Απειλούν με αντίποινα τον αλ Άσαντ: Οι ΗΠΑ βλέπουν «ενδείξεις» χρήσης χημικών όπλων

File Photo: A general view over destroyed parts of al-Hajar al-Aswad neighborhood in south Damascus, Syria. EPA, YOUSSEF BADAWI




Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε λόγο χθες Τρίτη για «ενδείξεις» ότι το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ εξαπέλυσε νέα «επίθεση» με τη «χρήση χημικών όπλων» στη Συρία και απείλησε με αντίποινα.

Σε ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρθηκε σε μια «φερόμενη επίθεση με χλώριο στη βορειοδυτική Συρία το πρωί της 19ης Μαΐου».

«Βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο της συλλογής πληροφοριών για αυτό το συμβάν, αλλά επαναλαμβάνουμε την προειδοποίησή μας, εάν το καθεστώς Άσαντ χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας θα προχωρήσουμε σε ταχεία και αρμόζουσα αντίδραση», διεμήνυσε η Μόργκαν Ορτέιγκους, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί τη χρήση χημικών όπλων κόκκινη γραμμή και έχει διατάξει ήδη δύο φορές αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων του καθεστώτος της Δαμασκού σε αντίποινα: τον Απρίλιο του 2017, έπειτα από επίθεση με αέριο σαρίν στο Χαν Σεϊχούν, κι έναν χρόνο αργότερα, από κοινού με τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έπειτα από επίθεση με χημικά όπλα εναντίον αμάχων στη Ντούμα.

Και στις δύο περιπτώσεις, η Δαμασκός διέψευσε ότι ευθυνόταν εκείνη.

«Τα γεγονότα όμως είναι σαφή: το καθεστώς Άσαντ διέπραξε σχεδόν όλες τις επιβεβαιωμένες επιθέσεις με χημικά όπλα που έχουν γίνει στη Συρία», υποστήριξε η Ορτέιγκους, κατηγορώντας ταυτόχρονα τη Ρωσία ότι επιτρέπει στον σύμμαχό της στη Δαμασκό τη χρήση αυτών των όπλων.

Ακόμη, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε πως «οι επιθέσεις του καθεστώτος εναντίον των κοινοτήτων της βορειοδυτικής Συρίας πρέπει να τερματιστούν» και επανέλαβε «την προειδοποίηση» την οποία έκανε αρχικά «ο πρόεδρος Τραμπ τον Σεπτέμβριο του 2018, ότι μια επίθεση εναντίον της ζώνης αποκλιμάκωσης» στην επαρχία Ιντλίμπ «θα αποτελούσε ριψοκίνδυνη κλιμάκωση που θα απειλούσε να αποσταθεροποιήσει την περιφέρεια».

44 νεκροί σε συγκρούσεις τζιχαντιστών με δυνάμεις του καθεστώτος (ΜΚΟ)

Τζιχαντιστές εξαπέλυσαν χθες Τρίτη επίθεση εναντίον δυνάμεων του καθεστώτος στα όρια του τελευταίου οχυρού τους στη βορειοδυτική Συρία και στις μάχες σκοτώθηκαν 18 μαχητές τους και 26 στρατιώτες, σύμφωνα με μια ΜΚΟ.

Η Ιντλίμπ, όπου κυριαρχούν οι τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα), αποτελεί το έσχατο προπύργιο των τζιχαντιστών που διαφεύγει τον έλεγχο της Δαμασκού και το αντικείμενο μιας συμφωνίας Ρωσίας-Τουρκίας που προέβλεπε την εγκαθίδρυση «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης».

Όμως από τα τέλη Απριλίου στρατεύματα του καθεστώτος με υποστήριξη δυνάμεων της Ρωσίας κλιμάκωσαν τα πλήγματά τους, κυρίως από αέρος, εναντίον τομέων που κατέχει η ΧΤΣ στην Ιντλίμπ και στη γειτονική επαρχία Χάμα.

Χθες Τρίτη τζιχαντιστές εξαπέλυσαν αντεπίθεση στο βόρειο τμήμα της Χάμας, στο Καφρ Ναμπούντα, εναντίον μονάδων του καθεστώτος που ανακατέλαβαν το χωριό την 8η Μαΐου, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στις εχθροπραξίες σκοτώθηκαν 18 τζιχαντιστές, ανάμεσά τους ο οδηγός αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικά που το ανατίναξε και σκότωσε πέντε σύρους στρατιωτικούς. Συνολικά, 26 μέλη των δυνάμεων του καθεστώτος σκοτώθηκαν χθες, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Αεροπορικές επιδρομές έγιναν τόσο από το καθεστώς όσο και από την Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας στην περιοχή, στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ και στο δυτικό τμήμα της γειτονικής επαρχίας του Χαλεπιού, κατά την ίδια πηγή.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι «τρομοκρατικές οργανώσεις», κατά τον όρο με τον οποίο η Δαμασκός αναφέρεται συλλήβδην σε όλους όσοι πολεμούν εναντίον της συριακής κυβέρνησης, εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον του δυτικού τμήματος της πόλης του Χαλεπιού, που έχουν ανακτήσει οι κυβερνητικές δυνάμεις. Έξι άμαχοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Τουλάχιστον 180 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την 30ή Απριλίου εξαιτίας των εχθροπραξιών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από τα τέλη Απριλίου οι βομβαρδισμοί στο νότιο τμήμα της Ιντλίμπ και στο βόρειο τμήμα της Χάμας έχουν τρέψει σε φυγή πάνω από 150.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Την Παρασκευή, ο ΟΗΕ προειδοποίησε εναντίον του κινδύνου «ανθρωπιστικής καταστροφής» στην Ιντλίμπ αν οι εχθροπραξίες συνεχιστούν, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο πόλεμος στη Συρία, που μαίνεται από το 2011, έχει στοιχίσει τη ζωή 370.000 και πλέον ανθρώπων, ενώ μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters, Oυάσιγκτον
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP, Βηρυτός, Lebanon

Φόβοι για έναν «μακρόχρονο» πόλεμο στη Λιβύη: Σφοδρές μάχες νότια της Τρίπολης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: