Μετά το Eurogroup υποχωρεί η απόδοση του δεκαετούς κατά 9%, μεταδίδει το Bloomeberg




Οι κυβερνήσεις της χωρών-μελών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα, ανοίγοντας εν δυνάμει τον δρόμο για νέα έξοδο στις αγορές, καθώς η χώρα επιδιώκει να επιστρέψει στην οικονομική κανονικότητα μεταδίδει το Bloomberg.

  • Το “πράσινο φως” από το Eurogroup στο Βουκουρέστι εκτίναξε τα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση του δεκαετούς να υποχωρεί εννέα ποσοστιαίες μονάδες, σημειώνοντας χαμηλό των τελευταίων ετών από το 2006. Η ελληνική κυβέρνηση ανέμενε το πράσινο φως από την Ευρωζώνη να ξεκινήσει τη διαδικασία αποπληρωμής κάποιων εκ των ακριβότερων δανείων από το ΔΝΤ. Η Ελλάδα εξετάζει επίσης, το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μία νέα έξοδο στις αγορές τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες ή να επιλέξει ανανέωση μία παλαιότερης έκδοσης.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχωρούν σε χαμηλό ετών αποδεικνύοντας ότι υπάρχει ζήτηση. Η εκταμίευση της δόσης μπορεί να τονώσει περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα, καθώς η πρόσφατη οικονομική ανάπτυξη κερδίζει έδαφος.

  • «Η απόφαση που ελήφθη σήμερα από το Eurogroup στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στους επενδυτές ότι η χώρα βρίσκεται σε διαδικασία εκσυγχρονισμού της οικονομίας», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. Η είδηση της εκταμίευσης της δόσης οδήγησε σε άνοδο και τις μετοχές με τον γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών να σημειώνει άνοδο 0,8%, υψηλό τελευταίων μηνών (από τον περασμένο Αύγουστο).

Μολονότι η Επιτροπή δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τηρήσει τις μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις, προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι παραμένουν κίνδυνοι για την οικονομική σταθερότητα και την πειθαρχία στην αποπληρωμή του χρέους. Η επιφυλακτική διατύπωση αντανακλά κάποιες από τις ανησυχίες στους κόλπους της Ευρωζώνης ότι το νέο πλαίσιο μπορεί πάλι να αποδειχθεί υπερβολικά γενναιόδωρο και να βλάψει την πειθαρχία στην αποπληρωμή του χρέους.

Η Ελλάδα και οι πιστωτές κατέληξαν σε μία πολύ σημαντική συμφωνία το περασμένο καλοκαίρι για μετρίαση των όρων αποπληρωμής για ένα μέρος του υπέρογκου χρέους, το οποίο ακόμη αγγίζει το 180% τους ΑΕΠ της χώρας. Η δόση, η εκταμίευση της οποίας αποφασίστηκε σήμερα, αποτελεί μία από τις πολλές που αναμένεται να παρέχουν οι πιστωτές προς την Ελλάδα δύο φορές το χρόνο, εάν η χώρα τηρεί τις μεταμνημονιακές της δεσμεύσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
05/04/2019 16:55

Στο 3,53% η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, μετά και την απόφαση του Eurogroup

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: