Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Οι τίτλοι των κυπριακών εφημερίδων. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Οι ανησυχίες για τα προβλήματα που δυνατόν να προκύψουν κατά την εφαρμογή του ΓεΣΥ από την 1η Ιουνίου είναι το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με αυτήν, ο επικείμενος διορισμός του νέου Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, καθώς και οι περαιτέρω χειρισμοί στο πλαίσιο των ερευνών για ανεύρεση των σορών θυμάτων του 35χρονου καθ` ομολογίαν κατά συρροή δολοφόνου.

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Δύσκολη αρχή», πως υπάρχει προσδοκία αλλά και προβληματισμός λίγες ώρες πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Αλλού αναφέρει πως η Τουρκία βρίσκει μπροστά της την ΑΟΖ και πως η έκθεση προόδου για την ενταξιακή της πορεία περιλαμβάνει αυστηρές επισημάνσεις. Εξάλλου η εφημερίδα σημειώνει πως ανακοινώνεται σήμερα ο διορισμός του Γιώργου Σαββίδη στη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Ο «Πολίτης» αναφέρει στο κύριο του θέμα, με τίτλο «Πρεμιέρα για το ΓεΣΥ με πολλές τεχνικές τρύπες», πως φόβος και τρόμος είναι το λογισμικό για τους παρόχους υγείας και πως υπάρχουν ανησυχίες και ανασφάλεια. Αλλού γράφει για τις αντιδράσεις για τον περί σκύλων νόμο. Ακόμη αναφέρει πως μεγαλώνει η απόσταση της Τουρκίας με την ΕΕ και πως οι Βρυξέλλες δεν έκλεισαν τα μάτια στις προκλήσεις της Άγκυρας.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα, με τίτλο «Μάχη με τον χρόνο για το ΓεΣΥ», πως μάχη με τον χρόνο δίνουν στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας 48 ώρες πριν την επίσημη έναρξη εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας. Αλλού αναφέρει πως μελετάται μερικό άδειασμα της λίμνης Μεμί για να κατέβει η στάθμη των νερών προς υποβοήθηση των ερευνών. Επίσης γράφει πως ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο επιβολής κόστους στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ η Κομισιόν.

Η «Χαραυγή», με τίτλο στο κύριο της θέμα «Αγώνας δρόμου για ομαλό ξεκίνημα ΓεΣΥ», αναφέρει πως τα προβλήματα από την εφαρμογή του ΓεΣΥ προκαλούν ανησυχία στα τάξεις των εμπλεκομένων. Αλλού γράφει ότι μπλόκο σε ξεσπίτωμα τριών οικογενειών από τράπεζα στη Λάρνακα έστησε το Κίνημα Κατά των Εκποιήσεων. Ακόμη σημειώνει πως ακατάλληλα σχολικά λεωφορεία κυκλοφορούν στους δρόμους.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Η ΕΕ επικρίνει την Τουρκία στην έκθεσή της», για την έκθεση της Κομισιόν για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, σημειώνοντας πως το Υπουργείο Εξωτερικών την χαρακτηρίζει ως την πιο επικριτική από το 2005. Αλλού αναφέρει πως τα φαρμακεία που έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ ανησυχούν για ελλείψεις φαρμάκων και προβλήματα στο λογισμικό. Εξάλλου γράφει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα εγκαινιάσει τον Χάνι του Ιμπραήμ στην Πάφο.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
30/05/2019

Γαλλίδα δημοσιογράφος υπερασπίζεται τις πηγές της ενώπιον των υπηρεσιών πληροφοριών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: