Κλήτευση για κατάθεση στον πρώην νομικό σύμβουλο του Τραμπ από τους Δημοκρατικούς




Η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων εξέδωσε κλήτευση προς κατάθεση για τον πρώην νομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου Ντον ΜακΓκάν, στο πλαίσιο της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, για το ενδεχόμενο παραβίασης της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

  • Πρόκειται για μία κίνηση των Δημοκρατικών που έχει ως στόχο να οδηγήσει στο Καπιτώλιο έναν βασικό πρωταγωνιστή των εξελίξεων στον Λευκό Οίκο, ο οποίος έχει άμεση γνώση για τις προσπάθειες του προέδρου Τραμπ να υποβαθμίσει την έρευνα για την Ρωσία, μεταδίδει το CNN.
  • Η ίδια επιτροπή εξέδωσε κλήσεις νωρίτερα μέσα στον Απρίλιο για τον ΜακΓκάν, αλλά κι άλλους τέσσερις αξιωματούχους του Λευκού Οίκου στο πλαίσιο της έρευνας για πιθανή παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης, αλλά και κατάχρησης εξουσίας από τον πρόεδρο Τραμπ.

Ωστόσο, η δημοσιοποίηση έκδοσης της κλήτευσης του ΜακΓκάν έγινε χθες, ζητώντας τόσο την κατάθεσή του, όσο και την διάθεση εγγράφων από τον πρώην νομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου.

  • Η κλήτευση ζητάει από τον ΜακΓκάν να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής στις 21 Μαΐου, ενώ αιτείται και της παράδοσης εγγράφων σχετικών με 36 ζητήματα. Η προθεσμία που του έχει δοθεί λήγει την 7η Μαΐου.

Η κίνηση αυτή μεταφράζεται ως μία ξεκάθαρη ένδειξη ότι η επιτροπή υπό την προεδρία του Δημοκρατικού Τζέρι Νάντλερ προγραμματίζει την διεξαγωγή λεπτομερούς έρευνας για τις ενέργειες του προέδρου Τραμπ, σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται στην επεξεργασμένη -από το υπουργείο Δικαιοσύνης- έκθεση του Ρόμπερτ Μιούλερ.

Η ίδια επιτροπή έχει ήδη εκδώσει κλήτευση προς το υπουργείο Δικαιοσύνης για την δημοσιοποίηση του πλήρους κειμένου της έκθεσης του Μιούλερ, αλλά και των αποδείξεων που την υποστηρίζουν, με την χρονική προθεσμία για την παράδοση των εγγράφων να λήγει την 1η Μαΐου.

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικάνος Ντανγκ Κόλινς υψηλόβαθμο στέλεχος της ίδιας επιτροπής κατηγόρησε τον Νάντλερ ότι προχώρησε πρώιμα στην έκδοση της κλήσης.

  • “Ο Ντον ΜακΓκάν κατέθεσε για περισσότερες από 30 ώρες στο πλαίσιο της έρευνας του Μιούλερ, ενώ ο πρόεδρος [της επιτροπής] ανταποκρίθηκε σε αυτό, με μία κλήτεση για την διάθεση εγγράφων για 36 ζητήματα της έρευνας,” ανέφερε ο Κόλινς σε ανακοίνωσή του.
  • “Αντί να εξετάσουν υλικό το οποίο έχει δημοσιοποιήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπαρ, οι Δημοκρατικοί προτιμούν να απαιτούν επιπρόσθετες πληροφορίες, για τις οποίες γνωρίζουν ότι υπόκεινται σε συνταγματικούς περιορισμούς, αλλά και στο πλαίσιο της κοινής νομοθεσίας και δεν μπορούν να γίνουν διαθέσιμες,” παρατήρησε ο ίδιος.

Ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος έχει ενημερωθεί για την κλήση που έλαβε ο ΜακΓκάν, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Ο ΜακΓκαν είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στα πρώτα δύο χρόνια της προεδρίας Τραμπ κι αναφέρεται συχνά στην έκθεση του Μάλερ.

  • Ο Μιούλερ έγραψε σχετικά για τον Ιούνιο του 2017, όταν δημοσιογραφικές αναφορές άφηναν να εννοηθεί ότι ο ίδιος διερευνούσε αν ο πρόεδρος Τραμπ παρεμπόδισε την δικαιοσύνη, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε στην οικία του τον δικηγόρο και του έδωσε οδηγίες να καλέσει τον υπηρεσιακό υπουργό Δικαιοσύνης και να του πει ότι “ο Μιούλερ ήταν αντιμέτωπος με σύγκρουση συμφερόντων κι έπρεπε να αποχωρήσει” από την έρευνα.
  • Ο ΜακΓκάν από την πλευρά του αρνήθηκε να το πράξει, αποφασίζοντας ότι θα ήταν καλύτερο “να παραιτηθεί, παρά να πυροδοτήσει αυτό που θεωρούσε ως μία πιθανή Θυσία του Σαββατόβραδου,” με σημείο αναφοράς, τις εξελίξεις που έγιναν το βράδυ του Σαββάτου (20 Οκτωβρίου 1973) στην υπόθεση του σκανδάλου Watergate.

Πρόκειται για ένα από τα αρκετά επεισόδια που καταγράφηκαν στην έκθεση του Μιούλερ, καθώς συνεργάτες του προέδρου Τραμπ αρνήθηκαν να υλοποιήσουν τις εντολές που είχαν λάβει από τον ίδιο, αναφορικά με την πρόκληση προβλημάτων στην διεξαγωγή της έρευνας του Μάλερ.

Ο ΜακΓκάν είναι ένας από τους πρώην αξιωματούχους του Λευκού Οίκου που μίλησαν στον Μιούλερ στο πλαίσιο της κεντρικής διάστασης της έρευνας του, για το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ.

  • Στο πλαίσιο του σκέλους αυτού της έρευνας εξετάστηκαν 11 ξεχωριστά επεισόδια, που αναφέρονται με λεπτομέρειες στην έκθεση του Μιούλερ.

Νωρίτερα μέσα στον μήνα, η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων προχώρησε στην έκδοση κλήσεων κατά του ΜακΓκάν, αλλά και τεσσάρων άλλων πρώην αξιωματούχων του Λευκού Οίκου. Πέραν του ΜακΓκάν, κλήσεις εκδόθηκαν για τον πρώην στρατηγιστή του Λευκού Οίκου Στιβ Μπάνον, τον πρώην Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπους, την πρώην υπεύθυνη επικοινωνίας Χόουπ Χικς, αλλά και την πρώην αναπληρώτρια του ΜακΓκάν, Άνι Ντόναλντσον.

Τα τέσσερα παραπάνω πρώην στελέχη του Λευκού Οίκου έχουν επίσης δώσει καταθέσεις στο πλαίσιο της έρευνας του Μιούλερ.

  • “Πιστεύουμε ότι τα πρόσωπα αυτά ενδέχεται να έχουν λάβει έγγραφα από τον Λευκό Οίκο για την προετοιμασία των καταθέσεων τους στον Μιούλερ” είχε δηλώσει ο Νάντλερ την περίοδο που δόθηκαν οι καταθέσεις, στο πλαίσιο της έρευνας για την Ρωσία. “Πιστεύουμε επίσης ότι τα πρόσωπα αυτά είναι ενδεχόμενο να έχουν δώσει τις πληροφορίες αυτές σε δικηγόρους. Όπως προβλέπει η ισχύουσα ομοσπονδιακή νομοθεσία, ο πρόεδρος Τραμπ παραιτείται της επίκλησης υπηρεσιακού απορρήτου, από την στιγμή που οι πληροφορίες αυτές δοθούν σε έναν εξωτερικό δικηγόρο,” σύμφωνα με τον Νάντλερ.

Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι επέκριναν τους Δημοκρατικούς για την έκδοση των κλητεύσεων, ενώ οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν εκφράσει την θέλησή τους για συνεργασία με την έρευνα και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ήδη διαθέσει έγγραφα.

“Ο πρόεδρος ανταμείβει την συνεργασία τους, ανακοινώνοντας την έκδοση κλήσεων,” δήλωσε ο Κόλινς, αναφερόμενος στον Νάντλερ και τις ενέργειές του.

23/04/2019 12:21
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

 

Στο κατώτερο επίπεδο η δημοτικότητα του Τραμπ στον απόηχο της έκθεσης Μιούλερ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: