Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η καταχώρηση έφεσης κατά των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου για την αντισυνταγματικότητα της αποκοπής των απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων, οι πληροφορίες περί διασύνδεσης της παραίτησης του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη με την επίτευξη συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων αναφορικά με την τροποποίηση του Συντάγματος, οι πιέσεις της τ/κ πλευράς ενόψει της νέας καθόδου της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, η χθεσινή έντονη συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για το πόρισμα για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, οι σχέσεις του ΕΛΑΜ με τη Χρυσή Αυγή και τα διακυβεύματα των ευρωεκλογών, είναι τα κύρια θέματα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Το γοργόν και χάριν έχει» γράφει ότι η κυβέρνηση θα καταχωρήσει εφέσεις εντός των ημερών κατά των τριών αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου σχετικά με τη συνταγματικότητα ή μη των νομοθεσιών για τη μείωση των απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων, με αίτημα να εκδικαστούν το συντομότερο δυνατόν, ενώ τη Δευτέρα συνέρχεται το Συμβούλιο Αρχηγών για ανταλλαγή απόψεων επί του θέματος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σκληρή αντιπαράθεση σημειώθηκε χθες στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης για το πόρισμα για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ συνεχίζουν να διαφωνούν αναφορικά με το Κυπριακό.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Συνδέουν το Άρθρο 23 με την παραίτηση Χάρη» και γράφει ότι ενώ η διαδικασία των εφέσεων κατά των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου για τις απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων προχωρά, η προώθηση συνταγματικών αλλαγών περιπλέκεται πολιτικά, καθώς στο «πολιτικό παρασκήνιο τίθεται θέμα Γεωργιάδη ως κριτήριο για να σχηματιστεί η απαιτούμενη διακομματική συναίνεση». Σε άλλο θέμα γράφει ότι καταλυτική ήταν η παρέμβαση της Υπουργού Εργασία Ζέτας Αιμιλιανίδου λύθηκε η απεργία στην εταιρεία Λεωφορείων Λεμεσού και επαναρχίζουν σήμερα τα δρομολόγια. Αλλού γράφει ότι το Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου θα παραπεμφθεί ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΙΣ Βάσος Οικονόμου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα ενταχθεί στο ΓεΣΥ.

Ο «Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Απροκάλυπτη πίεση στη Λουτ» και γράφει ότι λίγο πριν το ταξίδι της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο, από τα κατεχόμενα Μουσταφά Ακιντζί και Κουντρέτ Οζερσάι βάζουν πίεση προς την απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι αμφότεροι ζητούν ουσιαστικά να σημάνει λήξη των προσπαθειών και να φορτώσει τις ευθύνες στην ε/κ πλευρά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αισθητή στη Λευκωσία και ιδιαίτερα στα Υπουργεία Μεταφορών και Εργασίας έκαναν την τέταρτη μέρα της απεργίας τους οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία ΕΜΕΛ Λεμεσού. Αλλού ο «Φ» προσθέτει ότι η απεργία λύθηκε με καταλυτική παρέμβαση της Ζέτας Αιμιλιανίδου, με τη λύση να προνοεί πρόσθετη αποζημίωση και επίλυση των διαφορών εντός διμήνου.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Ψεύδονται πάλι για τον Συνεργατισμό», γράφει στο κύριο της θέμα ότι στενεύει ο κλοιός για την κυβέρνηση και ιδιαίτερα για τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης επανέλαβαν για άλλη μια φορά χθες την απαίτησή τους για απόδοση ευθυνών, οι οποίες προκύπτουν από το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Αλλού γράφει ότι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κυλικεία των σχολείων διαπίστωσαν ότι 46% παρασκεύαζαν και πωλούσαν σάντουιτς εκτός προδιαγραφών, ενώ 73% πρόσφεραν είδη εκτός καταλόγου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο ΓεΣΥ και γράφει ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η υπογραφή των συμβάσεων μεταξύ ΟΑΥ και ενδιαφερομένων γιατρών.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» κάτω από τον τίτλο «Παιγνίδια επίρριψης ευθυνών στη Βουλή για τον Συνεργατισμό» αναφέρεται στη σύγκρουση μεταξύ των ηγετών του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και του ΑΚΕΛ Αβέρωφ Νεοφύτου και τις αλληλοκατηγορίες που ακούστηκαν στη χθεσινή συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας για το πόρισμα για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι λύθηκε η απεργία στην ΕΜΕΛ Λεμεσού που είχε εξαγγελθεί για τη διαφορά που αφορά τους μισθούς των οδηγών για τον Μάρτιο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κύπρος θεσπίζει ειδικές διευθετήσεις για Βρετανούς πολίτες σε περίπτωση εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» υπό τον τίτλο «Η Χρυσή Αυγή είναι το μητρικό κόμμα του ΕΛΑΜ!» αναφέρεται στο κύριο της θέμα για «ωμή παραδοχή Γεάδη Γεάδη στην ιστοσελίδα του ακροδεξιού κόμματος της Γερμανίας». Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Ανασαστασιάδης συμφωνεί όπως όλες οι επιλογές τεθούν στο τραπέζι και μιλά για «συνέργεια Αναστασιάδη – Άγκυρας για εξουδετέρωση της πρωτοβουλίας Τζέιν Χολ Λουτ». Αλλού η εφημερίδα παρουσιάζει αφιέρωμα για τα 54 χρόνια από την άνανδρη δολοφονία από την ΤΜΤ του Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και του Κώστα Μισιαούλη.

Η επίσης εβδομαδιαία «Το κυπριακό ποντίκι» παρουσιάζει στο κύριο της θέμα ανάλυση της πρώτης μεγάλης δημοσκόπησης αναφορικά με τα διακυβεύματα των ευρωεκλογών και γράφει ότι ο μέσος πολίτης δεν είναι ικανοποιημένος από τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας στην Κύπρο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην προκαταρκτική έκθεση για τη συντριβή του Boeing 737 Max των Αιθιοπικών Αερογραμμών που συνετρίβη στις 10 Μαρτίου οδηγώντας στο θάνατο 157 επιβάτες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δημοσκόπηση της CYΜΑR και γράφει ότι ιδιαίτερα αρνητικές είναι οι απόψεις της κοινής γνώμης για τη στάση της Κυβέρνησης μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος για τον Συνεργατισμό.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 05/04/2019 08:07

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: