Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη στο 2,4% το 2019: Αλλά “βλέπει”, όπως πάντα, και πολλούς κινδύνους




Η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα επιταχύνεται και διευρύνεται, αναφέρει ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με την Ελλάδα για τον πρώτο μεταπρογραμματικό έλεγχο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Φέτος η ανάπτυξη αναμένεται να φθάσει το 2,4% (από περίπου 2,1% το 2018), υποστηριζόμενη από τις εξαγωγές, την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις καθώς το ψυχολογικό κλίμα (sentiment) βελτιώνεται. Η σταδιακή ανάκαμψη των ιδιωτικών καταθέσεων διευκόλυνε την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων διαχείρισης της ροής κεφαλαίων, αν και ο τραπεζικός δανεισμός παραμένει αρνητικός. Μεσοπρόθεσμα, η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί σε λίγο πάνω από το 1%.

Τονίζεται ότι η μεσοπρόθεσμη ικανότητα αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας είναι επαρκής, αλλά υπόκειται σε αυξανόμενους κινδύνους εν μέσω σημαντικών αδυναμιών.

Το ποσοστό του χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει σε καθοδική πορεία μεσοπρόθεσμα χάρις στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν με τους Ευρωπαίος εταίρους, την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία προσέφερε ένα σημαντικό προληπτικό ταμειακό απόθεμα και χαμηλή εξυπηρέτηση του χρέους επί των επίσημων δανείων. Ωστόσο, οι κίνδυνοι (τόσο εγχώριοι όσο και εξωτερικοί) έχουν εντατικοποιηθεί και οι κληρονομιές της κρίσης-συμπεριλαμβανομένου του υψηλού δημόσιου χρέους και των βεβαρημένων ιδιωτικών οικονομικών ισολογισμών και η αδύναμη πειθαρχία στις πληρωμές εξακολουθούν να δημιουργούν σημαντικές αδυναμίες.

Η Εκτίμηση του ΔΣ

Οι εκτελεστικοί διευθυντές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αξιέπαινη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη  εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες συνέβαλαν στην αποκατάσταση της σταθερότητας και της ανάπτυξης, στη μείωση της ανεργίας, στη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους και στην ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές.

Βασιζόμενες στην αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας, (οι εκτελεστικοί διευθυντές) ενθάρρυναν τις αρχές να αντιμετωπίσουν τις ακόμα υπάρχουσες σημαντικές αδυναμίες και να ενδυναμώσουν την ανθεκτικότητα και την κοινωνική περιεκτικότητα της οικονομίας μέσω της ενίσχυσης της ευελιξίας στην αγοράς εργασίας, της αναπροσαρμογής στο μείγμα των δημοσιονομικών πολιτικών και της ενίσχυσης των ισολογισμών των τραπεζών με στόχο να στηριχθεί μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Οι διευθυντές αναγνώρισαν ότι η μεσοπρόθεσμη ικανότητα αποπληρωμής της Ελλάδας παραμένει επαρκής, αλλά σημείωσε την άνοδο των κινδύνων που απαιτούν περαιτέρω ενέργειες για την ενίσχυση της οικονομίας.

Οι διευθυντές σημείωσαν ότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για να διασφαλιστούν τα κέρδη από την ανταγωνιστικότητα, να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και να εξασφαλιστεί η ευελιξία της αγοράς εργασίας.

Εξέφρασαν την ανησυχία τους για τους κινδύνους που εμφανίζονται στην απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα από τον συνδυασμό της πρόσφατης ανατροπής της μεταρρύθμισης του 2012 για τις συλλογικές συμβάσεις και της αύξησης του κατώτατου μισθού, η οποία ήταν πολύ υψηλότερη από την αύξηση της παραγωγικότητας.

Κοιτάζοντας μπροστά, αναφέρει η ανακοίνωση, οι Διευθυντές ενθάρρυναν τις αρχές να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να μετριάσουν αυτούς τους κινδύνους και να βοηθήσουν στην ώθηση της παραγωγικότητας και την μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Συνέστησαν περαιτέρω βήματα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και τη διευκόλυνση των πιο υψηλών και διαφοροποιημένων επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων της αγοράς προϊόντων που χρειάζεται να γίνει εδώ και αρκετό καιρό, με σκοπό τη βελτίωση της επιλογής των προϊόντων, της ποιότητας και του ανταγωνισμού.

Οι Διευθυντές τόνισαν τη σημασία της υιοθέτησης ενός πιο φιλικού προς την ανάπτυξη και κοινωνικά περιεκτικού συνδυασμού δημοσιονομικών πολιτικών. Ζήτησαν περαιτέρω δημοσιονομική εξισορρόπηση, τηρώντας τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους που συμφωνήθηκαν με τους Ευρωπαίους εταίρους. Οι διευθυντές υποστήριξαν τις προγραμματιζόμενες φορολογικές περικοπές για το 2020, δίνοντας προτεραιότητα στους χαμηλότερους συντελεστές άμεσου φόρο, καθώς και στην παράλληλη διεύρυνση της ατομικής φορολογικής βάσης. Επίσης, συνέστησαν να διατεθεί περισσότερος δημοσιονομικός χώρος για τις δημόσιες επενδύσεις και τις καλύτερα στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες.

Για τη στήριξη αυτών των στόχων, οι διευθυντές ζήτησαν επίσης την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων της δημόσιας οικονομικής διαχείρισης και των προσπαθειών για την φορολογική συμμόρφωση και την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αιτιών των καθυστερούμενων οφειλών. Επίσης, πρότειναν βαθύτερο προγραμματισμό έκτακτης ανάγκης για την πιθανή πραγματοποίηση αυξανόμενων δημοσιονομικών κινδύνων.

-Οι διευθυντές ενθάρρυναν τις αρχές να υιοθετήσουν μια πιο ολοκληρωμένη και καλά συντονισμένη προσέγγιση για την ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών και την αναζωογόνηση του δανεισμού που ενισχύει την ανάπτυξη.

  • Σημειώνοντας το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων (NPEs), ενθάρρυναν τις αρχές να συγκεντρώσουν τους βασικούς ενδιαφερόμενους και να βασίσουν τα μέτρα πολιτικής στις εκτιμήσεις κόστους-απόδοσης των διαφόρων εναλλακτικών λύσεων για την μείωση των NPE, εξετάζοντας ταυτόχρονα τον αντίκτυπο των προσεχών ρυθμιστικών αλλαγών και των συναφών δημοσιονομικών επιπτώσεων. Οι διευθυντές ενθάρρυναν την περαιτέρω ενίσχυση της νομικής εργαλειοθήκης για τη διευκόλυνση της μείωσης των NPE του ιδιωτικού τομέα πριν από την εξέταση της κρατικής υποστήριξης, και την αποφυγή μέτρων που θα μπορούσαν να διαταράξουν περαιτέρω την πειθαρχία των πληρωμών, βελτιώνοντας παράλληλα την εσωτερική διακυβέρνηση των τραπεζών.
  • Η απελευθέρωση των μέτρων για την διαχείριση της ροής κεφαλαίων θα πρέπει να συνεχιστεί σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από τον οδικό χάρτη.

Στην “μεγάλη πρόοδο” της Ελλάδας συμφώνησαν Μοσκοβισί, Σεντένο και Ρέγκλινγκ στο Eurogroup

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: