Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Οι ενέργειες που γίνονται γύρω από τις τουρκικές παραβιάσεις στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, με τις διπλωματικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη ρητορική έντασης εκ μέρους της Τουρκίας καθώς και η αύξηση, σύμφωνα με στοιχεία, των δανείων που χορηγούνται σε μεγάλες επιχειρήσεις σε αντίθεση με τη μείωση των δανείων στις μικρομεσαίες, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται τη Δευτέρα στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων. Ανάμεσα στους πρωτοσέλιδους τίτλους και η ανακοίνωση της Καίτης Κληρίδη για την υποψηφιότητα Κιζίλγκιουρέκ, η ανανέωση της κράτησης του «Ορέστη», οι φρουρές των αρχηγών κομμάτων και η αναμενόμενη ανακοίνωση του νέου διευθύνοντα συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Διπλωματική αντεπίθεση» αναφέρεται σε κινήσεις σε πολλαπλά επίπεδα για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες, γράφοντας ότι η επί θαλάσσης ηρεμία των τελευταίων ημερών δεν εφησυχάζει τη Λευκωσία που εκτιμά ότι οι τουρκικοί σχεδιασμοί έτσι κι αλλιώς θα συνεχισθούν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο δικαστήριο οδηγείται και πάλι ο «Ορέστης» για ανανέωση της κράτησής τους, ενώ άκαρπες ήταν και οι χθεσινές έρευνες στην κόκκινη λίμνη. Αλλού γράφει ότι η Καίτη Κληρίδη διαχωρίζει τη θέση της για την υποψηφιότητα του Τουρκοκύπριου Νιαζί Κιζίλγκιουρέκ.

Με κύριο τίτλο «Οι τρεις σταθμοί για κυρώσεις στην Τουρκία» η εφημερίδα «Πολίτης» γράφει ότι η Άγκυρα συνέχισε το Σαββατοκύριακο τη ρητορική της έντασης, με τον Ερντογάν να καλεί σε διάλογο για όλα τα ανοιχτά θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το τουρκικό ΥΠΕΞ να εκδίδει μια μακροσκελή ανακοίνωση για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, σε μια σαφή προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να απαντήσει στη μομφή που δέχεται ότι παραβιάζει συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης χαρακτηρίζει μάστιγα τις απάτες τύπου καρουζέλ στο ΦΠΑ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τις φρουρές του αρχηγών κομμάτων.

Ο «Φιλελεύθερος» στο πρωτοσέλιδό του, κύριο θέμα με τίτλο «Κλιμακώνει την ένταση» γράφει ότι η απάθεια με την οποία αντιμετωπίζονται γενικά οι ενέργειες της Τουρκίας σε όλα τα μέτωπα, περιφερειακά και στο εσωτερικό, ερμηνεύεται από την ίδια ως δείγμα ανοχής και αποδοχής των πράξεών της από την ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα. Αλλού γράφει ότι στο μικροσκόπιο τίθενται οι μπίζνες με τα κρατικά ενοίκια και ότι ιδιοκτήτες 500 κτηρίων μοιράστηκαν συνολικά €260 εκατομμύρια τα τελευταία 10 χρόνια. Σε άλλο θέμα γράφει ότι παλιές και νέες προκλήσεις θα έχει να αντιμετωπίσει ο νέος διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, το όνομα του οποίου θα ανακοινωθεί σήμερα, ή αύριο.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αρνούνται δάνεια σε μικρομεσαίους», γράφει ότι δάνεια εκατομμυρίων στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και χαλινάρι στις αιτήσεις χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων περιλαμβάνει η στρατηγική των τραπεζών, σύμφωνα με τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2019. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι υπό τις απειλές της Τουρκίας δεν μπορούν αν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό και κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να απευθυνθεί με ειλικρίνεια στο ΓΓ του ΟΗΕ για να τον πείσει ότι είναι έτοιμος να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι βελτιωμένες δομές σε ό,τι αφορά την υποδοχή ένταξης των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία αναμένεται να λειτουργήσουν από τη νέα σχολική χρονιά.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
13/05/2019

Δεύτερη σε τηλεθέαση η Μαυραγάνη με την πρωινή εκπομπή του OPEN “Τώρα ό,τι συμβαίνει”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: