Γιός του Βλαδίμηρου Μαυρομμάτη και της Μάρθας (Ανδρέου) Μαυρομμάτη, γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου 1932 στη Λάρνακα, Αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Λεμεσού και σπούδασε νομικά στο Lincoln’s Inn του Λονδίνου.Πηγή φωτογραφίας: greeknewsonline.com

«Έφυγε» σε ηλικία 86 ετών, το Σάββατο, ο Κύπριος πρέσβης Ανδρέας Μαυρομμάτης

Απεβίωσε το Σάββατο 20 Απριλίου, σε ηλικία 86 ετών ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρομμάτης, μία εμβληματική μορφή της κυπριακής διπλωματίας, πρώην υπουργός και συνομιλητής, γράφει το greeknewsonline.com.

  • Γιός του Βλαδίμηρου Μαυρομμάτη και της Μάρθας (Ανδρέου) Μαυρομμάτη, γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου 1932 στη Λάρνακα, Αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Λεμεσού και σπούδασε νομικά στο Lincoln’s Inn του Λονδίνου.
  • Επέστρεψε στην Κύπρο το 1954 και άσκησε τη δικηγορία και στο διάστημα του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα 1955-59 υπήρξε συνήγορος υπεράσπισης πολλών αγωνιστών.

Το 1955 νυμφεύθηκε τη βρετανίδα σύζυγό του Μαίρη Cahalane, με την οποία απέκτησε 3 κόρες (Τζούλια, Λουίζα, Μάρθα) και ένα γιό, τον όμηρο Μαυρομμάτη.

Το 1958 διορίστηκε πταισματοδίκης στην Πάφο και το 1960 επαρχιακός δικαστής στην ίδια πόλη, ενώ το 1964 έγινε επαρχιακός δικαστής στη Λευκωσία.

Το 1970 διορίστηκε από τον αείμνηστο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 1972, οπότε και αναγκάστηκε να παραιτηθεί κατόπιν πιέσεων της Χούντας των συνταγματαρχών προς τον Μακάριο.

Το 1975 διετέλεσε επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και Συνεργασία, ενώ τα έτη 1975-1978 διορίστηκε ως πρέσβης επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στο Γραφείο του ΟΗΕ στη Γενεύη. Από τη θέση αυτή εκπροσωπούσε την Κυπριακή Δημοκρατία στους διεθνείς οργανισμούς που εδρεύουν εκεί (Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Εργασίας κ.α.).

Από το 1979 μέχρι το 1982 υπηρέτησε μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 εξελέγη πρόεδρος του ECOSOC (Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ).

Το 1982 επιστρέφει στην Κύπρο και αναλαμβάνει Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, ασκώντας παράλληλα και καθήκοντα εκπροσώπους της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες. Παρέμεινε Γενικός Διευθυντής μέχρι το 1989, οπότε και επέστρεψε στη Νέα Υόρκη αναλαμβάνοντας εκ νέου το πηδάλιο της μόνιμης αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, μέχρι την αφυπηρέτησή του το 1992.

  • Το χειμώνα του 1992 διορίζεται από τον Πρόεδρο της Κύπρου, Γιώργο Βασιλείου Κυβερνητικός εκπρόσωπος, θέση που διατήρησε μέχρι τα τέλη Μαρτίου 1993, που ανέλαβε καθήκοντα προέδρου ο Γλαύκος Κληρίδης.
  • Διετέλεσε για 10 χρόνια πρόεδρος επιτροπής για τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ το 2006 εξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά των βασανιστηρίων.

Όντας αυθεντία σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέλαβε πολλές φορές το ρόλο του εισηγητή (rapporteur) των Ηνωμένων Εθνών, με αποστολές στην Κούβα, το Ιράκ κ.α.

Ήταν ο πρώτος Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας στην Κύπρο, ενώ υπήρξε μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας που βοηθούσε τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια στις συνομιλίες.

ΠΗΓΗ: greeknewsonline.com

Έκκληση της Παμμακεδονικής να υποστηριχθεί το σχέδιο νόμου Μενέντεζ και Ρούμπιο

Be the first to comment on "«Έφυγε» σε ηλικία 86 ετών, το Σάββατο, ο Κύπριος πρέσβης Ανδρέας Μαυρομμάτης"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*