Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στόχος της Λευκωσίας στο Κυπριακό, λέει ο Προδρόμου




Στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη είναι το συντομότερο δυνατό, μέσα από τη σωστή βάση, να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

  • Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει δημοσιεύματα στον Τύπο ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ προσανατολίζεται να συγκαλέσει διάσκεψη για την Κύπρο το καλοκαίρι, είπε ότι εκείνο που υπάρχει αυτή τη στιγμή και είναι συγκεκριμένο, είναι τόσο η θέληση του ΓΓ του ΟΗΕ όσο και η προσπάθεια της απεσταλμένης του Τζέιν Χολ Λουτ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι η Τουρκία προκαλεί σκόπιμα καθυστέρηση και αποφεύγει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

“Υπενθυμίζω ότι η τουρκική πλευρά πρώτα με την Τουρκία να θέτει ορόσημα καθυστέρησης αλλά ταυτόχρονα και με τον Τ/κ ηγέτη να αποφεύγει οποιαδήποτε συνάντηση, η τουρκική πλευρά είναι που μέχρι τώρα από το προηγούμενο φθινόπωρο που διορίστηκε από τον ΓΓ του ΟΗΕ η κ. Λουτ, προκαλεί σκόπιμα καθυστέρηση και αποφεύγει την επανέναρξη”.

  • Ο κ. Προδρόμου τόνισε ότι στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι το συντομότερο δυνατό μέσα από τη σωστή βάση να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις.

Είπε ότι τώρα θα πρέπει να συζητηθεί η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και σημείωσε ξανά ότι σε γενικές γραμμές η έκθεση αυτή είναι θετική “με κυριότερο σημείο το ότι τα ΗΕ επιμένουν και είναι πρόθυμα για να υποβοηθήσουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Η δική μας πλευρά ανταποκρίνεται θετικά. Ουσιαστικά αναμένουμε από την πλευρά της Τουρκίας”.

Ο κ. Προδρόμου κλήθηκε επίσης να σχολιάσει δημοσίευμα του “Φ” σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία δια του ψευδοκράτους ενημέρωσε τον ΟΗΕ για έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Αφού σημείωσε ότι “οποιοδήποτε διάβημα ή επίσημο έγγραφο από το παράνομο κράτος – τα Ηνωμένα Εθνη έχουν πει ότι το κράτος αυτό είναι παράνομο, το καθεστώς αυτό δεν υπάρχει – οποιοδήποτε διάβημα είναι ωσάν να μην έγινε”.

  • Γενικότερα όμως, πρόσθεσε, πρόκειται για τις μόνιμες απειλές της τουρκικής πλευράς στη βάση μιας αυθαίρετης και παράνομης προσέγγισης σε δύο επίπεδα. “Πρώτα από όλα η Τουρκία να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία – είναι το μόνο κράτος που δεν την αναγνωρίζει – την απάντηση την παίρνει από τις διεθνείς συμφωνίες που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία, διακρατικές συμφωνίες με τα γειτονικά κράτη για καθορισμό της ΑΟΖ, την υποστήριξη των μεγάλων δυνάμεων των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της ΕΕ ρητά με τη στήριξη στα κυριαρχικά δικαιώματα της ΚΔ στον φυσικό πλούτο και στην ΑΟΖ, επομένως όλα αυτά που κάνει η Τουρκία πέφτουν στο κενό”.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, “η απάντηση που δίδει η ΚΔ είναι γνωστή χωρίς σχόλια, χωρίς να μπαίνουμε στην λογική μιας τεχνητής κρίσης, το ενεργειακό πρόγραμμα συνεχίζεται, αποδίδει, ενώ όπως είναι πολύ καλά γνωστό και με τη δημιουργία του Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων, ο φυσικός πλούτος της Κύπρου τυγχάνει εκμετάλλευσης υπεύθυνα και προς όφελος και των δύο κοινοτήτων”.

Ο Εκπρόσωπος είπε ότι σε ένα δεύτερο επίπεδο ο Πρόεδρος ενισχύει διαρκώς και διπλωματικά τη θέση της Κύπρου, είτε με τις τριμερείς συνεργασίες, οι οποίες διαρκώς διευρύνονται και αναβαθμίζονται, είτε με την αναβάθμιση των σχέσεων που ζούμε με τις ΗΠΑ, τη συνεχή καλλιέργεια των σχέσεων με τους συμμάχους μας στην ΕΕ, με εξέχον παράδειγμα την στρατηγική σχέση ειδικά με την Γαλλία η οποία είναι μια από τις χώρες που έχει δικά της συμφέροντα στην ΑΟΖ της Κύπρου αλλά και με άλλες επαφές και αναφέρθηκε στην επίσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κίνα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Κινέζο Πρόεδρο αλλά και με τον Ρώσο Πρόεδρο.

Ο Πρόεδρος, είπε, αναδεικνύει και ενισχύει με κάθε τρόπο τη διεθνή θέση και το ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας “και με αυτό τον τρόπο νομίζω φαίνεται από που έχει εύστοχα σημειωθεί ότι η Τουρκία αποτελεί μια μειοψηφία του ενός και ένα κράτος που έχει αποσταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή”.

ΚΥΠΕ – Αθηνά Αρσαλίδου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
21/04/2019 14:19

Ο Ερντογάν εξήγγειλε γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου: Τα επόμενα βήματα για φυσικό αέριο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: