Ευχαριστίες Τραμπ προς Ερντογάν για την περιεργη απελευθέρωση του επιστήμονα της NASA

US President Donald J. Trump speaks to the media as he departs the White House for Colorado in Washington, DC, USA, 30 May 2019. Trump spoke about Special Counsel Robert Mueller’s statement at the Justice Department on 29 May. He also spoke about trade with China, growing tensions with Iran, and the situation in Venezuela. EPA, JIM LO SCALZO




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ευχαρίστησε σήμερα τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αποφυλάκιση του Τουρκοαμερικανού επιστήμονα της NASA, που πέρασε σχεδόν τρία χρόνια έγκλειστος στην απομόνωση κατηγορούμενος για τρομοκρατία.

  • «Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Ερντογάν. (Εκείνος) αποφυλάκισε έναν κρατούμενο τον οποίο προσπαθούσαμε να πάρουμε» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «(Η Τουρκία) αποφυλάκισε αυτόν τον κρατούμενο, όμηρο, όπως κι αν θέλετε να τον αποκαλείτε».

Ο Σερκάν Γκελγκέ, που είχε εργαστεί στο πρόγραμμα της NASA για τον Άρη, αποφυλακίστηκε απρόσμενα χθες Τετάρτη από τις φυλακές της πόλης Χατάι, στη νότια Τουρκία. Η αποφυλάκισή του έγινε ώρες μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι κ. Ερντογάν και Τραμπ. Οι τουρκικές αρχές δεν έδωσαν καμία εξήγηση για την αποφυλάκισή του.

  • Οι κ. Ερντογάν και Τραμπ συμφώνησαν χθες να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου της G20 στην Ιαπωνία τον επόμενο μήνα.

Ο Σερκάν Γκελγκέ κατηγορείτο ότι ήταν μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης και είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 7,5 ετών τον Φεβρουάριο του 2018. Εφετείο μείωσε την ποινή του σε πέντε χρόνια και η κατηγορία μετατράπηκε σε «παροχή βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση», σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, που περιήλθαν στη γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, DPA
30/05/2019 18:23

Η Τουρκία προσπαθώντας να προσεγγίσει τις ΗΠΑ, αποφυλάκισε τον Αμερικανό ερευνητή Σερκάν Γκελγκέ (video)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: