Νέα «ρουκέτα» των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας: Θα φύγετε και από το πρόγραμμα των F-35

General Curtis Scaparrotti, Supreme Allied Commander, Europe (SACEUR), give a press conference. EPA, STEPHANIE LECOCQ
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η επιμονή της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, θέτει σε κίνδυνο και την οικονομία της, σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο κατά την οποία δέχεται ισχυρές πιέσεις.

Πέρα των κυρώσεων που σίγουρα θα επιβληθούν από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, θα τερματιστεί και η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών F-35, που θα απέφερε στην τουρκική πολεμική βιομηχανία πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η διακοπή συμμετοχής στο Προγραμμα κατασκευής των F-35 είναι το επόμενο βήμα που θα κάνει το Κογκρέσο Γίνονται ήδη σχεδιασμοί στο παρασκήνιο για υιοθέτηση σκληρότερης γλώσσα σε νομοσχέδιο της Βουλής και της Γερουσίας, που θα περιλαμβάνει αυτόν ακριβώς τον όρο, δηλαδή τη μεταφορά του προγράμματος κατασκευής εκτός της Τουρκίας.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε δήλωση του στο κανάλι OPEN TV και στην ιστοσελίδα μας Hellas Journal, προειδοποίησε επίσης, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, την Άγκυρα ότι η αγορά των S-400 θέτει σε κίνδυνο τις μελλοντικές μεταφορές αμερικανικών οπλικών συστημάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας. Οι τουρκικές Ε.Δ., όπως και όλων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, εξαρτώνται απόλυτα από την Αμερική.

Στη δήλωσή του, ο εκπρόσωπος κάνει αναφορά και στο μήνυμα του αντιπροέδρου Μάικ Πενς ότι η Αμερική δεν θα σταθεί αδρανής, εάν οι σύμμαχοι της στο ΝΑΤΟ αγοράσουν όπλα από τους αντιπάλους της (Σ.Σ.: εννοεί την Τουρκία).

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Κέρτις Σκαπαρότι, επανήλθε και ξεκαθάρισε ότι μη ακύρωση της αγοράς των S-400 δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα:

“Πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να παραχωρήσουμε τα F-35s εάν υπάρχει έστω και ένα S-400 στην Τουρκία», είπε ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής.

Πρόσθεσε:

  • «Μιλάω καθημερινά με Τούρκους αξιωματούχους για το θέμα αυτό. Γνωρίζω πολύ καλά τους ηγέτες τους. Πρόθεσή μας είναι να παραμείνουν ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ στο μέλλον” (εφόσον βέβαια ακυρώσουν την παραγγελία των S-400).

Επίσης η κ. Kathryn Wheelbarger, Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Άμυνας για Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας, είπε στην ίδια ακρόαση στο Κογκρέσο ότι οι ΗΠΑ θα πουλήσουν τα στρατιωτικά συστήματα άμυνας Patriot στην Τουρκία, μόνο εάν η Άγκυρα δεσμευτεί να ακυρώσει την αγορά των S-400 από τη Ρωσία.

Είναι η πρώτη φορά που το Πεντάγωνο ανακοινώνει δημόσια ότι έχει τεθεί ο όρος αυτός στην Τουρκία.

  • “Ευχαριστούμε”, είπε, “το Κογκρέσο για την υποστήριξή του στην προσφορά των Patriot στην Τουρκία ως εναλλακτική λύση για τους S-400. Θα συνεχίσουμε να συζητούμε για την ενδεχόμενη πώληση (των Patriot) με την Τουρκία, εάν δεσμευτεί να μην αποδεχθεί τους S-400».

Όλη δήλωση του αξιωματούχου στο κανάλι OPEN TV και στην ιστοσελίδα μας, έχει ως εξής:

«Όπως δήλωσε ο Αντιπρόεδρος (Μάικ Πένς) στο Μόναχο, «δεν θα σταθούμε αδρανείς, ενώ οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας».

Προειδοποιήσαμε ξεκάθαρα την Τουρκία ότι η απόκτηση του S-400 μας αναγκάζει να επανεξετάσουμε τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα (για την κατασκευή) των F-35, θέτει σε κίνδυνο τις μελλοντικές μεταφορές όπλων στην Τουρκία και εκθέτει την Τουρκία σε κυρώσεις στο πλαίσιο της καταπολέμησης των εχθρών της Αμερικής μέσω του νόμου περί κυρώσεων (CAATSA).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιδιώξει να συνεργαστούν για την αεροπορία και την πυραυλική άμυνα με την Τουρκία και έχουν προσφέρει ευκαιρίες στην Τουρκία να εξετάσει το Patriot, μεταξύ άλλων συστημάτων, κατά τη διάρκεια των ετών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν επίσης σαφείς τις σοβαρές ανησυχίες μας σχετικά με την πρόθεση της Τουρκίας να αποκτήσει το ρωσικό S-400.

Στις 18 Δεκεμβρίου, το υπουργείο (Εξωτερικών) ανακοίνωσε στο Κογκρέσο ότι προτίθεται να πωλήσει στην Τουρκία το σύστημα αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας Patriot για ένα εκτιμώμενο κόστος της τάξης των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο του προγράμματος Στρατιωτικών Πωλήσεων των ΗΠΑ. Τον Ιανουάριο, παρουσιάσαμε μια επιστολή προσφοράς και αποδοχής (Letter of Offer and Acceptance – LOA) στην Τουρκία για την αγορά του συστήματος Patriot, δίνοντας στην Τουρκία μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για το S-400. Έχουμε καταστήσει σαφές ότι εάν η Τουρκία αποκτήσει το S-400, δεν θα παράσχουμε το σύστημα Patriot.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να προμηθεύονται με διαλειτουργικό στρατιωτικό εξοπλισμό με το ΝΑΤΟ. Η απόκτηση του S-400 δεν θα ικανοποιούσε ούτε αυτό τον κανόνα, ούτε τη δέσμευση των Συμμάχων που έγιναν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, το 2016 στη Βαρσοβία για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας (της Συμμαχίας) με την προσπάθεια αντιμετώπισης των υφιστάμενων εξαρτήσεων από τον στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται από την Ρωσία μέσω εθνικών προσπαθειών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία για την αεροπορική την πυραυλική άμυνα της και ότι έχουμε πολύ σοβαρές ανησυχίες για τα σχέδιά της για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

Έχουμε προειδοποιήσει την Τουρκία ότι η ενδεχόμενη απόκτηση του συστήματος S-400 (SAM) δημιουργεί τον κίνδυνο για επιβολή κυρώσεων και εμποδίζει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα των F-35 – τόσο για την απόκτηση αεροσκαφών όσο και για τη συμμετοχή της στην κατασκευή τους.

Θα αντέξει την πίεση των ΗΠΑ ο Ερντογάν; Η πιθανή απώλεια της Τουρκίας, οι νέες συμμαχίες

  • ΟΛΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ:

As the Vice President said in Munich, “we will not stand idly by while NATO allies purchase weapons from our adversaries.”  We have clearly warned Turkey that its acquiring of the S-400 forces us to in reassess Turkey’s participation in the F-35 program, risks future arms transfers to Turkey, and exposes Turkey to sanctions under Countering America’s Adversaries through Sanctions Act (CAATSA).

The United States has long sought to collaborate on air and missile defense with Turkey and have offered opportunities for Turkey to consider Patriot among other systems over the years.  The United States has also made it clear our serious concerns with Turkey’s intention to acquire the Russian S-400.

On December 18, the Department notified Congress of a proposed sale to Turkey of the Patriot air and missile defense system for an estimated cost of $3.5 billion, under the U.S. Foreign Military Sales program. In January, we presented a Letter of Offer and Acceptance (LOA) to Turkey to purchase the Patriot system, giving Turkey a viable alternative to the S-400. We have made it clear that if Turkey acquires the S-400, we will not provide Patriot.

NATO countries should procure NATO interoperable military equipment. Acquiring the S-400 would neither not meet that standard nor Allies’ commitment made at the 2016 NATO Summit in Warsaw to enhance resilience by working to address existing dependencies on Russian-sourced legacy military equipment through national efforts.

The United States has long made it clear that we want to work collaboratively on air and missile defense with Turkey, and that we have very serious concerns with its plans to acquire the Russian S-400 missile defense system.

We have warned Turkey that its potential acquisition of the S-400 surface-to-air missile (SAM) system risks the imposition of sanctions under the Countering America’s Adversaries through Sanctions Act (CAATSA) and jeopardizes its participation in the F-35 program – both aircraft acquisition and industrial participation.

Ο πραγματικός λόγος που ο Ερντογάν αγοράζει τους S-400: Η Τουρκία πληρώνει το τίμημα…


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: