Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών της Κυριακής, η ανάλυση των ποσοστών, τα συμπεράσματα και τα μηνύματα της εκλογικής αναμέτρησης τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, είναι το κύριο θέμα που προβάλλεται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Τρίτης. Άλλα θέματα που προβάλλονται πρωτοσέλιδα είναι το θέμα των ερευνών για τα θύματα του κατά συρροή δολοφόνου, η συνέντευξη του επικεφαλής οικονομολόγου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στο ΚΥΠΕ, η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για ανταλλαγή κρατικής γης με ιδιωτικό τεμάχιο και η προσπάθειες γεφύρωσης των διαφορών Ισραήλ – Λιβάνου για την ΑΟΖ τους.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η αλήθεια των αριθμών», αναλύει τους αριθμούς και τα ποσοστά των ευρωεκλογών και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι στις ευρωεκλογές του 2019 και του 2014 υπήρξε πολύ παραπλήσια συμμετοχή και αποχή. Αλλού αναφέρεται στη συνέντευξη του επικεφαλής οικονομολόγου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Ρολφ Στράουχ στο ΚΥΠΕ, ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι παραμένει υψηλό το μέγεθος των ΜΕΔ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του διευθυντή της Πυροσβεστικής Μάρκου Τράγκολα, ότι θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο για ανεύρεση των θυμάτων του κατά συρροή δολοφόνου.

Στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κομματική αμηχανία, δυσανάγνωστο το μήνυμα», η εφημερίδα «Πολίτης», γράφει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καθαρό, αφού μπορεί να αναγνωσθεί με πολλούς τρόπους ως προς το μήνυμα που έστειλε. Αλλού αναφέρεται στις εκλογές στην Ελλάδα και γράφει ότι το +9,5% της Νέας Δημοκρατίας φέρνει κυβερνητική αλλαγή. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις ελπίδες για την γεφύρωση των διαφορών Ισραήλ – Λιβάνου σε σχέση με την ΑΟΖ τους κάτι που ενδιαφέρει άμεσα και την Κύπρο.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Αγώνας δρόμου του Προέδρου», γράφει στο κύριο του θέμα ότι η επομένη των ευρωεκλογών βρήκε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να πονοκεφαλιάζει για τα ανοικτά μέτωπα που έχει ενώπιόν του και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις θέτει η Νομική Υπηρεσία για τον νομοτεχνικό έλεγχο που θα διενεργεί από του χρόνου στα κυβερνητικά νομοσχέδια και ότι νομοσχέδια ασύμβατα με ανθρώπινα δικαιώματα θα απορρίπτονται. Αλλού γράφει ότι το κράτος έδωσε φιλέτο και πήρε «άγονη» γη, όπως αναφέρει έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ισχυροί δεσμοί ΑΚΕΛ με την κοινωνία» αναφέρεται στο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και γράφει ότι το ΑΚΕΛ ενισχύοντας τους ιστορικούς του δεσμούς με την κοινωνία, θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τον εργαζόμενο, τους νέους, τον απλό άνθρωπο, για όλους όσοι νιώθουν να συνθλίβονται από τις πολιτικές που διευρύνουν τα κοινωνικά και δημοκρατικά ελλείμματα σε Κύπρο και Ευρώπη. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε σκανδαλώδη ανταλλαγή κρατικής γης με αντάλλαγμα ιδιωτικό τεμάχιο πολύ μικρότερης αξίας. Αλλού αναφέρεται στο νέο σύστημα αξιολόγησης στα σχολεία.

Η εφημερίδα Cyprus Mail στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ευρωεκλογές: Νέα πρόσωπα και νέες ανησυχίες» γράφει ότι η Κύπρος στέλνει τρία νέα πρόσωπα στις Βρυξέλλες, ένας από τους οποίους είναι ο πρώτος Τουρκοκύπριος Ευρωβουλευτής που εκλέγεται με το ΑΚΕΛ. Αλλού αναφέρεται στις ευρωεκλογές στην Ελλάδα και στην μεγάλη πρώτη των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ λόγων της λιτότητας και του Μακεδονικού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο βρετανικός Τύπος προβάλει το θέμα με τα σπίτια που καταρρέουν στο Πισσούρι λόγω υποχώρησης του υπεδάφους.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
28/05/2019

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: