Στις διεθνείς αγορές και πάλι την Τρίτη η Ελλάδα: Θέλει να αντλήσει πάνω από δύο δισ. ευρώ




Σε 72 ώρες, την προσεχή Τρίτη δηλαδή, η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με δεκαετές ομόλογο ζητώντας να αντλήσει δύο με 2,5 δισ. ευρώ. Θα είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 36 ημέρες -μετά την έκδοση του πενταετούς ομολόγου- που η χώρα μας θα βγει για δανεισμό στις αγορές, κάτι που αποτελεί ισχυρή ένδειξη πως η ελληνική αγορά ομολόγων επιστρέφει στην κανονικότητα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ενημερωτικής ιστοσελίδας, Insider.gr, χθες η απόδοση του ομολόγου λήξης 2028 βρέθηκε στο 3,6% και η απόδοση του πενταετούς ομολόγου στο 2,79%, καθώς οι αυξημένες αγορές στα εν λόγω χρεόγραφα έχουν οδηγήσει τις τιμές τους σε υψηλά επίπεδα δώδεκα και πλέον ετών.

  • Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ομολόγων, οι συναλλαγές στην Ηλεκτρονική Δευτερογενής Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) έχουν αυξηθεί κατά 50% τις τελευταίες εβδομάδες και αγγίζουν κάποιες ημέρες ακόμη και τα 100 εκατ. ευρώ, γεγονός που δείχνει την επιστροφή των επενδυτών στο ελληνικό χρέος.
  • Όπως αναφέρουν, μια απόδοση για το δεκαετές ομόλογο κοντά στο 4% -4,1% θα αποτελούσε εξαιρετική εξέλιξη, δεδομένης της συμπεριφοράς που επέδειξε το πενταετές ομόλογο, το οποίο ξεκίνησε να διαπραγματεύεται με απόδοση 3,6% και χθες έκλεισε με απόδοση 2,79%, 80 μονάδες βάσης χαμηλότερα.

Αυτό που και στη συγκεκριμένη έκδοση θα έχει μεγάλη σημασία είναι η σύνθεση των επενδυτών που θα αποκτήσουν το ομόλογο. Όπως φάνηκε στο πενταετές ομόλογο, η ποιοτική σύνθεση των χαρτοφυλακίων που το απέκτησαν συνέβαλε στην αύξηση της εμπορευσιμότητας του και στην αισθητή άνοδο της τιμής του.

Στην εν λόγω επιτυχημένη έκδοση μετείχαν 292 επενδυτές εκ των οποίων το 67,5% ήταν διαχειριστές κεφαλαίων, το 19% τράπεζες, το 11% hedge funds και το 2,5% ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία. Σε ελληνικά χέρια, κατέληξαν μόλις 262 εκατ. ευρώ από τα 2,5 δισ. ευρώ του πενταετούς ομολόγου, ήτοι το 89,5% της έκδοσης βρίσκεται σε χέρια ξένων επενδυτών.

Συνέχεια κόντρας Ρουμελιώτη-Στουρνάρα: Ο διοικητής Attica τον κατηγορεί για συκοφαντία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: