Η απογραφή των Κυπρίων θα συζητηθεί στο συνέδριο Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής




Νέα Υόρκη – Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Με συμμετοχή αντιπροσώπων από όλα τα σωματεία μέλη σ’ ολόκληρη την Αμερική, πραγματοποιείται το Σάββατο 13 Απριλίου, στο Terrace on the Park, οι εργασίες του συνεδρίου της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής. Οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν από τις 8:30 το πρωί μέχρις τις 4 το απόγευμα.

Την κυπριακή κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Προεδρικός Επίτροπος Αποδήμων, Φώτης Φωτίου. Στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου θα υπάρξει ο απολογισμός του προέδρου και των σωματείων μελών και ο οικονομικός απολογισμός της ομοσπονδίας, ενώ το επίσημο μέρος περιλαμβάνει την ομιλία του κ. Φωτίου – που θα ενημερώσει για τις εξελίξεις στο κυπριακό – και τους χαιρετισμούς του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και διπλωματών της Ελλάδας και της Κύπρου.

Photo via greeknewsonline.com

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Greek News, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κυριάκος Παπαστυλιανού είπε ένα από τα τρία μεγάλα θέματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο είναι η απογραφή των Κυπρίων που ζουν στις ΗΠΑ.

«Εχουν γίνει οι κατάλληλες προετοιμασίες κι αμέσως μετά το συνέδριο θα προχωρήσουμε».

Είπε πως έχει προσληφθεί από την Ομοσπονδία άτομο που ασχολείται με τη διαχείριση δεδομένων κι έχουν βρεθεί διάφορες εταιρείες που κάνουν ανάλογες απογραφές. Για την απογραφή θα αξιοποιηθούν οι υπάρχοντες κατάλογοι ομογενών, από κοινότητες και άλλους οργανισμούς, τα κοινωνικά δίκτυα κ.α.

«Θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια. Αν μάλιστα διαθέταμε τα χρήματα, θα μπορούσε να ολοκληρωθεί συντομότερα», είπε ο κ. Παπαστυλιανού.

Η φθηνότερη προσφορά ανερχόταν σε 250.000 δολάρια, καθώς – όπως είπε – η δαπάνη ανά άτομο που απογράφεται μπορεί να φτάσει τα 150 δολάρια.

«Αν στο εγχείρημα συμμετάσχει και η κυπριακή κυβέρνηση, υποστηρίζοντάς μας οικονομικά, μπορούμε να ολοκληρώσουμε και νωρίτερα», είπε ο Κυριάκος Παπαστυλιανού.

Η απογραφή δεν θα περιοριστεί μόνο στα ονόματα και στις διευθύνσεις, αλλά θα επιδιώξει να καταγράψει και ποιοτικά στοιχεία των Κυπρίων, ώστε να αξιοποιηθούν κατάλληλα.

«Θα μάθουμε όχι μόνο τα ονόματα και που βρίσκονται, αλλά με τι απασχολούνται, μορφωτικό επίπεδο, σε ποια γενιά μεταναστών ανήκουν, μικτοί γάμοι κλπ».

Το δεύτερο ζήτημα είναι το πώς θα κάνουμε την πρώτη και δεύτερη γενιά αποδήμων Κυπρίων να αγαπήσουν τον Ελληνισμό και να ασχοληθούν με τα κοινά.

«Υπάρχει κόσμος που δεν ασχολείται με τις οργανώσεις και την εκκλησία μας, δεν μιλά τη γλώσσα. Πρέπει να τους βοηθήσουμε να αγαπήσουν τον Ελληνισμό και χρειάζεται να δούμε με ποιού είδους προγράμματα και τι είδους βοήθεια από την κυβέρνηση μπορούμε να έχουμε για να εργαστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Ένα θέμα – που τέθηκε και στο περασμένο συνέδριο – είναι η δημιουργία Κοινοτικού Κέντρου. Οι σχετικές μελέτες έχουν γίνει για χώρο περί τα 25.000 τετραγωνικά πόδια κι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα για τις ανάγκες που πρέπει να καλύπτει, αλλά και το κόστος του, που υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 8 εκατομμύρια δολάρια. Δύο υποψήφιοι χώροι – που εξετάστηκαν από την Ομοσπονδία – τελικά απορρίφθηκαν, γιατί δεν πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις.

«Το οίκημα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες μας, αλλά ταυτόχρονα να καλύπτει τα έξοδά του. Κοιτάζουμε σε διάφορες περιοχές», πρόσθεσε.

Το τρίτο θέμα που απασχολεί την ομοσπονδία είναι η συνέχεια της οργάνωσης και η παράδοση της σκυτάλης στην επόμενη γενιά.

«Ελπίζουμε ότι η απογραφή και το κοινοτικό κέντρο θα βοηθήσουν στο να έλθει κοντά μας η νεότερη γενιά. Κάπου έχουμε χάσει το πάθος μας. Ισως αν βρεθούν άνθρωποι του ακαδημαϊκού χώρου, των γραμμάτων και των τεχνών, μπορέσουν να μας βοηθήσουν. Σκεφθήκαμε διάφορα, ακόμη και την δημιουργία διαφόρων διαγωνισμών, έκθεσης, τέχνης, ταλέντου, με χρηματικά κι άλλα βραβεία. Ίσως αυτό τραβήξει τη δεύτερη γενιά που χάνεται. Εγκρίναμε ακόμη την καθιέρωση δύο υποτροφιών, 2.500 εκάστη».

Κάνοντας έναν απολογισμό του έργου τη χρονιά που πέρασε, ο κ. Παπαστυλιανού είπε πως υπάρχουν ενδείξεις ενδιαφέροντος για δημιουργία νέων σωματείων και ένταξή τους στην Ομοσπονδία, όπως για παράδειγμα στο Όλμπανι της Νέας Υόρκης και στο Οχάιο.

«Η Ομοσπονδία απαρτίζεται από εθελοντές, οπότε υπό τις περιστάσεις και χωρίς να είμαι ενθουσιασμένος, δουλέψαμε. Όμως πιστεύω πως για να λειτουργήσει σωστά η Ομοσπονδία θα πρέπει να δουλεύει σε πιο επαγγελματική βάση. Αν περιοριστούμε στην εθελοντική εργασία θα χαθούμε. Χρειάζεται, ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια από την κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

Πηγή: greeknewsonline.com

 

16 χρόνια έκλεισε η Greek News: Υπηρετεί την Ομογένεια, είναι γέφυρα με την Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: