Νέες εξελίξεις στην έρευνα Μιούλερ: Ενδέχεται να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του Τραμπ;




Πηγές που σχετίζονται με την έρευνα του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ, για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, δηλώνουν ότι κατά την άποψή τους δεν αναμένονται νέες απαγγελίες κατηγοριών, μεταδίδει το ABC News.

Ο αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Ροντ Ρόζενσταϊν, σε μία 12σέλιδη επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας Τσακ Γκράσλεϊ παρέθεσε έναν “οδικό χάρτη” για την εξέλιξη της έρευνας.

Η αποστολή της επιστολής αυτής έγινε τον Ιούνιο του 2018

Το κεντρικό νόημα της επιστολής, εντοπίζεται στην πρόβλεψη μη εκδήλωσης ακραίων επικρίσεων από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ή συνεργάτες του, στην περίπτωση που δεν υπάρξει απαγγελία κατηγοριών σε βάρος τους.

Η επιστολή αυτή, αποτελούσε απάντηση του Ρόζενσταϊν σε αιτήματα του Γκράσλεϊ για την διάθεση περισσότερων πληροφοριών σχετικά με την πορεία της έρευνας του Μάλερ.

  • Το ίδιο κείμενο προσφέρει μία σύντομη περιγραφή των ερευνών του ειδικού ανακριτή, ενώ επικαλείται τον πρώην και νυν Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπαρ, ο οποίος είχε προχωρήσει στον διορισμό τριών ειδικών ανακριτών στην διάρκεια της προηγούμενης θητείας του στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, επί προεδρίας του Τζορτζ Μπους του Πρεσβύτερου.

Στην ίδια επιστολή, ο Ρόζενσταϊν ξεκαθαρίζει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν μπορεί να προχωρήσει στην δημοσιοποίηση ενοχοποιητικών πληροφοριών σε βάρος ανθρώπων στους οποίους δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Στην αντίθετη περίπτωση, θα γίνει παραβίαση κανονισμών που εφαρμόζονται από το αναφερόμενο υπουργείο, εδώ και πολύ καιρό.

  • “Η τιμωρία όσων έχουν διαπράξει αδικήματα μέσω δικαστικών διαδικασιών, είναι η μία πλευρά της αποστολής του υπουργείου Δικαιοσύνης. Έχουμε επίσης, καθήκον να προλάβουμε την δημοσιοποίηση πληροφοριών, οι οποίες θα μπορούσαν αδίκως, να ταλαιπωρήσουν ανθρώπους που δεν είναι κατηγορούμενοι,” ανέφερε η ίδια επιστολή.

Πηγές που βρίσκονται κοντά στην έρευνα δηλώνουν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες απαγγελίες κατηγοριών από την ομάδα έρευνας του Μάλερ.

Καθώς ο ειδικός ανακριτής ακολουθεί τις οδηγίες του ανθρώπου που τον διόρισε στην έρευνα και έχει την εποπτεία της διεξαγωγής της, θα είναι αδιανόητο να προχωρήσει στην δημοσιοποίηση επιβλαβών πληροφοριών κατά ανθρώπων, στους οποίους δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Ο Ρόζενσταϊν δίνει έμφαση στο σημείο αυτό, μέσω της επιστολής του: “είναι γεγονός ότι η αποκάλυψη ισχυρισμών που δεν έχουν τεκμηριωθεί κατά Αμερικανών πολιτών, χωρίς να υπάρχει ανάγκη επιβολής του νόμου, θεωρείται παραβίαση της αξιοπιστίας της εισαγγελικής αρχής.”

Σε άλλο μεταγενέστερο σημείο της επιστολής του, ο Ρόζενσταϊν ξεκαθαρίζει ότι ο κανονισμός αυτός, εφαρμόζεται για όποιον τελεί υπό έρευνα, ακόμη και στους δημόσιους αξιωματούχους.

  • “Δεν έχει σημασία ποιος εμπλέκεται σε μία έρευνα, ένας απλός πολίτης, ένα τοπικός η πολιτειακός αξιωματούχος, ένα στέλεχος προεκλογικής εκστρατείας, ένας εκπρόσωπος ξένων συμφερόντων, ένας αξιωματούχος ομοσπονδιακών υπηρεσιών (δικαιοσύνη, κυβέρνηση) τόσο οι πράκτορες, όσο και οι εισαγγελείς, έχουν την υποχρέωση να προστατεύσουν τον εμπιστευτικό χαρακτήρα,” των πληροφοριών που διαθέτουν.
  • Στην επιστολή του ο Ρόζενσταϊν σχολιάζει την απόφαση του (τότε) διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ να ασκήσει δημόσια κριτική κατά της (τότε) προεδρικής υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον το 2016, ακόμη κι αν τελικά αποφάσισε να μην προχωρήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον της.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο Κόμεϊ δεν τήρησε την πρακτική που ακολουθούσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με την απαγόρευση δημοσίου σχολιασμού σε βάρος Αμερικανών πολιτών που είχαν εμπλοκή σε υποθέσεις, χωρίς όμως να έχει γίνει απαγγελία κατηγοριών σε βάρος τους.

Η έρευνα για την Κλίντον είχε γίνει για τον χειρισμό υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, μέσω ιδιωτικού διαμετακομιστή για το ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο, αντί της χρησιμοποίησης των συστημάτων ασφαλούς επικοινωνίας που διαθέτει το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

  • Ο Μάλερ ανέλαβε την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας του FBI για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, αμέσως μετά την απόλυση από τον πρόεδρο Τραμπ του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ (Μάιος 2017).

Η έρευνα έχει ως αντικείμενο διερεύνησης το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ ή συνεργάτες του, μέσω της απόλυσης του Κόμεϊ που διερευνούσε τις επικοινωνίες του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν με Ρώσους αξιωματούχους, την περίοδο της μετάβασης της προεδρικής εξουσίας στον Τραμπ.

  • Παράλληλα, γίνεται διερεύνηση του ενδεχόμενου διάπραξης συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και Ρώσων επιχειρηματιών ή πρακτόρων.

Ο Μάλερ επέκτεινε το πλαίσιο της έρευνας και στις επιχειρηματικές δραστηριότητες των (πρώην) συνεργατών του προέδρου Τραμπ με την Ρωσία, εξέλιξη που οδήγησε στην απαγγελία κατηγοριών και την καταδίκη του πρώην προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ.

  • Ο ειδικός ανακριτής, πέρα από τα ανακριτικά του καθήκοντα για την εξέλιξη της έρευνας, αλλά και την συλλογή στοιχείων τεκμηρίωσης των κατηγοριών, έχει και εισαγγελικά καθήκοντα επί τη βάσει της απαγγελίας κατηγοριών και υπό την σύμφωνη γνώμη ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury).
  • Οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την δημοσιοποίηση της αναφοράς του, ώστε να ενισχύσουν το πλαίσιο των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο για τον τρόπο λήψης αποφάσεων στην κυβέρνηση Τραμπ, όσο και για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Αμερικανού προέδρου.

Από την άλλη μεριά, ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Νταγκ Τζόουνς, πρώην εισαγγελέας δήλωσε ότι αμφιβάλλει ότι -η εδώ και καιρό αναμενόμενη αναφορά του γραφείου του Μάλερ- θα είναι η “πραγματική βόμβα” που αρκετοί από τους επικριτές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περιμένουν, όπως μετέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα το ABC News.

Ωστόσο, κατά την άποψη του ίδιου γερουσιαστή είναι αμφίβολο ότι η αναφορά του Μάλερ θα συμπεριλάβει “πληροφορίες που θα απαλλάσσουν πολλούς ανθρώπους, όπως θα προτιμούσαν κι ελπίζουν οι υποστηρικτές του προέδρου Τραμπ.”

22/03/2019 11:27
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

 

Αντιδράσεις από Ρωσία και Ιράν για τις δηλώσεις Τραμπ σχετικά με τα Υψώματα του Γκολάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: