Σύσκεψη για τις αποκοπές των μισθών μετά τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου

File Photo: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρίσταται στη δοξολογία με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 1ης Απριλίου. ΚΥΠΕ, ΓΤΠ
Η κυβέρνηση έχει κάνει κάποιους σχεδιασμούς μετά τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου για τις αποκοπές μισθών υπαλλήλων του δημοσίου, τους οποίους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θέλει να μοιραστεί με τις πολιτικές δυνάμεις εφόσον το θέμα είναι κρίσιμο, αλλά κυρίως διότι οι αποφάσεις που είχαν οδηγήσει στον νόμο ο οποίος ακυρώθηκε ήταν κοινές, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

  • Ερωτηθείς για τη σημερινή σύσκεψη για το θέμα των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου, που πραγματοποιείται στις 10.30, στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως «βεβαίως πρέπει πρώτα να δούμε την τύχη της έφεσης, η οποία φαίνεται ότι θα υποβληθεί, αλλά θέλει η κυβέρνηση να είναι έτοιμη για όλες τις περιστάσεις. Έχει κάμει κάποιους σχεδιασμούς και ο Πρόεδρος θέλει να τους μοιραστεί με τις πολιτικές δυνάμεις, εφόσον το θέμα είναι κρίσιμο, αλλά κυρίως και διότι οι αποφάσεις που είχαν οδηγήσει στον νόμο ο οποίος ακυρώθηκε ήταν κοινές».

«`Ηταν μια συλλογική απόφαση με επίκληση του γεγονότος ότι αυτό ήταν ανάγκη να γίνει για την οικονομία της χώρας, για να σωθεί η οικονομία. Με αυτή την λογική θέλει και τώρα (ο Πρόεδρος) να έχει τις απόψεις των πολιτικών δυνάμεων για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για όλα τα ενδεχόμενα», σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

  • Υπενθυμίζεται πως το Διοικητικό Δικαστήριο έχει κρίνει αντισυνταγματικές τις νομοθεσίες που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης για αποκοπές μισθών και μειώσεις των συντάξεων των υπαλλήλων και συνταξιούχων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Ειδικότερα, το τριμελές Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε με ομόφωνη απόφαση ως αντισυνταγματικό τον περί Μείωσης των Απολαβών και των Συντάξεων των Αξιωματούχων, Εργοδοτουμένων και Συνταξιούχων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημοσίου Τομέα Νόμου του 2012, ενώ κατά πλειοψηφία κρίθηκαν ως αντισυνταγματικοί ο περί Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων των Κρατικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων του Ευρύτερου Δημοσίου Τομέα Νόμος (αποκοπή μέρους των ακαθάριστων απολαβών τους ως εισφορά στον Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας) και τον περί Μη Παραχώρησης Προσαυξήσεων και Τιμαριθμικών Αυξήσεων στους Μισθούς των Αξιωματούχων και Εργοδοτουμένων και στις Συντάξεις της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημοσίου Τομέα Νόμου του 2011.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
08/04/2019 09:52

Νέες ιδέες ανέπτυξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στη συνάντηση με την Λουτ, είπε ο Μαυρογιάννης

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal