, καθώς και η στρατιωτική συμφωνία Κύπρου – Γαλλίας, προβάλλονται ως κύρια θέματα στον κυριακάτικο Τύπο.

Η «Αλήθεια» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Εγκαλεί τώρα την ΕΕ» αναφέρεται στο κύριο θέμα της στις επιστολές Τσαβούσογλου προς τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ευρωπαϊκές χώρες και τη Μογκερίνι, με τις οποίες επιχειρεί να τους δώσει μαθήματα διεθνούς δικαίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο «κόκκινο» βρίσκεται η κόντρα κυβέρνησης – ΑΚΕΛ. Αλλού δημοσιεύει ανάλυση και γράφει ότι δεν υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια στη λύση του Κυπριακού

Ο «Πολίτης» στο κύριο θέμα του, με τίτλο «Θέλουν λύση εδώ και τώρα» προβάλλει έρευνα, την οποία όπως αναφέρει επικαλέστηκε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στην έκθεσή του για το Κυπριακό, και η οποία κατέδειξε ότι το 61% των Ελληνοκυπρίων και το 51% των Τουρκοκυπρίων δηλώνουν ότι επιθυμούν να συνυπάρξουν ειρηνικά σε μια ενωμένη Κύπρο. Αλλού γράφει για τα «υπέρ» και τα «κατά» των υποψηφίων. Αλλού αναφέρεται σε φόβους για ντόμινο από μια οικονομική κρίση στην Τουρκία.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο στο κύριο του θέμα «Στην ατζέντα Βάσεις – Brexit» γράφει στο πρωτοσέλιδό του ότι σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν οι σχέσεις Λευκωσίας και Λονδίνου, με αφορμή τη δήλωση του Υπουργού Ευρώπης της Βρετανίας, Άλαν Ντάνκαν, με την οποία πρόσφερε κάλυψη στην τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ. Αλλού γράφει ότι αποχή και Τ/κ καθορίζουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι γίνονται χιλιάδες πλειστηριασμοί, αλλά ελάχιστες εκποιήσεις.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Έπιασε πάτο ο Νίκος Αναστασιάδης» και αναφέρεται σε “ευτελισμό της πολιτικής ζωής από τον πρώτο πολίτη της χώρας”, προσθέτοντας πως τα όσα εκστόμισε την Παρασκευή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιβεβαιώνουν πως “έπιασε πάτο”. Σε άλλο θέμα καλεί τους εκλογείς να στηρίξουν το ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις στις ευρωεκλογές. Επίσης προβάλλει δημοσίευμα για την ακροδεξιά και τις αιτίες παραγωγής της.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” με τίτλο στο κύριο της θέμα «Ευρωεκλογές: Έλλειψη θεμάτων» γράφει ότι η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηρίστηκε από καθημερινούς καυγάδες ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα. Σε άλλο θέμα προβάλλει τη δήλωση από πλευράς κυβέρνησης ότι η επιστολή Τσαβούσογλου δεν θα μείνει αναπάντητη. Αλλού προβάλλει φωτογραφία από τα αποκαλυπτήρια μνημείου στη Λεμεσό για την «ειρήνη και την ανεκτικότητα» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Σημερινή» έχει τίτλο, στο κύριο της θέμα, «Αυτή είναι η συμφωνία Κύπρου – Γαλλίας» και αναφέρεται στα εννιά σημεία της στρατιωτικής σύμβασης μεταξύ των δυο χωρών. Γράφει ότι αυτή θα υλοποιηθεί άμεσα και ότι έρχονται εντός των ημερών Γάλλοι εμπειρογνώμονες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δέσμη μέτρων για πρόκληση κόστους στην Τουρκία. Αλλού προβάλλει ντιμπέιτ μεταξύ Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρου Κυπριανού για Κυπριακό, ΑΟΖ και ευρωεκλογές.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» έχει τίτλο «Αποχή και Τ/κ κρίνουν τις εκλογές» και δημοσιεύει, στο κύριο θέμα της, δημοσκόπηση που επιβεβαιώνει ότι το μέγεθος της αποχής στις ευρωεκλογές ενδέχεται να ξεπεράσει το 60%. Σε άλλο θέμα γράφει για «ναυμαχίες» στο Δίκαιο της Θάλασσας. Αλλού γράφει ότι η καθυστέρηση της εφαρμογής του σχεδίου Εστία αύξησε τα ΜΕΔ.

ΚΥΠΕ
19/05/2019 11:24

Δριμύ κατηγορώ της συντρόφου του Κασόγκι για τη δολοφονία: Ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: