16 χρόνια έκλεισε η Greek News: Υπηρετεί την Ομογένεια, είναι γέφυρα με την Ελλάδα




Στον 17ο χρόνο της κυκλοφορίας της εισήλθε από σήμερα η «Greek News», ώριμο τέκνο της ανάγκης» της Ομογένειας για πλουραλισμό στην ενημέρωση, για δημοσιογραφία βασισμένη σε στοιχεία κι όχι fake news, για απόψεις βασισμένες σε ανιδιοτελείς αρχές κι όχι σε κομματικά και οικονομικά συμφέροντα.

Δεν κουραζόμαστε να λέμε πως οι δύο εκδότες της και παλαιοί συνάδελφοι στην ημερήσια εφημερίδα «Πρωινή» – που είχε κλείσει τον Οκτώβριο του 2001 – Αποστόλης Ζουπανιώτης και Δημήτρης Πανάγος, αποφάσισαν να ξεκινήσουν το εγχείρημα επειδή γνώριζαν πως για να υπάρχει ελεύθερος Τύπος που να υπηρετεί την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, απαιτείται πολυφωνία και ελεύθερος ανταγωνισμός.

  • Απαιτείται γνώση και αγάπη της Ομογένειας, μεράκι στη δουλειά, σεβασμός στους θεσμούς της κοινότητας, πατριωτισμός κι ένα όραμα να λειτουργήσει το μέσο ενημέρωσης ως γέφυρα της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας με την Ελλάδα, την Κύπρο κι άλλα κέντρα του Ελληνισμού της Διασποράς. Αν αναρωτηθείτε για τα αρχικά κεφάλαια, εξασφαλίστηκαν με τις διαφημίσεις του πρώτου φύλλου, της 7ης Απριλίου 2003, από φίλους που καταχώρησαν ευχές για καλό ξεκίνημα. Στους οποίους χρωστούμε ευγνωμοσύνη.

Το πρώτο μας φύλλο, με τίτλο «Σφίγγει ο κλοιός στη Βαγδάτη», έθεσε το πλαίσιο της πολιτικής της εφημερίδας (που έγινε και η βάση της νέας πορείας των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων). Στην πρώτη σελίδα τονίζαμε ότι οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις στην Ελλάδα αποτελούσαν απλά μία έκφραση της αντίθεσης του κόσμου στον πόλεμο του Ιράκ (ανάλογες με τον αντιπολεμικό κίνημα στις ίδιες τις ΗΠΑ) και δεν ήταν αντιαμερικανισμός. Το ίδιο σημείωνε και το πρώτο θέμα των αγγλόφωνων σελίδων μας, με δηλώσεις αξιωματούχων όλων των μεγάλων οργανώσεων της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.

Σήμερα, 16 χρόνια αργότερα, νοιώθουμε περήφανοι γιατί με τη συνεπή μας στάση όλο αυτό το διάστημα βάλαμε κι εμείς το δικό μας λιθάρι στο ισχυρό οικοδόμημα των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, οι οποίες σύμφωνα με κορυφαίους αξιωματούχους και των δύο χωρών, είναι ισχυρότερες από ποτέ άλλοτε και θα συνεχίσουν ανεξάρτητα το ποιά θα είναι η επόμενη ελληνική κυβέρνηση.

Όταν το 2010 η Ελλάδα εισήλθε στη χειρότερη κρίση της ιστορίας της μετά τον εμφύλιο, εμείς δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά κάναμε το παν για να κινητοποιήσουμε την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα και τον Ελληνισμό της Διασποράς να σταθεί αλληλέγγυος στην αιμορραγούσα γενέτειρα. Η δωρεάν εκστρατεία της Greek News για την ενίσχυση του τουρισμού με τίτλο «Αγαπούμε την Ελλάδα, Βοηθούμε την Ελλάδα, Φέτος το Καλοκαίρι Πάμε Ελλάδα», ανέστρεψε το αρνητικό κλίμα που δημιούργησαν οι φλόγες της «Μαρφίν».

  • Ξεκίνησε το 2010 με κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, συνεχίστηκε με κυβέρνηση Σαμαρά και Τσίπρα και φέτος το Μάιο θα ξεκινήσουμε την 10η εκστρατεία μας. Και καθώς ο ελληνικός τουρισμός σπάει τα τελευταία χρόνια το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ κι έχει γίνει ο κινητήριος μοχλός της ανάκαμψης και της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, εμείς νοιώθουμε ικανοποίηση και υπερηφάνεια. Γιατί ο δικός μας πατριωτισμός είναι γαλάζιος. Όχι το γαλάζιο χρώμα της ΝΔ, ή το κόκκινο της αριστεράς, ή το πράσινο του ΠΑΣΟΚ, και του … δολαρίου, ή όποιο άλλο κομματικό χρώμα αλλά της γαλανόλευκης.

Στα 16 αυτά χρόνια καλύψαμε με συστηματικά τις δραστηριότητες των κοινοτήτων, των σχολείων, των οργανισμών μας, το λόμπι μας. Όχι απλά με 2-3 φωτογραφίες για να δουν τις φάτσες τους οι παράγοντες, αλλά με κείμενα, με δραστηριότητες και ιστορικά στοιχεία, με αυτά που καταγράφεται η ιστορία της Ομογένειας.

Δεν διστάσουμε να πούμε την αλήθεια, βάζοντάς τα με πανίσχυρους παράγοντες, αυτούς που «λύνουν και δένουν» στα εκκλησιαστικά μας πράγματα. Γράψαμε την αλήθεια και κρατήσαμε σθεναρή στάση, χωρίς να υπολογίσουμε το όντως υψηλό κόστος. Γιατί η Greek News δεν πουλιέται πουθενά αλλού πέραν των περιπτέρων. Και νοιώθουμε ικανοποίηση γιατί τα πράγματα στα εκκλησιαστικά μας βαίνουν ομαλά, χωρίς να ξεσπάσει μία ακόμη εκκλησιαστική κρίση.

  • Τέλος στα εθνικά ζητήματα, η στάση μας ήταν πάντα πατριωτική, αποφεύγοντας τις εθνικιστικές εξάρσεις που οδηγούν σε φασίζουσες και ρατσιστικές συμπεριφορές. Δώσαμε το παρών σε όλες τις δραστηριότητες των μεγάλων μας οργανισμών στην Ουάσιγκτον, στις μάχες για να μην δοθούν στην Τουρκία τα F-35. Στο κυπριακό, το πρωτοσέλιδο της Greek News «Κύπρος η ώρα του μεγάλου ΟΧΙ» βγήκε μία εβδομάδα πριν ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος πει  το ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν.

Στο Μακεδονικό ήμασταν παρόντες και καλύψαμε όλες τις διπλωματικές διεργασίες στα Ηνωμένα Έθνη και την Ουάσιγκτον, στηρίζοντας την εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για πάσα χρήση, με φραγμό στον αλυτρωτισμό. Κι όταν οι όροι αυτοί εκπληρώθηκαν με το κείμενο της συμφωνίας των Πρεσπών και ανοίγονται πλέον οι προοπτικές για μια ισχυρή Ελλάδα με κυρίαρχο ρόλο στα Βαλκάνια, δεν δειλιάσαμε να στηρίξουμε τη συμφωνία, λέγοντας όχι στο λαϊκισμό και στα κομματικά συμφέροντα.

Αυτός είναι ο απολογισμός των 16 χρόνων του δημοσιογραφικού αγώνα της Greek News. Σίγουρα είχαμε παραλείψεις, αλλά προσπαθήσαμε στο μέτρο των δυνάμεών μας να πράξουμε το μέγιστο, έχοντας ως κυρίαρχη δημοσιογραφική αρχή «τον ανιδιοτελή μας υποκειμενισμό». Και θα συνεχίσουμε για όσο ακόμη αντέχουν οι δυνάμεις μας.

Ο Τραμπ δεν θα παραστεί στο “ανιαρό” και «πάρα πολύ αρνητικό» δείπνο των ανταποκριτών, λέει

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: