Βρετανοί εμπειρογνώμονες στην Επιτροπή Θεσμών του Ανωτάτου Δικαστηρίου




Ολοήμερη συνάντηση με την Επιτροπή Θεσμών του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχει σήμερα, στο κτήριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η ομάδων των Βρετανών εμπειρογνωμόνων, η οποία ανέλαβε την αναθεώρηση των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων, της οποίας ηγείται ο Λόρδος John Dyson, έφθασε σήμερα στην Κύπρο, όπου τις επόμενες μέρες θα έχει επίσης επαφές με το Ανώτατο Δικαστήριο, την Επιτροπή Μεταρρύθμισης και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο.

  • Επίκεντρο των επαφών τους, σύμφωνα με το Γραφείο Μεταρρύθμισης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, θα είναι κυρίως η ανασκόπηση με την Επιτροπή Θεσμών της μέχρι σήμερα πορείας του έργου, καθώς και οι μελλοντικές ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν μέχρι την ολοκλήρωση και παράδοση στο Ανώτατο Δικαστήριο της τελικής τους Έκθεσης.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων επισκέφθηκε την Κύπρο και τον περασμένο Μάιο, οπόταν παρουσίασε στην Επιτροπή Θεσμών που διόρισε το Ανώτατο Δικαστήριο, την πρώτη ενότητα των προκαταρκτικών εισηγήσεων για αναθεώρηση των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας των Δικαστηρίων.

Είχαν προηγηθεί επαφές της ομάδας Dyson με όλους τους ενδιαφερόμενους, ώστε να διαμορφώσει άποψη για τις ανάγκες.

  • Η Επιτροπή Θεσμών του Ανωτάτου έθεσε τον περασμένο Ιούνιο την Έκθεση Προόδου των Εμπειρογνωμόνων σε δημόσια διαβούλευση με την ανάρτησή της στην ιστοσελίδα του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Όπως είχε ανακοινωθεί, η επίσημη παρουσίαση της Έκθεσης των Εμπειρογνωμόνων, θα γίνει σε ειδική τελετή περί τα τέλη Μαΐου.

Να σημειωθεί ότι πέρσι τον Μάρτιο, παρουσιάστηκε σε τελετή που έγινε στο Ανώτατο Δικαστήριο, και η Έκθεση των Εμπειρογνωμόνων από το Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης της Ιρλανδίας (ΙΡΑ), οι οποίοι επιλέγηκαν από την Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι Ιρλανδοί Εμπειρογνώμονες είχαν υποβάλει σειρά συστάσεων για τη γενική μεταρρύθμιση των δικαστηρίων με απώτερο στόχο να γίνουν πιο αποτελεσματικά και να εξαλειφθεί το φαινόμενο των καθυστερήσεων που μαστίζει τα Δικαστήρια τα τελευταία χρόνια.

04/03/2019 12:11
ΚΥΠΕ Γιώργος Μιχαήλ
Λευκωσία, Κύπρος

Ζημιά πάνω από 104 εκατ. ευρώ και ενίσχυση της κεφαλαιακής της θέσης ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: