Παρέλαβε το πόρισμα της Επιτροπής για τον Συνεργατισμό ο Κληρίδης: Δε θα μείνει σε συρτάρι




To πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού δεν θα παραμείνει σε κανένα συρτάρι, αλλά θα τύχει εμπεριστατωμένης μελέτης και αξιοποίησης, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, παραλαμβάνοντας το πόρισμα της Επιτροπής, το οποίο υπερβαίνει τις 800 σελίδες.

  • Ερωτηθείς αν το πόρισμα θα δημοσιοποιηθεί, ο κ. Κληρίδης είπε αυτό θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες αλλά και το χρόνο που θα απαιτηθεί από την μελέτη του πορίσματος για την οποία, όπως είπε, συστάθηκε ειδική ομάδα από λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας.

Σημείωσε δε ότι πρέπει να βεβαιωθούμε πως από τη δημοσιοποίηση δεν θα επηρεαστεί οποιαδήποτε έρευνα ήθελε προκύψει, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο σταδιακής δημοσιοποίησης του πορίσματος.

  • Παραδίδοντας το πόρισμα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Γεώργιος Αρέστη, είπε το πόρισμα που χωρίζεται σε δύο βασικά κεφάλαια, ήτοι από το 1985 μέχρι το 2013 όταν κρατικοποιήθηκε ο Συνεργατισμός και από την 2013 και μετά εποχή, διαπιστώνει περιθώρια για περαιτέρω διερεύνηση του ενδεχομένου διάπραξης αστικών και ποινικών αδικημάτων, ενώ και για τις δύο περιόδους διαπιστώνεται η ύπαρξη πολιτικών ευθυνών.

Είπε ότι αν και η Επιτροπή έχει την εξουσία να δημοσιοποιήσει το πόρισμα, εντούτοις άφησε στον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα τη λήψη της απόφασης αυτής.

Το πόρισμα, είπε, υπερβαίνει τις 800 σελίδες και της σύνταξής του είχαν κληθεί 75 μάρτυρες που έδωσαν 98 καταθέσεις σε 40 ημερήσιες ακροάσεις, ενώ τα πρακτικά ανήλθαν σε 2.781.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
01/03/2019 10:32

 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημερώνει το Εθνικό Συμβούλιο για τη συνάντηση με Ακιντζί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: