Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Οι εξελίξεις τα τελευταία 24ωρα πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ είναι το κύριο θέμα με το οποίο ασχολούνται τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Προβάλλονται επίσης, μεταξύ άλλων, δηλώσεις του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και του Άντρου Κυπριανού σε σχέση με την εκλογή του στην Ευρωβουλή, η αλλαγή φρουράς στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και οι εξελίξεις σε σχέση με την πρόθεση των συντεχνιών της ΑΗΚ να λάβουν απεργιακά μέτρα.

«Επανάσταση με ερωτηματικά» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της «Αλήθειας» η οποία γράφει για την εφαρμογή του ΓεΣΥ αύριο ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως θα παρουσιαστούν προβλήματα, όπως έγινε και με το ΕΕΕ, αλλά στη διαδρομή του χρόνου θα επιλυθούν. Αλλού γράφει ότι σήμερα ή τη Δευτέρα ανακοινώνονται οι κινητοποιήσεις των συντεχνιών της ΑΗΚ και η μορφή που θα πάρουν και κάνει λόγο για αντίδραση ΟΕΒ και ΚΕΒΕ. Αλλού η «Α» γράφει ότι η Πυροσβεστική εξετάζει το ενδεχόμενο να αδειάσει μερικώς η λίμνη στο Μεμί όπου αναζητείται η σορός της 6χρονης Σιέρα.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Πρεμιέρα στο ΓεΣΥ, φάρμακο στην τσέπη» και γράφει για αυστηρό μήνυμα του υπουργού Υγείας προς όσους θέτουν προσκόμματα για το ΓεΣΥ και κάνει λόγο για εκατοντάδες φάρμακα πρώτης ζήτησης με 1 ευρώ ή σε τιμή πολύ χαμηλότερη της σημερινής. Αλλού γράφει για ζήτημα ασφάλειας των πεζών στη Λεωφόρου Μακαρίου, στη Λευκωσία, που τίθεται μετά από καταγγελίες πολιτών για το πεζοδρόμιο μπροστά από πύργο που ανεγείρεται. Σε άλλο θέμα προβάλλει επίσης το ζήτημα της πρόθεσης των συντεχνιών της ΑΗΚ να εξαγγείλουν απεργιακά μέτρα και γράφει ότι ο Πρόεδρος συγκάλεσε σύσκεψη σήμερα στο Προεδρικό με τις συντεχνίες ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ και ΠΑΣΥΔΥ για συζήτηση του θέματος της νομοθετικής ρύθμισης των απεργιών.

Κάτω από τον τίτλο «Συναγερμός στο παρά πέντε» ο «Φιλελεύθερος» αναφέρεται σε αγωνία και εγρήγορση 24 ώρες πριν την έναρξη της εφαρμογής στο ΓεΣΥ και γράφει ότι έπεσαν οι υπογραφές με του προμηθευτές φαρμάκων και μπαίνουν σχεδόν όλα στο ΓεΣΥ. Αλλού γράφει ότι σε επίπεδα «κόκκινου συναγερμού» βρίσκεται ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών και ότι το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας καταγράφει επίσης υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι την πειθαρχική δίωξη του δικηγόρου Παύλου Αγγελίδη ζήτησε ο Γενικός Εισαγγελέας με αφορμή επιστολή την οποίαν έστειλε ο δικηγόρος στον κ. Κληρίδη, η οποία θεωρήθηκε υβριστική και υποτιμητική για το πρόσωπό του.
«Ιστορική τομή για την προοπτική της χώρας» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Χαραυγή» και γράφει ότι ΑΚΕΛ και Νιαζί Κιζίλγιουρεκ έχουν και τη θέληση και τη βούληση να εργαστούν, ώστε η συνεργασία τους να καταστεί ένα πραγματικά ιστορικό γεγονός που θα κάνει τομές σε ό,τι αφορά την ιστορία και την προοπτική της χώρας και του λαού μας, διαβεβαίωσαν Άντρος Κυπριανού και ο νεοεκλεγείς Ευρωβουλευτής. Αλλού γράφει ότι κουμπάρος του Αβέρωφ Νεοφύτου είναι ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Σαββίδης και κάνει λόγο για έντονο παρασκήνιο μεταξύ Προεδρικού και Πινδάρου. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει ότι τα προβλήματα εφαρμογής του ΓεΣΥ πρέπει να επιλυθούν χωρίς αναστολές στο πλαίσιο του μονοασφαλιστικού συστήματος υγείας.

Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Κάλεσμα για υποστήριξη της «επανάστασης» του ΓεΣΥ» γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου δήλωσε την Πέμπτη ότι η Κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση αναβολής του ΓεΣυ καθώς διάφορες πλευρές συνέχισαν τα παράπονα 24 ώρες προτού να τεθεί σε εφαρμογή, περιλαμβανομένου του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ. Αλλού γράφει ότι η Κυβέρνηση είναι επιθυμεί και είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη της δημιουργίας ενός ασφαλούς διακομετακομιστικού κέντρου στην περίπλοκη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Σε άλλο θέμα η “CM” γράφει ότι ο Πρόεδρος διόρισε ως νέο Υπουργό το Γιώργο Σαββίδη και ότι ο Ιωνάς Νικολάου δηλώνει πως φεύγει με καθαρή τη συνείδησή του.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» με τίτλο «Άρχισαν τα όργανα για ξήλωμα του Αβέρωφ» αναφέρεται σε τριβές μεταξύ Προεδρικού και κυβερνώντος κόμματος και κάνει λόγο για συνωστισμό ηγετικών στελεχών στην Πινδάρου. Αλλού γράφει ότι ασπίδα προστασίας του ΓεΣΥ θα είναι ο λαϊκές μάζες. Σε άλλο θέμα κάνει λόγο για «κεραυνούς» του Γενικού Ελεγκτή για τη φοροδιαφυγή από ενοικιαστές ακινήτων στο δημόσιο.

«Νόμιμες αξιώσεις των Τ/κ στην ΑΟΖ της Δημοκρατίας» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα το «Κυπριακό Ποντίκι» και αναφέρεται σε δηλώσεις του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ στο BBC. Σε άλλο θέμα προβάλλει τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών σε Κύπρο και Ευρώπη και αναφέρεται στα πολιτικά μηνύματα που στέλνουν. Αλλού γράφει για την έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
31/05/2019

Ο δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ έχασε γιατί τα λέει σταράτα: Δεν φοβήθηκε τον Ερντογάν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: