Έπαινοι από την Αυστρία για την «ιστορική συμφωνία» Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας




«Ιδιαίτερους επαίνους» για την «ιστορική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία» εξέφρασε ο πρόεδρος της αυστριακής Βουλής Βόλφγκανγκ Σομπότκα σε δηλώσεις του πριν από την έναρξη, σήμερα το απόγευμα στη Βιέννη, των διήμερων εργασιών της ετήσιας Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία συμμετέχει ως κεντρικός ομιλητής, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης.

  • «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι γείτονές της» θα είναι το θέμα της ομιλίας του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων στην πρώτη συνεδρίαση της Διάσκεψης με την συμμετοχή των προέδρων των Κοινοβουλίων, τους οποίους θα απασχολήσουν οι σχέσεις της ΕΕ με τους γείτονες της και η περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ εθνικών κοινοβουλίων και ευρωπαϊκών θεσμών ενόψει την επικείμενων εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με την ευκαιρία της Διάσκεψης, ο κ. Βούτσης θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους προέδρους των κοινοβουλίων της Λιθουανίας, Βίκτορας Πρανκιέτις και της Ιταλίας Ρομπέρτο Φίτσο, καθώς και με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Βιέννης.

Η Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της ΕΕ στη Βιέννη φιλοξενείται από το αυστριακό κοινοβούλιο ως συνέχεια της προεδρίας της Αυστρίας στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

  • Στις δηλώσεις του πριν από την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης, ο κ. Σομπότκα, επαίνεσε, πέραν της Συμφωνίας των Πρεσπών, και τις πολιτικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, σημειώνοντας πως έγκειται τώρα στην ΕΕ να διεξάγει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη χώρα.

Όπως τόνισε, με τον τρόπο αυτό η ΕΕ θα δείξει ότι δεν ήταν μάταιες οι προσπάθειες που κατέβαλε η χώρα αυτή και ότι επίσης βρίσκουν την αντίστοιχη αναγνώριση μεταρρυθμιστικά βήματα για τη δημοκρατία και για το κράτος δικαίου.

Υπενθυμίζεται, πως ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς ήταν από τους πρώτους ξένους ηγέτες που είχαν χαιρετίσει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή στις 25 Ιανουαρίου, χαρακτηρίζοντάς την ο ίδιος ως «πραγματικά ιστορική».

«Ο συμβιβασμός στην εδώ και χρόνια διένεξη ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια είναι προς όφελος των ανθρώπων στις δύο χώρες», τόνιζε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, προσθέτοντας ότι ανοίγει στη Βόρεια Μακεδονία (όπως αποκαλούσε ήδη τότε την γειτονική χώρα) τον δρόμο προς την ΕΕ, τον οποίο, όπως υπογράμμιζε, «υποστηρίζει πλήρως» η Αυστρία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
08/04/2019 16:12

Δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, είπε ο Τσίπρας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: